Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

transze bankowe

Mwanamke

Recommended Posts

Mam pytanie,

jeszcze nie mam kredytu bo czekam na niezbędne dokumenty , ale wiedzieć muszę już- istnieje taka opcja, ze kupuję materiały budowlane jeszcze w kwietniu ale z pozyczonych pieniędzy i teraz pytanie czy otrzymując kredyt mogę te pieniądze oddać z kredytu? Czy bank nie będzie miał nic przeciwko? Bo jeśli wypłaca transze to w przód a nie do tyłu .....jeśli wiecie cos na ten temat bardzo ładnie prosze o odpowiedź. Musże naprawdę szybko podjąc decyzję

Dziasiaj właśnie podpisaliśmy umowę kredytową z PKO BP i w umowie była tylko mowa o tym, ze transza nie może być wyższa niż 50 % kredytu. Co do zakupionych materiałów ten bank nie żąda faktur, tylko przeprowadza kontrole na budowie i od postępu prac uzależnia wypłate kolejnej transzy. Pozdrawiam Anna.

Dziasiaj właśnie podpisaliśmy umowę kredytową z PKO BP i w umowie była tylko mowa o tym, ze transza nie może być wyższa niż 50 % kredytu. Co do zakupionych materiałów ten bank nie żąda faktur, tylko przeprowadza kontrole na budowie i od postępu prac uzależnia wypłate kolejnej transzy. Pozdrawiam Anna.

Czy na pewno 50% kredytu?

My również mamy kredyt w PKO BP i "transza nie może być wyższa niż 50% aktualnej wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot inwestycji" (cytat z umowy).

Rzeczywiście nie trzeba rachunków. :D

Chyba większość banków w tej chwili rozlicza nas z postępów na budowie, czyli wypłaca kolejną transzę kiedy zobaczy, że zrobiliśmy już wszystko co deklarowaliśmy, że zrobimy za poprzednią transzę. Dlatego trzeba dobrze się zastanowić jaka będzie kolejność prac i ich orientacyjny koszt, i opisywać je możliwie ogólnikowo w papierach składanych w banku.

Moment wystawienia f-ry nie gra roli - bo faktura wg prawnej definicji jest WEZWANIEM DO ZAPLATY (o ile nie jest gotowkowa). Dopiero liczy sie moment zaplaty dla banku.

Czyli: biorę faktur ile sie da w oczekiwaniu na transze (o ile hurtownia mi da na kreche). Jak jest transza, to place f-ry i niose do banku do rozliczenia transzy.

Czy na pewno 50% kredytu?

Przepraszam za złą informację, rzeczywiście do 50 % wartości nieruchomości, ale wczoraj po ponad godzinnym podpisywaniu dokumentów w zwiazku z kredytem , nie do końca juz byłam sobą. W dodatku do obsługi kredytu mamy taką babeczkę że zachowuje sie jakby pieniądze wyciagała za swojej kieszeni. Gdyby nie to że ona będzie kontrolowała naszą budowe i wypłacała kolejne transze to....

Anam,

Spokojnie, to nie ta babeczka bedzie dokonywala kontroli, tylko rzeczoznawca (czasem nawet dwoch). Przyjda, popatrza czy kasa "weszla" w dom i po problemie.

Jak nie robisz przekretow (nie wydajesz kasy na co innego) - to nie ma problemu.

Nie ma sensu brac od razu zbyt duzo forsy, bo odsetki placi sie od rzeczywistego zadluzenia. Wez wiec na poczatek np. 30 tys. I tak za materialy placi sie z opoznieniem np. miesiecznym, tak samo za robote (po robocie).

Nie spiesz sie z transzami - koszt wizyty rzeczoznawcy to w PKOBP 100 PLN. Trzeba brac transze wtedy, kiedy forsa jest absolutnie niezbedna.

Pozdrawiam

Mirek

Spokojnie, to nie ta babeczka bedzie dokonywala kontroli, tylko rzeczoznawca

Niestety u mnie w banku to babeczka od przyznawania kredytu jest i od kontroli i to od niej zależy wypłata transzy, więc muszę być grzeczna a co najważniejsze trzymać od niej z daleka swego męża :D . kontrol na budowie kosztuje 50 zł w granicach miejscowści w której siedzibę ma oddział i 80 poza.

Mam kredyt w Multibanku i rozliczenie transz polega na tym, że okazuję im faktury za materiały kupione do danej transzy oraz zdjęcia aktualne z budowy. Nie wymagają ode mnie faktur na robociznę (wiadomo, że z reguły jest nieco taniej), natomiast muszę udokumentować min. 70% wartości danej transzy fakturami.

Przy rozliczaniu pierwszej transzy miałem faktur na prawie 95% (w trakcie walk budowlanych, zmieniliśmy kilka kosztogennych rzeczy w projekcie) i facet w banku się dziwił, że mu się dawno klient nie trafił, który ma faktury na tak dużo %.

Praktycznie jest tak, że np. teraz musiałem kupić drzwi wewnętrzne, glazurę i terakotę i parę innych rzeczy, które będę miał w kolejnej transzy i dopiero wtedy okażę się fakturami na ich zakup (a wreszcie do mnie wróci kasa, którą musiałem chwilowo wyłożyć :-? )