ZbyszekT 18.03.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) Cześć Koledzy, czytam, czytam, myśle, myśle – już mi się śni – powiedzcie, czy coś z tego będzie… Dom jest mały, po podłogach do ogrzania 90 m2, ściany suporex 24 cm + styropian 15 cm, piwnica nieocieplona, tylko ściany piwnicy ocieplone do gruntu i strop w piwnicy. Żona mówi, że ma być ciepło i że w łazience ma lecieć od razu ciepła woda…. Ja lubię palić w kominku i na pewno będę często palił. Ale zdarzają mi się z pracy kilkudniowe wyjazdy, więc żeby żona nie zamarzła Instalacja ma być tania w zakupie elementów (bo kasiorki mało), w robociźnie może być Drożdża, bo dom buduje z Teściem, Wujkiem i Kuzynem, także nie kosztuje drogo Myślałem tak: Główne ogrzewanie: - W piwnicy piec na ekogroszek z zasobnikiem, 10-12 kW Ogrzewanie pomocnicze / na okresy przejściowe: - W salonie kominek z rozprowadzeniem powietrza na sypialnie na poddaszu - W łazienkach ogrzewanie podłogowe elektryczne CWU: - Zasobnik w piwnicy przy piecu CO, 150 L (?) - W zasobniku grzałka 2 kW – do grzania wody w lecie Tylko czy droga z piwnicy do łazienki na poddaszu nie jest za daleka? Czy nie trzeba będzie czekać 2 minuty aż zacznie lecieć ciepła? No i mam taką wątpliwość… Czy grzanie kominkiem zamiast piecem CO ma sens? Tzn. Grzanie kominkiem + grzanie CWU prądem może być droższe niż grzanie wszystkiego na raz piecem CO ??? Doradźcie coś… EDIT: Przepraszam, tu jest większe zdjęcie: http://img801.imageshack.us/img801/2665/rzuty.png (Niestety albo coś tutaj nie gra, albo dodanie zdjęcia mnie przerasta....) Edytowane 18 Marca 2013 przez ZbyszekT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.03.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Jak wstawisz kociołek w mocach 10 do 12kW to chcesz tam jeszcze wspomagać, chyba sąsiada podłączysz to on ciebie wspomoże Po co ci kombinować z grzałką jak ponad połowę roku będziesz palił w kotle to wodę ogrzejesz przy jednym ogniu. Latem również możesz grzać kotłem jak tak grzeję już 5 sezonów i sobie chwalę, grzałem 16 lat prądem i wiem jak to wygląda. Raz na półtora miesiąca wsypać 5 worków wungla to chyba nie aż taki wysiłek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 19.03.2013 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 No ale co z kominkiem? Ma być - lubie w nim palić (rodzice mają).Tylko w takim razie co z nim zrobić, żeby przyniósł jakąś korzyść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 19.03.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Kominek to ja ci proponuje zrób sobie jedynie rekreacyjnie. Mam kilku znajomych którzy oparli swoje ogrzewanie na kominku i pierwszy miesiąc super, pierwszy rok fajnie, drugi rok już mniej fajnie natomiast po trzecim zmieniali źródło ogrzewania z hasłem nigdy więcej kotłowni w salonie. Nie wiem jak się ma moc kotłów z podajnikiem do mocy kotłów zasypowych ale u mnie przy 160m2 po podłogach 15 styro na ścianach, 25 wełny na poddaszu plus 120 l CWU i 12kW z chęcią bym zamienił na 8kW. Co do ciepłej wody w łazience, to pociągnij sobie dwie rurki od ciepłej wody do łazienki i tam połącz w jedną później dajesz tylko pompkę cyrkulacyjną przy bojlerze i ciepła woda jest praktycznie od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts