Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Likwidacja zwrotu vat za materiały budowlane - tylko do końca 2013r.?

Recommended Posts

Michal, napisalem dokladnie o tym o czym jest ten temat :). Zwrot roznicy VATu dla osob budujacych.

Panstwo nie ma swoich pieniedzy (nic nowego nie odkrylem). Przelewa z jednej kieszeni do drugiego. Dofinansowanie do budowy mieszkan dla mlodych bedzie finansowane w duzej czesci wlasnie z likwidacji naszej ulgi. Nie znajdziesz poki co informacji zrodlowych innych, niz te zapisane wlasnie w ustawie pomocowej dla mlodych. W projekcie ustawy w rozdziale 5 ("Przepisy przejściowe i końcowe", art 22.1 jest interesujaca nas informacja.

Art. 22. 1. Osoba fizyczna, która przed dniem 1 stycznia 2014 r. poniosła wydatki na zakup materiałów budowlanych, o których mowa w ustawie z dnia 29 sierpnia 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz. U. Nr 177, poz. 1468, z późn. zm.7)), ma prawo ubiegać się po dniu 31 grudnia 2013 r. o zwrot części tych wydatków na dotychczasowych zasadach.

To poki co tylko projekt. Co bedzie sie dalej dzialo to mozna sledzic w drugim linku, ktory podalem wczesniej. Tyle, ze na dzis dalej brak konkretow. Mozna przypuszczac, ze bedzie jak ze wszystkim co nas interesuje. Rozmydlenie ustawy o OZE (nieoplacalne), zniesienie odlicze VATu czy proponowane zmiany o pozwoleniu na budowe (decyzja urzednika i tak pozostanie tyle, ze praktycznie juz bez mozliwosci odwolania).

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przynoszę dobre wieści:

Według posłanki PO Bożenny Bukiewicz dopłata w ramach Mieszkania dla Młodych obejmie zakup domu o powierzchni użytkowej maksymalnie 100 m kw.; dopłatą ma być objęte maksymalnie 50 m kw. Jeśli chodzi z kolei o domy budowane w systemie gospodarczym, to posłowie proponują, by ewentualni beneficjenci mogli skorzystać z odpisu VAT. Byłby to wyjątek, ponieważ ulga VAT na niektóre materiały budowlane zostanie zlikwidowana z końcem tego roku

http://finanse.wp.pl/kat,104118,title,PO-i-PSL-Mieszkanie-dla-Mlodych-obejmie-tez-domy-jednorodzinne,wid,15837126,wiadomosc.html?ticaid=111000

Bardzo dobre wieści !!

Program ma ponoć ruszyć od 2014 ? W takim razie lepiej wstrzymać się z wzięciem kredytu w tym roku ?

Czy kredyt brać mimo to i kupić cokolwiek aby rozpocząć korzystanie z odpisu VATu i w kolejnych latach korzystać z tej ulgi na podstawie tego programu ?

Czy może będzie można korzystać z odpisu VAT dopiero po starcie programu hmm

Plan jest dobry, mam nadzieję, że wejdzie w życie. Prace nad projektem mają zakończyć się w sierpniu

Edytowane przez 12michal

• 2 weeks później...

Czy ktos z Panstwa moze mi wytlumaczyc jak to jest z tym likwidowaniem odliczania podatku VAT od materialow budowlanych?

Przeczytalem mase artykulow, przegladalem fora ale nie moge dojsc do jednej rzeczy:

czy jesli rozpoczne budowe w tym roku to bede mogl na podstawie faktur odliczac VAT przez kolejne 5 lat? niejako nabywajac prawa do ulgi w kolejnych latach?

czy tez aby moc odliczyc niniejszy podatek musze kupic caly material do konca tego roku?

Prosze zorientowanych o konkretna odpowiedz

Pozdrawiam

Interpelacja nr 18192 do ministra finansów w sprawie planów zniesienia możliwości uzyskania zwrotu podatku VAT na materiały budowlane: Czy rząd nie obawia się realnej możliwości wzrostu szarej strefy, czyli zakupów bez faktur, w związku z odejściem od możliwości uzyskania zwrotu podatku VAT na materiały budowlane w 2014 r.? - Rząd się nie obawia zagrożenia, inwestor indywidualny będzie miał możliwość korzystania z zakupu materiałów wraz z usługą montażu i zapłaty 8% vat.

do poczytania całość (trzeba się zalogować)

http://www.podatki.biz/artykuly/likwidacja-zwrotu-vat-na-materialy-budowlane_14_21751.htm

czyli co? założę firmę i sobie sprzedam materiały z montażem na 8% :)

Całkiem sprytnie o ile sam te materiały wyprodukujesz :D

Jeśli jednak chwilowo nie produkujesz prętów zbrojeniowych oraz okien i betonu to cały plan właśnie .. strzelił. Bo kupując je na swoją firmę nadal ten VAT zapłacisz :cool:

Zatem śpieszmy się kupować materiały! one tak szybko odchodzą! :rolleyes:

• 2 weeks później...

Ostateczny termin składania wniosków o zwrot różnicy w zapłaconym podatku VAT za materiały budowlane uzależniony będzie od tego kiedy je kupiliśmy. Termin rozliczenia faktur wystawionych od 1.01.2012 r. do 31.12. z 2013 r. roku będzie upływał 3.12.2018 r. Wydatki na cele budowlane (zakup materiałów) trzeba będzie jednak ponieść do końca tego roku. Zakupy dokonane już w 2014 r. nie bedą podlegały rozliczeniu. Natomiast sam wniosek będzie można złożyć w następnym roku i poźniejszych latach do 2018.

To samo dotyczy faktur z lat wcześniejszych -wniosek dot. zakupów z 2004 i 2005 roku można będzie złożyć do 31 grudnia 2014, z lat 2006 i 2007 do 31 grudnia 2015, z 2009 r. do końca 2016 r., a z roku 2010 i 2011 do końca 2017 r.

Jeżeli chodzi o ten rok to niestety zakupów nalezy dokonać do 31.12.2013 r. nawet jeśli wcześniej złożymy pierwszy wniosek.

Polecam skorzystanie z ulgi wszystkim, którzy jeszcze tego nie zrobili. Ja właśnie złożyłam swój - skorzystałam zresztą z pomocy firmy sporządzającej wnioski (http://www.omegga.com.pl).

Nie wierze, ze stanie sie cud i bedzie inaczej niz napisala Kasia. Jednak przydalaby sie jakas podstawa prawna.

W sumie nawet nie wiem czy by sie przydala. Wystarczy wlaczyc dzisiaj telewizor i posluchac wiadomosci. Deficyt wyzszy niz zakladano o 16 mld i wszystko jasne w temacie, czy Panstwo laskawie zostawi jakas ulge czy tez nie.

Smutne to... 65 % VATu można było odliczyć i to tak przepada... bezpowrotnie...

ale ale...dzięki tym pieniądzom gmina zrobi nam kanalizację a później drogę jak się patrzy :lol2:

Na poważnie to zastanawiam się czy zdążę pokryć dach dachówką w tym roku... nie spieszyło mi się, za-deskowany mogłem zostawić spokojnie na zimę... pokryć dachówką na wiosnę.... a teraz pośpiech... pośpiech... nie dobry na budowie... dachówka niech by kosztowała 20 tyś = 3 tyś zostawało w kieszeni ! A w przyszłym roku kolejne zakupy... instalacje, materiały na wylewki, gipsy, ocieplenie, tynki.... oj przepadło... przepadło....

Zostaje brać ekipy z usługą... tylko że prawda jest taka, że kupując materiał indywidualnie zawsze było taniej niż gdy ten sam materiał kupowała ekipa... ekipa zawsze coś tam na materiale chce mieć dla siebie :p

Zostaje kupować materiał bez faktury, ale hurtownia takiego nie sprzeda, chyba że jakiś lewy materiał z lewej hurtowni... no i faktura = gwarancja... :bash:

Zostaje brać ekipy z usługą... tylko że prawda jest taka, że kupując materiał indywidualnie zawsze było taniej niż gdy ten sam materiał kupowała ekipa... ekipa zawsze coś tam na materiale chce mieć dla siebie :p

Lub poszukać ekipy która nie skubie na materiale. A takie również są. Tak dogadałem się z ekipą od dachu i podobnie teraz finalizuję elektryka. Ekipa od dachu w ofercie dała mi kosztorys na materiał i robociznę osobno. Praktycznie nigdzie nie znalazłem całego materiału taniej.:)

• 3 weeks później...