Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały dom 80 m2 (rzuty) – pomoc w wyborze ogrzewania.

ZbyszekT

Recommended Posts

Cześć Koledzy, czytam, czytam, myśle, myśle – już mi się śni – powiedzcie, czy coś z tego będzie…

Dom jest mały, po podłogach do ogrzania 90 m2, ściany suporex 24 cm + styropian 15 cm, piwnica nieocieplona, tylko ściany piwnicy ocieplone do gruntu i strop w piwnicy.

Żona mówi, że ma być ciepło i że w łazience ma lecieć od razu ciepła woda….

Ja lubię palić w kominku i na pewno będę często palił. Ale zdarzają mi się z pracy kilkudniowe wyjazdy, więc żeby żona nie zamarzła :D

Instalacja ma być tania w zakupie elementów (bo kasiorki mało), w robociźnie może być Drożdża, bo dom buduje z Teściem, Wujkiem i Kuzynem, także nie kosztuje drogo :)

Myślałem tak:

Główne ogrzewanie:

- W piwnicy piec na ekogroszek z zasobnikiem, 10-12 kW

Ogrzewanie pomocnicze / na okresy przejściowe:

- W salonie kominek z rozprowadzeniem powietrza na sypialnie na poddaszu

- W łazienkach ogrzewanie podłogowe elektryczne

CWU:

- Zasobnik w piwnicy przy piecu CO, 150 L (?)

- W zasobniku grzałka 2 kW – do grzania wody w lecie

Tylko czy droga z piwnicy do łazienki na poddaszu nie jest za daleka? Czy nie trzeba będzie czekać 2 minuty aż zacznie lecieć ciepła?

No i mam taką wątpliwość…

Czy grzanie kominkiem zamiast piecem CO ma sens?

Tzn.

Grzanie kominkiem + grzanie CWU prądem może być droższe niż grzanie wszystkiego na raz piecem CO ???

Doradźcie coś…

EDIT: Przepraszam, tu jest większe zdjęcie:

http://img801.imageshack.us/img801/2665/rzuty.png

(Niestety albo coś tutaj nie gra, albo dodanie zdjęcia mnie przerasta....)

rzuty.jpg

Edytowane przez ZbyszekT

Jak wstawisz kociołek w mocach 10 do 12kW to chcesz tam jeszcze wspomagać, chyba sąsiada podłączysz to on ciebie wspomoże :)

Po co ci kombinować z grzałką jak ponad połowę roku będziesz palił w kotle to wodę ogrzejesz przy jednym ogniu.

Latem również możesz grzać kotłem jak tak grzeję już 5 sezonów i sobie chwalę, grzałem 16 lat prądem i wiem jak to wygląda.

Raz na półtora miesiąca wsypać 5 worków wungla to chyba nie aż taki wysiłek :)

Kominek to ja ci proponuje zrób sobie jedynie rekreacyjnie. Mam kilku znajomych którzy oparli swoje ogrzewanie na kominku i pierwszy miesiąc super, pierwszy rok fajnie, drugi rok już mniej fajnie natomiast po trzecim zmieniali źródło ogrzewania z hasłem nigdy więcej kotłowni w salonie. Nie wiem jak się ma moc kotłów z podajnikiem do mocy kotłów zasypowych ale u mnie przy 160m2 po podłogach 15 styro na ścianach, 25 wełny na poddaszu plus 120 l CWU i 12kW z chęcią bym zamienił na 8kW. Co do ciepłej wody w łazience, to pociągnij sobie dwie rurki od ciepłej wody do łazienki i tam połącz w jedną później dajesz tylko pompkę cyrkulacyjną przy bojlerze i ciepła woda jest praktycznie od razu.