Radiowiec 18.03.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Witajcie, ta cholerna zima się wydłuża, w Bydgoszczy temperatura w nocy spada do -15, a ja chcę dokończyć sezon na jednym tankowaniu z lipca ubiegłego roku. W tej chwili wskaźnik na butli pokazuje 25%. Teoretycznie powinienem zatankować przy 20%, ale jak jest w praktyce? Mogę jeszcze ciągnąć na gazie poniżej 20%? Mam nadzieję, że zima się szybko skończy i powiedzmy 1 kwietnia będzie u mnie 20%. Czy na potrzeby CWU to wystarczy do powiedzmy czerwca? Gdzieś tu czytałem, że ktoś opróżnił zbiornik do 0, ale czy to realne? Pozdrowienia, Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 18.03.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Możesz opróżnić do zera. Co najwyżej stanie piec. Wskaźnik poziomu propanu służy do "ostrzegania": - zacznij myśleć nad dostawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 18.03.2013 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 A powiedz - sprawdziłeś to w praktyce? Tzn. kocioł działał poniżej poziomu 20%? Boję się, że może mi nagle powiedzieć - dość np. w piątek wieczorem i będę musiał czekać na dostawę np. do środy. Czy ciśnienie gazu poniżej tych 20% będzie wystarczające dla kotła? Z drugiej strony - to ok. 600 litrów i aż dziwne by było, gdybym nie mógł tego gazu wykorzystać do końca. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 18.03.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Będzie działał do końca propanu w zbiorniku.Ciśnienie w zbiorniku spadnie jak nie będzie miało co odparować. Oczywiście nie mam na myśli 1 litra;). Do 5%możesz spać spokojnie. Weź tylko pod uwagę, iż wskaźnik napełnienia na zbiorniku działa z pewnym przybliżeniem /pływakowy, konstrukcja mechaniczna/, a o braku ciśnienia można się przekonać nawet gdy pokazuje kilka %. Po prostu się zawiesi.W kotle są zabezpieczenia reagujące na spadek ciśnienia gazu i przy braku takowego wyłącza kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 18.03.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Bardzo dziękuję za pomoc, a w zasadzie uspokojenie mnie:) No i trzymamy kciuki za wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts