Igor1930 18.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Witam Mam problem taki jak w temacie, jestem posiadaczem odżelaziacza (automatyczna stacja uzdatniania wody). Jest to duża butla ze sterownikiem na szczycie seria Logix 255 i performa. Od jakiegoś czasu pobiera mi ze zbiornika solanki za dużo nadmanganianu potasu. Zauważyłem, iż jest pęknięta uszczelka przy zaworze pływakowym w zbiorniku solanki (podałbym link,ale to byłaby reklama- jednak spróbuję taki jak ten : http://www.woda.com.pl/index.php?p1067,plywak-zawor-plywakowy-do-zbiornika-solanki) , jest to ta na samym dole uszczelka przy tej plastikowej śrubie. Czy to może mieć wpływ na zbyt duże pobieranie ze zbiornika - niemal wszystko? Czy po zakończeniu czyszczenia system powinien zwrócić taką samą ilość wody ? czy może ta ilość jest stała? Ponieważ zauważyłem, że w ostatniej fazie kiedy filtr uzupełnia wodą zbiornik solanki to nie jest to ilość jaką pobrał, a jedynie stała (tak mi się wydaje) wielkość. Wiem ,że to truistyczne pytanie i pewnie mnie za to skrytykujecie , ale nie chciałbym na marne kupować nowego zaworu pływakowego za ponad 100 zł z przesyłkom. Może ktoś się zna na tym i mi pomoże , ponieważ gdy zadzwoniłem do sprzedawcy to poinformował mnie ,że to możliwe , ale aby być pewnym muszę wezwać ich serwis do sprawdzenia a koszt serwisu to 700zl + koszt przejazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 18.03.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Kolega zawór pływakowy spełnia dwojaką funkcję po pierwsze gdy roztwór zostanie już wyssany podczas regeneracji to ma za zadanie odciąć ssanie żeby nie zaciągać powietrza do głowicy(ta kulka na dole), po drugie ma odciąć uzupełnianie wody aby zbiornika nie przelać( ten kielich u góry). Samo uzupełnianie odbywa się czasowo. Podaje się w głowicy podstawowe parametry ilość złoża, rodzaj zastosowanego refilla a sterownik sam oblicza ile czasu ma dolewać wodę do zbiornika aby przygotować roztwór do kolejnej regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 18.03.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Zauważyłem, iż jest pęknięta uszczelka przy zaworze pływakowym w zbiorniku solankiKup samą uszczelkę (max. 5 zł z przesyłką). koszt serwisu to 700zl + koszt przejazdu.U mnie zapłaciłbyś 700 zł za przylot do Ciebie (tanimi liniami, do dowolnego miasta w Europie) + 100 zł za serwis:smile:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igor1930 18.03.2013 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Bardzo dziękuję za odpowiedzi, wiem jak działa zawór pływakowy ,wcześniej nie zasysał odżelaziacz jednak połowy zbiornika a jedynie 1/2 tej polowy i stąd moje zdziwienie, a obecnie zasysa całość przy niezmienionej pozycji kielicha na pływaku oraz ustawień w sterowniku. Dlatego pomyślałem ,że może przez tą uszczelkę zasysa większą ilość a oddaje z powrotem w ostatniej fazie stałą porcję wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 18.03.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 wcześniej nie zasysał odżelaziacz jednak połowy zbiornika a jedynie 1/2 tej polowy i stąd moje zdziwienieSkąd to wiesz? Przecież zbiornik na nadmanganian potasu ma drugie dno i nie widać do jakiego poziomu jest zasysany roztwór. Napisz jaki masz zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.03.2013 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Skąd to wiesz? Przecież zbiornik na nadmanganian potasu ma drugie dno i nie widać do jakiego poziomu jest zasysany roztwór. Napisz jaki masz zbiornik. Po za tym, co najwazaniejsze, nie mozna pobrac za duzo roztworu. Mozna pobrac niepotrzebnie duzo, ale to w zaden sposob nie uszkodzi filtra/zloza. Ot nadmiar sie zmarnuje, wyplucze. Gorzej, gdy jest pobierane za malo. Wtedy moze sie zdarzyc ze zloze nie jest prawidlowo zregenerowane i to akurat mu moze zaszkodzic. U mnie jest tak, ze plyn jest pobierany tak, ze poziom spada ponizej drugiego dna z jakiejs takiej wlokniny, tak ze po pobraniu roztworu, plynu nie widac (trzeba solidnie przechylic zbiornik zeby plyn zobaczyc). A jak napisali poprzednicy poziom max i min w zbiorniku jest regulowany przez zawor plywakowy, wiec za kazdym razem powinno sie napelniac do tego samego poziomu i oprozniac do tego samego poziomu. Zmierz ile jest litrow roztworu pobierane, to najwazaniejsze. W glowicy jest inzektor. Jesli ten inzektor jest zapchany, zanieczyszczony to moze to powodowac wolniejsze pobieranie roztworu.! Moze wczesniej bylo pobierane za malo. Zasysanie trwa X minut. Jesli zasysalo sie wolno przez zapchany inzektor, to mogl roztwor zostawac. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igor1930 19.03.2013 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Skąd to wiesz? Przecież zbiornik na nadmanganian potasu ma drugie dno i nie widać do jakiego poziomu jest zasysany roztwór. Napisz jaki masz zbiornik. Wiem to stąd ,że od 3 lat mam ten system i monitoruję jego stan, ustawiałem sterownik samodzielnie oraz instalowałem cały system z pomocą znajomego hydraulika i wszystko było ok. . To że ma drugie pod tą gąbkom dno to wiem ,ale jakie ma to znaczenie skoro zawsze po zassaniu czyli drugim cyklu zasysało nadmanganian potasu ze zbiornika w sposób pozostawiający 1/4 zbiornika , a ta 1/4 stanowi stanowi poziom znajdujący się ponad drugim dnem oraz gąbkom. Natomiast obecnie zasysa wszystko łącznie z tym co jest w drugim dnie. Inżektor czyściłem , zresztą gdyby inżektor był zapchany to by nie zasysało. Jak już wspomniałem pływak jest ustawiony w pozycji pierwotnej. Wiem ,że to nie szkodzi filtrowi i się regeneruje ,ale jednak powoduje to duże straty nadmanganianu i muszę dolewać do zbiornika solanki wody z zewnątrz bo filtr nie oddaje jej tyle ile należy. Boję się ,że to może być problem z głowicą, spróbuję ją jeszcze raz od początku ustawić jak trochę mróz puści. Kupię też ten pływak ponieważ samej uszczelki nigdzie nie znalazłem. W moim zbiorniku solanki są na dnie pod gąbkom takie jakby 4 cylinderki w których nie ma za dużo pojemności. W instrukcji pisze że powinno być zawsze napełnione 0,5 zbiornika A odżelaziacz uzupełnia maksymalnie do 1/4 Edytowane 19 Marca 2013 przez Igor1930 uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 19.03.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 ustawiałem sterownik samodzielnie oraz instalowałem cały system z pomocą znajomego hydraulika i wszystko było ok.Dlatego nie warto oszczędzać na serwisie:smile:. Czy znajomy hydraulik dał Ci gwarancję? muszę dolewać do zbiornika solanki wody z zewnątrzDuży błąd. Nadmanganian ma być "podmywany" od spodu (każda kobieta wie o co chodzi:D}. KMnO4 na górze powinien być suchy. Jeżeli będziesz go zalewał wodą, to po jakimś czasie zamieni się w tlenki manganu (te nie zregenurują filtra:)). W instrukcji pisze że powinno być zawsze napełnione 0,5 zbiornikaMasz instrukcję do d...., albo nie doczytałeś. Woda powinna być min. 0,5 cala ponad drugim dnem. Tu znajdziesz więcej wiadomości: http://www.aquapurification.com/pdfs/chemical_tank_feeders/potassium_permanganate_feeders.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igor1930 20.03.2013 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Dlatego nie warto oszczędzać na serwisie:smile:. Czy znajomy hydraulik dał Ci gwarancję? A tobie serwis montował? Zrobienie instalacji to akurat banał, poskręcać parę rurek ten hydraulik robił mi instalacje w całym domu oraz instalacje ze studni głębinowej , którą mam już od 7 lat i jak do tej pory jeszcze nic przy niej nie musiałem wymieniać ani poprawiać (zresztą jedyne gdzie może się coś zdarzyć , zakładając ,ze się dba o to, to na połączeniach , ale tyle to chyba każdy facet umie skręcić). Filtr ustawiałem telefonicznie przy pomocy dystrybutora . Za ten ich serwis to ja po 2 latach kupiłbym nowy filtr. Zresztą gwarancja była tylko 2 lata. Ale przecież nie w tym rzecz, ponieważ działał dobrze przez prawie 3 lata, więc ta kwestia jest bezcelowa. Mój temat dotyczy z goła odmiennej kwestii. Duży błąd. Nadmanganian ma być "podmywany" od spodu (każda kobieta wie o co chodzi:D}. KMnO4 na górze powinien być suchy. Jeżeli będziesz go zalewał wodą, to po jakimś czasie zamieni się w tlenki manganu (te nie zregenurują filtra:)). Aż wstyd przyznać się, ale nie wiedziałem o tym. No cóż człowiek się uczy przez całe życie. De facto i tak dosypuję co tydzień po 1 kg KMNO4. Masz instrukcję do d...., albo nie doczytałeś. Woda powinna być min. 0,5 cala ponad drugim dnem. Tu znajdziesz więcej wiadomości: http://www.aquapurification.com/pdfs/chemical_tank_feeders/potassium_permanganate_feeders.pdf Może masz rację , zarówno w instrukcji do filtru tak pisze jak i telefonicznie otrzymałem od firmy takie wartości referencyjne ustawień. 1,27 cm to chyba trochę mało jednak mimo wszystko, to po co w takim razie aż 70 litrowy zbiornik jak poziomu do 0,5 cala nad dnem stanowi 8 litrów, a przelew znajduje się 10 cm od przykrywki, ale to tylko moja subiektywna opinia. Nie jestem w tej dziedzinie fachowcem więc nie będę polemizował. Edytowane 20 Marca 2013 przez Igor1930 poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 20.03.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Nie wiem czemu kolega free shop pisał 0,5 cala nad platformę. Ilość roztworu zależy od ilości złoża i jest regulowana czasem dolewania programowanym w sterowniku. Nie widziałem na oczy instrukcji w której było by napisane o poziomie roztworu a nie ile objętościowo roztworu jest potrzebne do regeneracji danego filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 21.03.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Objętość roztworu (czyli pośrednio ilość regeneranta) jest regulowana wysokością pływaka (float setting) i długością rurki (riser pipe lenght). Ot i cała tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.03.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Nie wiem czemu kolega free shop pisał 0,5 cala nad platformę. free_shop napisał, że ma być "minimum" 0,5 cala nad drugim dnem (rusztem). Tyle trzeba żeby woda rozpuściła nadmanganian. Wszystko ponad ten poziom, zależy od potrzeb danego filtra. A to czy ilość wlewanej wody jest regulowana przez czas nalewania (przez głowicę) czy przez poziom pływaka czy obie te metody jednocześnie - to zupełnie inna kwestia co do której chyba nikt nie ma wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts