Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Likwidacja zwrotu vat za materiały budowlane - tylko do końca 2013r.?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mówię o usługach budowlanych, tylko o materiałach sprzedawanych wraz z usługą ze stawką 8% na całość. Sprzedawca w APRELu powiedział mi dzisiaj, że jeśli mi taką usługę sprzedają wraz z oknami, to zamiast mnie, oni otrzymują zwrot VATu. Teraz ten zwrot zostanie zlikwidowany. Rozumiem, że cała usługa wzrośnie o różnicę w VATcie na materiał, ponieważ usługodawca nie będzie mógł go odliczyć, zgadza się, czy przekombinowuję ?

A czy wiadomo jak będzie wyglądał zakup okien i drzwi ?

Zamierzam dokonać takiego zakupu do budowanego domu, ale nie wiem, czy mogę poczekać do wiosny (kończy się SSO), czy napinać się i zamawiać i wstawiać już w tym ?

Chyba sam nie bedziesz montowal. Z usluga montazu i tak zaplacisz z 8% VATu za stolarke wiec Ciebie ten zwrot nie dotyczy. Czekaj do wiosny i zapoluj na zimowe promocje.

EDIT.. widze, ze Cie juz plusfoto uswiadomil.

Mylisz dwa pojęcia. Zwrot dla przedsiębiorcy nie ma nic wspólnego z twoim zwrotem. Przedsiębiorca kupuje materiał na 23% a tobie sprzedaje usługę wraz z własnym materiałem z 8% VAT i z tego tytułu należy mu się ten zwrot.

I o to mi chodziło. Dziękuję za wyjaśnienia.

Czyli od stycznia wybierać dobrą ekipę wraz z materiałem ?

• 2 months później...
Drodzy budujący , jeśli zaczęliści budowe w tym lub ubiegłym roku i czujecie się oszukani przez Państwo przez odebranie nam szansy na zwrot vAT.Proponuję zjednoczyć siły- jesli wszyscy zaczniemy walczyć omożliwośćwykorzystania limitu w ciągu 5 lat zgodnie z zasadą praw nabytych to wywalczymy. Pamiętaciesprawęmatek pierwszego kwartału - im się udało bo walczyły razem.

witam,

starałem się o pozwolenie na budowę w tym roku aby załapać się na odliczenie VAT.

Informacje z poczatku roku jasno przedstawiały sprawę, o ile dokona sie zakupów w tym roku będzie mozna odliczac w kolejnych latach.

Rzadzący postanowili jednak inaczej...

Nie liczyłbym na zmianę tej decyzji jak w sprawie becikowego która w sumie była dobra decyzja PR rządzących.

Większośc wyborców nie jest zainteresowana tym żeby wspomagać budujących, jak ich stac na budowę...

Jedyna droga, o ile istnieje to droga prawna, zaskarzenie ustawy itp.

Cos czuje, że częściej będziemy kupować "bez faktury"

Gość Gosc321_1
.

Cos czuje, że częściej będziemy kupować "bez faktury"

I w ten właśnie sposób rząd sam sobie "strzelił w kolano". Liczy na większe wpływy do budżetu z VAT-u w związku z likwidacją ulgi a tak naprawdę nakręci kombinowanie i szarą strefę - kupowanie bez rachunku i bez VAT-u. I nawet tych dotychczasowych 8% mieć nie będą.

O czym wy mówicie? Znaczy co hurtownie będą sprzedawać kradziony towar? Albo będziecie kupować od złodzieja? Ludzie pomyślcie trochę. Hurtownia żeby kupić towar od producenta dostanie FV. Wam sprzeda bez faktury lub paragonu. Przecież pierwsza lepsza nawet nie kumata kontrola ich udupi. Jedynym rozwiązaniem będzie brać ekipy budowlane wraz z materiałem.

Gość Gosc321_1
O czym wy mówicie? Znaczy co hurtownie będą sprzedawać kradziony towar? Albo będziecie kupować od złodzieja? Ludzie pomyślcie trochę. Hurtownia żeby kupić towar od producenta dostanie FV. Wam sprzeda bez faktury lub paragonu. Przecież pierwsza lepsza nawet nie kumata kontrola ich udupi. Jedynym rozwiązaniem będzie brać ekipy budowlane wraz z materiałem.

No nie, kolejny idealista :)

Przejedź się do fabryki, jako stały odbiorca (hurtownik) i powiedz że kupujesz trzy tiry towaru w tym jeden bez rachunku i za gotówkę. I co ? Nikt Ci nie sprzeda? Gwarantuję że z pocałowaniem ręki.

Co do kontroli, to pamiętaj, że nie przeprowadza się kontroli "krzyżowych" tzn. idę do kontroli u producenta biorę faktury i dalej za tymi fakturami do hurtownika potem do detalisty itd. A jeżeli już kupisz u producenta na Śląsku a firmę prowadzisz w Warszawie (inne właściwości US) to całkowity kosmos.

Czy takie kupowanie bez rachunku to kradzież ? - Tak, okradasz państwo z należnego podatku VAT.

Czy to samo państwo likwidując ulgę z dnia na dzień, bez poszanowania przyjętych zasad stanowienia prawa (np. poszanowania praw nabytych) tak samo nie tratkuje nas, obywateli ? - niech każdy sobie odpowie sam..

Ja na szczęście przynajmniej grubsze zakupy mam za sobą (mam SSO), za które odliczę VAT. Później pozostaje kupowanie z usługą na 8% (stolarka okienna drzwiowa, podłogi itd.) Natomiast nie czaruję się, że i tak sowicie dołożę się do budżetu z pozostałymi zakupami :(

No nie, kolejny idealista :)

Przejedź się do fabryki, jako stały odbiorca (hurtownik) i powiedz że kupujesz trzy tiry towaru w tym jeden bez rachunku i za gotówkę. I co ? Nikt Ci nie sprzeda? Gwarantuję że z pocałowaniem ręki.

Przy garażowym producencie to możliwe ale nie przy dużej firmie.

Co do kontroli, to pamiętaj, że nie przeprowadza się kontroli "krzyżowych" tzn. idę do kontroli u producenta biorę faktury i dalej za tymi fakturami do hurtownika potem do detalisty itd. A jeżeli już kupisz u producenta na Śląsku a firmę prowadzisz w Warszawie (inne właściwości US) to całkowity kosmos.

Chyba nie miałaś jeszcze takiej kontroli. Miejsce prowadzenia twojej jak i kontrahenta działalności nie ma tu nic do rzeczy i z żadnym kosmosem się nie wiąże.

Przy garażowym producencie to możliwe ale nie przy dużej firmie.

Chyba nie miałaś jeszcze takiej kontroli. Miejsce prowadzenia twojej jak i kontrahenta działalności nie ma tu nic do rzeczy i z żadnym kosmosem się nie wiąże.

Zgadzam się z Plusfoto w 90 %.

Co do producentów i zakupów: w 80 % - są i takie firmy które sprzedadzą na ....

Co do kontroli: w 100% - co to za różnica gdzie ma siedzibę Twój US? jak zrobią porządną kontrol to leżysz i kwiczysz i nawet nr. buta znajdą :)

Pozdrawiam.

Gość Gosc321_1

Nie miałem i nie wyobrażam sobie żeby kontrolował mnie US z innego województwa - po prostu nie ma takich kompetencji. Wbrew pozorom US nie mają tak rozbudowanych uprawnień i to jest właśnie ich ułomność - nie mogą skutecznie reagować. Chyba wszyscy o tym wiedzą, stąd tak często spotykana praktyka, żeby zarejestrować firmę w innej miejscowości niż ta w której wykonywana jest działalność.

Zresztą nie zamierzam nikomu nic udowadniać. Wiem jak to wygląda naprawdę a nie "tak mi się wydaje".

Aksami, w kwestii zwiekszenia prob obejscia placenia VAT masz racje. Ludzie beda kombinowac i bedzie im sie to w duzej mierze udawac bo budowa to nie tylko cegla czy dachowka.

Natomiast co do kontroli krzyzowej (to wazne okreslenie) to nie masz pojecia jak to dziala. Ty masz kontrole u Ciebie a kontrahent ma krzyzowke u siebie prowadzona przez US pod ktory podlega. Sprawdzone w praktyce. Rejestracja i prowadzenie dg w innej miejscowosci to zupelnie inna sprawa. Skonczmy temat bo to forum budowlane a nie forum ksiegowych ;p.

• 1 month później...
Likwidacja ulgi uderzyła w ludzi, którzy swoją budowę rozłożyli w czasie. Ten, kto dostał kredyt czy w całości czy w transzach zdążył chatę postawić bo miał za co i jeszcze pewnie vat odliczy... Ci, którzy budują systemem gospodarczym dostali po tyłkach. Tak u nas w kraju jest. Kredytu nie dostaniesz, bo za mało zarabiasz, a jak zacząłeś budowę to Ci vat zabierzemy..... Chętnie zobaczyłabym zaskarżoną tą ustawę. Tylko kto się wstawi za szarymi zwykłymi ludźmi...Przecież wśród nas nie ma prawników, którzy pomogliby napisać taki wniosek. Ich najprawdopodobniej ten problem nie dotyczy....