Wekto 21.07.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Michal, napisalem dokladnie o tym o czym jest ten temat . Zwrot roznicy VATu dla osob budujacych. Panstwo nie ma swoich pieniedzy (nic nowego nie odkrylem). Przelewa z jednej kieszeni do drugiego. Dofinansowanie do budowy mieszkan dla mlodych bedzie finansowane w duzej czesci wlasnie z likwidacji naszej ulgi. Nie znajdziesz poki co informacji zrodlowych innych, niz te zapisane wlasnie w ustawie pomocowej dla mlodych. W projekcie ustawy w rozdziale 5 ("Przepisy przejściowe i końcowe", art 22.1 jest interesujaca nas informacja. Art. 22. 1. Osoba fizyczna, która przed dniem 1 stycznia 2014 r. poniosła wydatki na zakup materiałów budowlanych, o których mowa w ustawie z dnia 29 sierpnia 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz. U. Nr 177, poz. 1468, z późn. zm.7)), ma prawo ubiegać się po dniu 31 grudnia 2013 r. o zwrot części tych wydatków na dotychczasowych zasadach. To poki co tylko projekt. Co bedzie sie dalej dzialo to mozna sledzic w drugim linku, ktory podalem wczesniej. Tyle, ze na dzis dalej brak konkretow. Mozna przypuszczac, ze bedzie jak ze wszystkim co nas interesuje. Rozmydlenie ustawy o OZE (nieoplacalne), zniesienie odlicze VATu czy proponowane zmiany o pozwoleniu na budowe (decyzja urzednika i tak pozostanie tyle, ze praktycznie juz bez mozliwosci odwolania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 24.07.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Przynoszę dobre wieści:Według posłanki PO Bożenny Bukiewicz dopłata w ramach Mieszkania dla Młodych obejmie zakup domu o powierzchni użytkowej maksymalnie 100 m kw.; dopłatą ma być objęte maksymalnie 50 m kw. Jeśli chodzi z kolei o domy budowane w systemie gospodarczym, to posłowie proponują, by ewentualni beneficjenci mogli skorzystać z odpisu VAT. Byłby to wyjątek, ponieważ ulga VAT na niektóre materiały budowlane zostanie zlikwidowana z końcem tego rokuhttp://finanse.wp.pl/kat,104118,title,PO-i-PSL-Mieszkanie-dla-Mlodych-obejmie-tez-domy-jednorodzinne,wid,15837126,wiadomosc.html?ticaid=111000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 24.07.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) Bardzo dobre wieści !!Program ma ponoć ruszyć od 2014 ? W takim razie lepiej wstrzymać się z wzięciem kredytu w tym roku ?Czy kredyt brać mimo to i kupić cokolwiek aby rozpocząć korzystanie z odpisu VATu i w kolejnych latach korzystać z tej ulgi na podstawie tego programu ?Czy może będzie można korzystać z odpisu VAT dopiero po starcie programu hmmPlan jest dobry, mam nadzieję, że wejdzie w życie. Prace nad projektem mają zakończyć się w sierpniu Edytowane 24 Lipca 2013 przez 12michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borowik_s 06.08.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Czy ktos z Panstwa moze mi wytlumaczyc jak to jest z tym likwidowaniem odliczania podatku VAT od materialow budowlanych?Przeczytalem mase artykulow, przegladalem fora ale nie moge dojsc do jednej rzeczy:czy jesli rozpoczne budowe w tym roku to bede mogl na podstawie faktur odliczac VAT przez kolejne 5 lat? niejako nabywajac prawa do ulgi w kolejnych latach?czy tez aby moc odliczyc niniejszy podatek musze kupic caly material do konca tego roku?Prosze zorientowanych o konkretna odpowiedzPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.08.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Ostatecznie wyszło na to, że odliczysz tylko to, co kupisz w 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 06.08.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 fotohobby, masz jakis link do zrodla (uchwalili juz?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.08.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Był w wątku" sezonowanie domu" o ile się nie mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 08.08.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 http://biznes.interia.pl/budownictwo/news/zwrot-podatku-dla-budujacych-pozostanie-ale-w-gorszej,1941083 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 08.08.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 http://biznes.interia.pl/budownictwo/news/zwrot-podatku-dla-budujacych-pozostanie-ale-w-gorszej,1941083 Z tego co piszą to tylko dla osób, które otrzymają PNB po 1 stycznia 2014. Czyli Ci co już mają lub dostaną niebawem (np ja) to mogą sobie pomarzyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.08.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Interpelacja nr 18192 do ministra finansów w sprawie planów zniesienia możliwości uzyskania zwrotu podatku VAT na materiały budowlane: Czy rząd nie obawia się realnej możliwości wzrostu szarej strefy, czyli zakupów bez faktur, w związku z odejściem od możliwości uzyskania zwrotu podatku VAT na materiały budowlane w 2014 r.? - Rząd się nie obawia zagrożenia, inwestor indywidualny będzie miał możliwość korzystania z zakupu materiałów wraz z usługą montażu i zapłaty 8% vat. do poczytania całość (trzeba się zalogować) http://www.podatki.biz/artykuly/likwidacja-zwrotu-vat-na-materialy-budowlane_14_21751.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.08.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 czyli co? założę firmę i sobie sprzedam materiały z montażem na 8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwi19 09.08.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 czyli co? założę firmę i sobie sprzedam materiały z montażem na 8% Całkiem sprytnie o ile sam te materiały wyprodukujesz Jeśli jednak chwilowo nie produkujesz prętów zbrojeniowych oraz okien i betonu to cały plan właśnie .. strzelił. Bo kupując je na swoją firmę nadal ten VAT zapłacisz Zatem śpieszmy się kupować materiały! one tak szybko odchodzą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 20.08.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Z tego co piszą to tylko dla osób, które otrzymają PNB po 1 stycznia 2014. Czyli Ci co już mają lub dostaną niebawem (np ja) to mogą sobie pomarzyć ... I tylko jak będziesz mial mniej niz 100m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia0981 20.08.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Ostateczny termin składania wniosków o zwrot różnicy w zapłaconym podatku VAT za materiały budowlane uzależniony będzie od tego kiedy je kupiliśmy. Termin rozliczenia faktur wystawionych od 1.01.2012 r. do 31.12. z 2013 r. roku będzie upływał 3.12.2018 r. Wydatki na cele budowlane (zakup materiałów) trzeba będzie jednak ponieść do końca tego roku. Zakupy dokonane już w 2014 r. nie bedą podlegały rozliczeniu. Natomiast sam wniosek będzie można złożyć w następnym roku i poźniejszych latach do 2018.To samo dotyczy faktur z lat wcześniejszych -wniosek dot. zakupów z 2004 i 2005 roku można będzie złożyć do 31 grudnia 2014, z lat 2006 i 2007 do 31 grudnia 2015, z 2009 r. do końca 2016 r., a z roku 2010 i 2011 do końca 2017 r.Jeżeli chodzi o ten rok to niestety zakupów nalezy dokonać do 31.12.2013 r. nawet jeśli wcześniej złożymy pierwszy wniosek.Polecam skorzystanie z ulgi wszystkim, którzy jeszcze tego nie zrobili. Ja właśnie złożyłam swój - skorzystałam zresztą z pomocy firmy sporządzającej wnioski (http://www.omegga.com.pl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.08.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 A możesz zdradzić jakąś podstawę prawną tych informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 20.08.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Nie wierze, ze stanie sie cud i bedzie inaczej niz napisala Kasia. Jednak przydalaby sie jakas podstawa prawna. W sumie nawet nie wiem czy by sie przydala. Wystarczy wlaczyc dzisiaj telewizor i posluchac wiadomosci. Deficyt wyzszy niz zakladano o 16 mld i wszystko jasne w temacie, czy Panstwo laskawie zostawi jakas ulge czy tez nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 23.08.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 czyli trzeba bedzie kombinowac bez faktur wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.08.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Smutne to... 65 % VATu można było odliczyć i to tak przepada... bezpowrotnie... ale ale...dzięki tym pieniądzom gmina zrobi nam kanalizację a później drogę jak się patrzy Na poważnie to zastanawiam się czy zdążę pokryć dach dachówką w tym roku... nie spieszyło mi się, za-deskowany mogłem zostawić spokojnie na zimę... pokryć dachówką na wiosnę.... a teraz pośpiech... pośpiech... nie dobry na budowie... dachówka niech by kosztowała 20 tyś = 3 tyś zostawało w kieszeni ! A w przyszłym roku kolejne zakupy... instalacje, materiały na wylewki, gipsy, ocieplenie, tynki.... oj przepadło... przepadło.... Zostaje brać ekipy z usługą... tylko że prawda jest taka, że kupując materiał indywidualnie zawsze było taniej niż gdy ten sam materiał kupowała ekipa... ekipa zawsze coś tam na materiale chce mieć dla siebie Zostaje kupować materiał bez faktury, ale hurtownia takiego nie sprzeda, chyba że jakiś lewy materiał z lewej hurtowni... no i faktura = gwarancja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.08.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Zostaje brać ekipy z usługą... tylko że prawda jest taka, że kupując materiał indywidualnie zawsze było taniej niż gdy ten sam materiał kupowała ekipa... ekipa zawsze coś tam na materiale chce mieć dla siebie Lub poszukać ekipy która nie skubie na materiale. A takie również są. Tak dogadałem się z ekipą od dachu i podobnie teraz finalizuję elektryka. Ekipa od dachu w ofercie dała mi kosztorys na materiał i robociznę osobno. Praktycznie nigdzie nie znalazłem całego materiału taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janoush 10.09.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 A czy wiadomo jak będzie wyglądał zakup okien i drzwi ?Zamierzam dokonać takiego zakupu do budowanego domu, ale nie wiem, czy mogę poczekać do wiosny (kończy się SSO), czy napinać się i zamawiać i wstawiać już w tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts