kaluza112 18.03.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Witam serdecznie po raz pierwszy na forum! Postaram się zwięźle opisać mój problem. Planuję budowę domu parterowego, w którym chcę uwzględnić miejsce na gabinet kosmetyczny mojej żony. Powierzchnia domu to ok. 100-110 m2 powierzchni użytkowej + gabinet ok. 35 - 40 m2. Starałem się szukać gotowych projektów, które uwzględniałyby działalność usługową w domu, jednak kompletnie mi nie odpowiadały, więc zacząłem patrzeć na domy parterowe z dwustanowiskowym garażem, którego powierzchnia jest do tego celu odpowiednia. Aby gabinet spełniał wszystkie wymogi sanitarne, muszę w jego powierzchni wydzielić poczekalnie, miejsce pracy, łazienkę (z natryskiem) i pomieszczenie gospodarcze, stąd zakładam że ok. 35-40 m2 w zupełności mi wystarczy. W tym miejscu pojawia się mój problem planując kupno gotowego projektu, muszę liczyć się z tym, że po jego zakupie architekt będzie miał wiele zmian do naniesienia: przeprojektowanie planu instalacji elektrycznej ,sanitarnej(odpływy biegnące do łazienki w gabinecie, uwzględnienie ogrzewania podłogowego na całej powierzchni gabinetu), naniesienie ścianek działowych, przeprojektowanie otworów okiennych i wiele innych spraw, o których jako laik na pewno nie pomyślałem. Stąd moje pytanie: jak myślicie, czy koszty takich zabiegów nie przerosną kwoty indywidualnego projektu, skrojonego na moje potrzeby? Wiem, że architekci potrafią brać duże kwoty za naniesienie nawet niewielkich zmian na projekcie, w związku z tym obawiam się, że adaptacja gotowego projektu + obszerne przeróbki będą strasznie drogie, a przerabianie gotowego projektu i tak nie przyniesie właściwej funkcjonalności miejscu, w którym chcemy jednocześnie pracować i mieszkać. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UZOON75 19.03.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Niestety wszelkie zmiany w projekcie to dodatkowa kasa i to wcale nie mała.Może sie okazać,że kwota ta znacznie przekroczy koszt samego projektu.Więc moze jednak projekt gotowy,skrojony na miarę potrzeb,którego koszt wykonania(jak dobrze poszukasz)wcale nie musi okazać się wiele wyższy od gotowego(tak było w moim przypadku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 19.03.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na projekt indywidualny. Tym bardziej, że zrobiłeś już rozeznanie wśród gotowców. Kluczowe jest znalezienie sensownego architekta, nie leśnego dziadka, który lokalnie rysuje wszystkim PZT, szamba i altanki a jakąś młodą pracownię, której będzie się chciało...Tym bardziej, że w Twoim przypadku inwestycja w dom to także inwestycja w firmę w jakimś sensie. Indywidualne podejście do Twoich potrzeb da indywidualne dedykowane tobie rozwiązanie, także estetyczne. Moim zdaniem warto nawet jeśli będzie trochę drożej ( o ile będzie). Tylko poszukaj sensownego architekta, to klucz do dobrego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaluza112 19.03.2013 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 I chyba tak będę musiał zrobić - w pierwszej kolejności poszukam sprawdzonego architekta, najlepiej z polecenia, i z nim dokładnie porozmawiam o tym co najlepiej zrobic w mojej sytuacji i jaka bedzie ewentualna rozbieżność cenowa w przeróbkach gotowego projektu i całkowicie nowego projektu indywidualnego. Wiem, że kluczem do sukcesu będzie dobre rozejrzenie się na lokalnym rynku za odpowiednią osobą/pracownią, bo jak sami piszecie czasem cena przeróbek wcale nie musi być na poziomie nowego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts