Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"Samych szyb zespolonych nie da sie wstawic ,bo stolarka okien nie jest do tego przystosowana."

Ktoś nie wiedział, o czym mówi.

Nie ma najmniejszego problemu, aby zamontować szyby 1,1 w oknach zabytkowych, Do tego wyjmowana uszczelka wielosezonowa .

Oto fotka okna po renowacji i wymianie szyb na zestaw termo 1.1. i montażu uszczelki. Farba Sikkens.

[ATTACH=CONFIG]177486[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]177487[/ATTACH]

A tak wyglądały przed renowacją:

[ATTACH=CONFIG]177488[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]177489[/ATTACH]

Wykonanie i fotki : http://www.stolarnia.tarnobrzeg.pl

W przypadku uszkodzonych ram, można wykonać kopie oryginałów i nie jest to jakiś problem.

Woooooowwwwwwwwwww !!!!!!!!

Pełen szacun :) Piękna robota :) Dodano uszczelki czy zrealizowane silikonem ?

...
Popatrzyłem sobie na podane linki - już nie pamiętam dokładnie z jakiego powodu ale szkło Heat Mirror jakoś się nie przyjęło - czy to z powodu ceny czy też mimo wszystko jakiś tam kłopotów z foliami wewnątrz - jako, że pilotujesz temat - może powiesz dlaczego już nie ma takiego szkła u nas na rynku? Chyba, że znów coś się zmieniło

Nie wiem :( ja bazuję na tym co ma pilikgton i euroglass i podle tych parametrów piszę ....

Bo jako jedyni dają możliwość sobie coś policzyć ... a jeszcze nie uskrobałem arkusza do liczenia z zadaną emisyjności itp ...

Te ich R20 to jest kosmos ... niestety mnie na takich szybach tj 5 wychodzi 0,34 na powietrzu ... na kryptonie 0,2 ...

http://www.pilkington.com/assetmanager_ws/fileserver.aspx?cmd=get_file&file_id=3843&digest=cwfQjH4FVtgzHxCWGaSE6A==&ct=pdf&file_name=Szyby_niskoemisyjne_-_ulotka_techniczna_11.pdf

twardo powłokowe... i na takich szkłach robiłem obilczenia ... i euro i pilkingkton są zgodne ...

Ja pracuję teraz nad czymś co faktycznie da mi R20 i transmisyjność TR 70% :) marzenie :)

Jednego nie mogę skumać ... czemu rama do okna z szybą 0,3 nie jest tak zrobiona żeby okno miało całe 0,3 :(

żal im XPS. czy czegoś innego ?

no wiesz....możnaby ościeżnicę i skrzydło zrobić ze styroduru ale jakoś zawiasy by się w tym nie trzymały ;)

Powiem szczerze - są pewne granice wariactwa i konstrukcja okien już osiągnęła ten stan. Szerokie profile to na 90% banan po kilku latach i tego prawie nie sposób przeskoczyć - na dodatek producenci nagminnie przekraczają gabaryty maksymalne co tez powoduje, że wariactwo trwa dalej. Eksperymentuje się na klientach wykonując coraz większe konstrukcje, stosując szyby 3mm, wklejając szyby które usztywniają trochę konstrukcje ale to nie oznacza że nie zabezpieczą przed bananem gdy się poszaleje z gabarytami. Ale to tylko takie moje bajdurzenie - róbta co chceta ;)

Ostatnio miałem zapytanie od klienta a później telefon z pretensjami - z tabeli statyki i zdrowego rozsądku wyszło że przy zadanej szerokości maksymalna wysokość w kolorze może mieć maksimum 245 cm a u niego 248 i on do mnie prawie z gębą - PANIE ALE TO TYLKO 3 CM !!!!

A ja mu na to - masz Pan ponad 5000 zakładów produkcyjnych, tam zamawiaj nie u mnie

Cham ze mnie - czasem faktycznie wychodzi

Edytowane przez jareko

Ostatnio miałem zapytanie od klienta a później telefon z pretensjami - z tabeli statyki i zdrowego rozsądku wyszło że przy zadanej szerokości maksymalna wysokość w kolorze może mieć maksimum 245 cm a u niego 248 i on do mnie prawie z gębą - PANIE ALE TO TYLKO 3 CM !!!!

A ja mu na to - masz Pan ponad 5000 zakładów produkcyjnych, tam zamawiaj nie u mnie

2,45x1,2 metra np to około 150 kg szyby ( 5 szyb ) licząc po 50kg na 1m^2.

Nie przeczę ... profil okienny coś jak tu

http://www.ecoglaze.ie/news/article/passive-house-with-upvc-windows/ w zasadzie profil główny może sobie być jaki chce a...

do niego przywalony kloc z XPS'a ...

Przecież okno o wymiarach 2,45 x1,2 uchylno rozwierne to przy małym błędzie może kogoś utłuc stojącego ...

albo uchył albo rozwarcie :D

Jak piszesz ponosi fantazja ... ale w złym kierunku :( jak bym miał zaprojektować ramę okienną taką jak chcę to nie ma problemu ...

Na razie mam drewno i XPS 'a stal nierdzewną, blachę tytanowo cynkową itp ...

Profili PCV nie mam jak zrobić :( trudno i darmo ..

Ale jak pisałem jestem wstanie skonstruować okno z tego co mam jakie chcem ...

jedynie szyb z powłoką nie mam jak robić ... bo trudno i darmo to robić...

Edytowane przez מרכבה

wiesz.... mam klienta pod Krakowem, parterowy dom, okien prawie 20 i otwierane tylko drzwi wejściowe i przesuwka na taras - reszta same fixy, znaczące przeszklenia ale architekt wiedział, że powyżej 3,0 mkw należy już zmieniać grubość szyb z 4 na 6 mm i tym samym Ug maleje - poza przesuwką wszystkie okna Uw poniżej 0,8, po chyba już siedmiu latach od montażu nie ma konieczności zamiany fixa w ościeżnicy na cokolwiek uchylanego czy otwieranego - kwestia zmiany nastawienia w domu z wentylacją mechaniczną

fixa w ościeżnicy na cokolwiek uchylanego czy otwieranego - kwestia zmiany nastawienia w domu z wentylacją mechaniczną

Popieram zmiana nastawienia ... i teraz trzeba wykorzystać swoją szansę i pomyśleć o takim profilu pod fix żeby można było robić

Witryny na szybach równych jej izolacyjności ... Też uważam że to kwestia tylko podejścia ...

oj tam oj tam :)

Niektórzy to jak damy się zachowują ... nic powiedzieć i napisać nie można ...

A naprawdę do chamstwa prawdziwego...

To trzeba było by gościowi "wypier temp chu..." to w tedy jest chamstwo ...

Uszczelki wrębowe, wielosezonowe w ościeżnicy . Dwa komplety . A szyby , oczywiście silikon i listewki.

Wskocz do nich na galerie. Te okna z fotki, to jest mały pikuś.

Da się :)

Kwestie teraz żeby podchwycić ten prąd okienny i zrobić naprawdę ciepło okno ... ja okien produkował nie będę tak że tego nie zrobię...

ale są pewnie osoby co by chciały :)

Ja i tak cieszył będę się kiedy zrobię okna wedle swojego pomysłu bo wiem że na razie będą najcieplejsze ...

Przy masowej produkcji cena spada tak że ni jak konkurencji bym nie wytrzymał

Edytowane przez מרכבה

Ja i tak cieszył będę się kiedy zrobię okna wedle swojego pomysłu bo wiem że na razie będą najcieplejsze ...

Przy masowej produkcji cena spada tak że ni jak konkurencji bym nie wytrzymał

No właśnie. Mam przykre doświadczenia z produktami objętymi prawami autorskimi czy nawet prawem patentowym. Znam firmę, która w Sądach musi walczyć o swoje prawa do legalnie zgłoszonego i uzyskanego patentu.

C co do : "Da się :) "

To jest przykład renowacji okna starego, wiec musimy zachować specjalne warunki .

W oknach nowych jest nieograniczone pole do popisu odnośnie wyglądu czy parametrów. Tu niestety pewnych rzeczy przeskoczyć się nie da.

Edytowane przez subfosylny
uzupełnienie wypowiedzi

"Samych szyb zespolonych nie da sie wstawic ,bo stolarka okien nie jest do tego przystosowana."

Ktoś nie wiedział, o czym mówi.

Nie ma najmniejszego problemu, aby zamontować szyby 1,1 w oknach zabytkowych, Do tego wyjmowana uszczelka wielosezonowa .

Oto fotka okna po renowacji i wymianie szyb na zestaw termo 1.1. i montażu uszczelki. Farba Sikkens.

[ATTACH=CONFIG]177486[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]177487[/ATTACH]

A tak wyglądały przed renowacją:

[ATTACH=CONFIG]177488[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]177489[/ATTACH]

Wykonanie i fotki : http://www.stolarnia.tarnobrzeg.pl

W przypadku uszkodzonych ram, można wykonać kopie oryginałów i nie jest to jakiś problem.

Fajne wykonanie. W Otwocku miałbyś dużo pracy :) Tam co drugi dom ma okna jak na zdjęciu 3,4