Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solary Watt kontra Hewalux

evol1

Recommended Posts

Witam

Mam do was takie pytanie bo zastanawiam się nad wyborem kolektorów słonecznych i mam dwa typy różniące się cena o około 2000 który z nich mi polecacie dodam że rodzina 2+2??:

1. Zestaw z Hewalux 2 slp-200 W tańszy:

http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-2slp-200w.html

2. Zestaw z Watt'a droższy:

http://www.watt.pl/pl/produkty/watt-standard/zestawy-z-kolektorami-plaskimi0/ewatt-s-302-vip0.html

Wiesz co,stałem przed takim samym dylematem.Sprzedawca/instalator od którego zdecydowałem się kupić zestaw posiadał Watt'a jak i Hewalex'a ,powiedział mi że jedna jak i druga firma jest OK,jednak Hewalex ma lepszą grupę pompową.Obecnie od miesiąca posiadam taki sam zestaw jaki podałeś w pierwszym linku,póki co zadowolony z niego jestem Edytowane przez manix76

Bardzo fajny zasobnik, bo z kwasówki. Zastanów się czy chcesz mieć i pompę ciepła, i solary, bo te dwie rzeczy trochę się dublują. No i jeśli chodzi o dotację to mała pow. kolektora w stosunku do ceny (chyba że zakładasz bez dotacji).

A najlepiej znajdź lokalnego dystrybutora lub instalatora Hewalexa i dopytaj o szczegóły. Co do ceny też się z nim dogadasz.

zestaw z Hewalexa mam po cenie 6535 brutto + osprzęt i montaż - dotacja więc wydaje mi się bardzo rozsądną ceną, natomiast mój instalator bardzo mi poleca watt'a ale tu koszty wynoszą 9256+ osprzęt i montaż - dotacja

De facto do standardowej dotacji gmina dopłaca mi jeszcza 2 tys. więc ostateczny koszt przy hewalexie wyjdzie na poziomie około 4000 z montazem na gotowo

• 5 months później...
zestaw z Hewalexa mam po cenie 6535 brutto + osprzęt i montaż - dotacja więc wydaje mi się bardzo rozsądną ceną, natomiast mój instalator bardzo mi poleca watt'a ale tu koszty wynoszą 9256+ osprzęt i montaż - dotacja

De facto do standardowej dotacji gmina dopłaca mi jeszcza 2 tys. więc ostateczny koszt przy hewalexie wyjdzie na poziomie około 4000 z montazem na gotowo

evol i co w końcu wybrałeś?

• 1 month później...