Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam .Mam dosc nietypowy problem.W starym domu ktory obecnie remontuje,sa dwuskrzylowe okna z poczatkuXX wieku.Sa zadbane i moglyby jeszcze posluzyc gdyby nie to ze kazde skrzydlo zlozone jest z pojedynczej ,trojdzielnej ramy i pojedynczych szybek.Izolacja termiczna prawie zerowa.Nie chce a takze nie moge ich wymienic,bo gmina podczas wymiany tychze zwykle nakazuje powiekszenie otworow okiennych,poniewaz budynek wg. norm nie jest odpowiednio doswietlony.Zeby to zrobic musialabym zlkwidowac stare obramowania okien z piaskowca i bylo by szkoda,poza tym stare okna przy starych ,grubych murach to efekt nie do podrobienia.Samych szyb zespolonych nie da sie wstawic ,bo stolarka okien nie jest do tego przystosowana.Ktos mi radzil dociac na ksztalt szybek tzw. folie babelkowa,bo podobno to w jakims stopniu zapobiega uciekaniu ciepla ,ale estetyczne nie jest.Czy istnieje jakis inny material(poliweglany itp.),ktory po odpowiednim docieciu i zamocowaniu na szybach moglby choc troche pomoc w zapobieganiu ucieczki ciepla?

"Samych szyb zespolonych nie da sie wstawic ,bo stolarka okien nie jest do tego przystosowana."

Ktoś nie wiedział, o czym mówi.

Nie ma najmniejszego problemu, aby zamontować szyby 1,1 w oknach zabytkowych, Do tego wyjmowana uszczelka wielosezonowa .

Oto fotka okna po renowacji i wymianie szyb na zestaw termo 1.1. i montażu uszczelki. Farba Sikkens.

DSC07422.JPG

DSC07423.JPG

A tak wyglądały przed renowacją:

7148.jpg

07149.JPG

Wykonanie i fotki : http://www.stolarnia.tarnobrzeg.pl

W przypadku uszkodzonych ram, można wykonać kopie oryginałów i nie jest to jakiś problem.

Edytowane przez subfosylny

"Samych szyb zespolonych nie da sie wstawic ,bo stolarka okien nie jest do tego przystosowana."
ale qufa mit !

jaki debil to wymyślił ? bo na 100% nie autor wątku !!!

Przy odpowiedniej "zabawie" możesz mieć super ciepłe okna , warunek dobre osadzenie szyby 1,1 bo ramka tej szyby pozostawia wiele do życzenia

jakiś XPS może :)

łącznie 4 szyby powinno dać 0,7 około :) ramę jak policzysz to wyjdzie Ci lepiej jak najlepszy teraz badziew na rynku z ramą 1,0 :D

Najtaniej będzie jak poszukasz foli z powłoką niskoemisyjną wyjdzie to samo co byś dał jedne pakiet szyb 1,1 dla powietrza to będzie 1,3 ...

i te 1,3 byś miał :)

Edytowane przez מרכבה

Nie twórz kolejnego mitu, przy jakiej odległości między szybami tyle będzie?
nie tworzę mitu tylko qufa dwie powłoki nisko emisyjne spokojnie dadzą 1,3 a nawet lepiej ! nie zależnie do odległości między szybami :p

To wam zrobiono wodę kiedyś z główki że tylko szyby zespolone :p

SE119.jpg

no i 150mm przerwy między szybami pomyliłem się o 0,05 wata

to się nazywa oko i wyczucie problemu :p

Edytowane przez מרכבה

Nie wciskaj mi kitu bo wiem co w oknach izoluje co nie :p

Ja wiem jakie warstwy i co wpływa na izolacyjność bo... dla tego piszę ...

dawanie podwójnych szyb zespolonych tylko poprawi efekt ...

piszę o minimum tj o dwóch szybach z powłoką LowE

jak byś wiedział co to jest emisyjność itp i jaki wpływ ma na izolację nie tylko okien to byś się nie czepiał :p

Edytowane przez מרכבה

nie tworzę mitu tylko qufa dwie powłoki nisko emisyjne spokojnie dadzą 1,3 a nawet lepiej ! nie zależnie do odległości między szybami :p

To wam zrobiono wodę kiedyś z główki że tylko szyby zespolone :p

[ATTACH=CONFIG]177561[/ATTACH]

no i 150mm przerwy między szybami pomyliłem się o 0,05 wata

to się nazywa oko i wyczucie problemu :p

Mnie to przekonało.

....

[ATTACH=CONFIG]177561[/ATTACH]

... :p

Jest taka budowa szyby zespolonej złożona z dwoch szkieł niskoemisyjnych ( czyli jedna komora ) ale... trzeba je obie zahartować. Gdy tego się nie zrobi popękają.

Hartowane szkło niskoemisyjne jest drogie i kłopotliwe w obróbce dlatego wsadzono pomiędzy dwie szyby niskoemisyjne zwykłą szybę, która schładza pakiet i powstała tzw. dwukomorówka.

Najlepszy współczynnik U szyby dwukomorowej czyli trzyszybowej to 0,5 W/m2xK.

Odległość między dwoma szybami czyli szerokość ramki dystansowej jest jednym z elementów otrzymania odpowiedniego współczynnika U dla szyby zespolonej.

Kolejnym jest rodzaj gazu: powietrze, argon, krypton, xenon.

Najpopularniejszym gazem/izolatorem w tej chwili jest argon bo najtańszym. Poprawia Ug o 0,2 W/m2K pod warunkiem że będzie go dostateczna ilość. Tę ilość determinuje odpowiednia odległość między dwoma szybami czyli de facto szerokość ramki dystansowej.

Dla szyb jednokomorowych graniczną wartością szerokości ramki jest 16 mm.

Przykład: szyba 4/16Argon/ 4 LE ( szkło Low Emition) Ug = 1,1 W/m2K

szyba 4/12Argon/ 4 LE ( szkło Low Emition) Ug = 1,3 W/m2K

Jak widzisz budowa prawie taka sama - różnica w szerokości ramek zaledwie 4 mm a wysoka jak na dzisiejsze standardy różnica w Ug.

Kiedyś czyli 5 - 8 lat temu nie zwracano uwagi na tego typu różnice bo nie było mody na duże okna - projektowano tzw. typówki + Inwestorzy byli zakochani w tzw. architekturze dworkowej. A teraz to chałupa bez jebutnej przesuwki jest de mode.

Wracając do grafu jaki został zamieszczony w tym poście to gdyby napełnić szybę argonem otrzymalibyśmy wsp. Ug = 1,153 a zmiana ramki na 16 mm poprawi Ug do 1,1 W/m2K. Wbrew pozorom to sporo te 0,2 w czasach coraz większych przeszkleń w obiekcie.

Osobnymi szerokościami ramek vs współczynnik U rządzi gaz Krypton oraz 3 szybówki a nawet 4 szybowe zestawy z Argonem.

Podsumowując: odległości między szybami to ważny element uzyskania końcowego współczynnika Ug dla szyby. Jego bagatelizowanie jak i zresztą innych elementów pogarsza parametry.

P.S Argon to koszta od 2 do 3 PLNów na m2 szyby. Krypton to już poważny problem cenowy a xenon to jakieś 100 Euro dopłaty do m2 :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Charlie

Ja bym polecal, nawet jesli nadal stosujesz tradycyjna zbrojenie, zbrojenie rozproszone stalowe. Prze to mikrorysy w betonie sa znacznie mniejsze, i efekt kapilarny betonu tez duzo mniejszy, czyli beton o wiele bardziej wodoszczelny. (Zreszta ta technologia pochodzi ze budowy tunelow)

jakie banialuki cuda tak samo jak powłoki nisko emisyjne które się utleniają na co się utleniają jak to są tlenki metali :p

Napisał מרכבה

....! nie zależnie do odległości między szybami

....

nie prawda i zmień ton z chamskiego na kulturalny.

a co tu było chamskiego weź po prostu nie zachowuj się jak panienka ...

i jakieś z palca wyssane chamstwo mi zarzucasz

oczywiście że jak szyby były by bliżej to było by lepiej, ale podałem przykład dla powietrza i odległości sporej między szybami ...

U rządzi gaz Krypton oraz 3 szybówki a nawet 4 szybowe zestawy.

rządzi wydumanymi super tajnymi oknami :p

jedna szyba więcej z komorą i sięgam na powietrzu 0,34 :)

Ale o grzyba ci chodzi ?

No nie dziwie się ... bo tajemnica padła :p

mniej jak zero swojego myślenia tylko przetwarzanie mitów ...

bo ramka musi być taka a tak itp ...

w dodatku musi być ciepła lub nie ciepła :D może jesweź się połóż pod tę pędzącą Merkavę ze swojego avataru to może Ci się polepszy bo takich głupot to na tym Forum jeszcze nie było.zcze latająca :p

I weź nie prowokuj tylko puknij sobie w szkiełko :p

jak chcesz to opisz co ci nie pasi podaj przykłady, a nie z paluszka wyssane ... jak

to że olej syntetyczny jest mniej gęsty niż mineralny i wypłucze z silnika różnie dziwa :p

ja tu się z panem szkiełko przekomarzam, a tu takie cuda :p

http://www.timberhomenation.com/profiles/blogs/window-glass-that-insulates

SE119.jpg

i co źle liczy :p

weź się połóż pod tę pędzącą Merkavę ze swojego avataru to może Ci się polepszy bo takich głupot to na tym Forum jeszcze nie było.
sam się podkładasz i chcesz zady :p Edytowane przez מרכבה