sisirli 18.03.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) Jakie okna kupić do domu pasywnego?.. czyli CO KONIECZNIE WIEDZIEĆ TRZEBA Wiem wiem, chciałem napisać parę slow o konieczności (d)ogrzewania domu pasywnego, ale znów pojawił się inny aktualny temat... dlatego dziś parę slow o oknach i wszystkim, co się z nimi wiąże. Jakie kupić? najprostsza odpowiedz - najlepsze na jakie nas tylko stać.. okna służą nam jakieś 20-30 lat, wiem, ze to nic odkrywczego, ale okna w budynku pasywnym pełnią bardzo wiele rożnych funkcji.. dlatego ich jakość dla funkcjonowania domów pasywnych jest tak istotna.. Zaniedbania w tym miejscu mogą zniweczyć wszystkie inne starania i przecież niebagatelne wydatki. Ale po kolei... Okna w budynku pasywnym to... … straty energii – okna zajmują w fasadzie budynku (z reguły) 25-40% powierzchni, ogólne mniemanie jest takie, ze w budynku pasywnym muszą być małe i mało, tylko tyle, ile jest potrzebnych do doświetlenia budynku.. jest w tym trochę prawdy, choć to nie cala prawda. Wszystko zależy od projektu i BILANSU ENERGETYCZNEGO, budynek pasywny żyje i oddycha światłem słonecznym, dlatego jego otwarcie na słońce po stronie południowej jest bardzo wazne.. z drugiej strony np. w budynkach mocno zacienionych jednym z istotnych zadań okien jest ograniczenie strat ciepla, bo zyski solarne są zbyt małe do ich zrównoważenia, dlatego może sie oczywiście zdarzyć, ze okna rzeczywiście muszą być małe i odpowiednio ulokowane.. Generalnie straty ciepła przez dobre certyfikowane okna pasywne są mniej więcej 5 razy wyższe niz przez inne przegrody budowlane i odpowiadają przeciętnie za 40-60% strat całkowitych. Dla celów projektowych przyjmuje się jako maksymalna wartość U dla okna wbudowanego 0,85 W/m²K (wbudowanego - to bardzo WAŻNE (!), bo producenci podają tylko parametry dla okna, a sposób jego wbudowania ma istotny wpływ na parametr U okna wbudowanego, może go pogorszyć nawet o 0,2 W/m²K (!) powodując niezachowanie minimalnych wymagań dla budynków pasywnych). Wartość ta wiąże się nie tylko z bilansem cieplnym całego budynku, ale również z kryterium panującego wewnątrz komfortu - poprzez ograniczenie maksymalnej różnicy temperatury pomiędzy szyba i temperatura wewnątrz pomieszczenia. … zyski solarne – odgrywają zwłaszcza zima bardzo ważną role, latem mogą stac sie poważnym utrapieniem, powodując totalne przegrzanie budynku. Tym bardziej poważne, bo budynek pasywny po nagrzaniu zatrzyma ciepło jak dobry termos. Wymaganie projektowe to maksymalna dopuszczalna 10%-owa częstotliwość występowania temperatury powyżej 25°. Mozna ja stosunkowo dokładnie oszacować przy pomocy oprogramowania projektowego. Dobre budynki pasywne mieszczą się w granicach 3-5%, … wietrzenie – na pytanie, czy w budynku pasywnym można/trzeba wietrzyć, odpowiedz brzmi – TAK ale,... Zima wietrzenie przy pomocy okien nie ma najmniejszego sensu, wentylacja z odzyskiem ciepła spełnią dokładnie to zadanie.. doprowadza do budynku świeże powietrze, filtruje je, podgrzewa i rozprowadza po pomieszczeniach mieszkalnych.. Latem sytuacja jest odmienna.. odzysk ciepła nie jest potrzebny, jest tabu. Wentylacja – jeśli już działa – powinna byc ustawiona na tryb letni i omijać rekuperator. Ale można tez inaczej... wietrzyć dom przy pomocy okien - rano i wieczorem - kiedy temperatury na zewnątrz osiągają znośny poziom.. Dlatego budowanie budynku pasywnego z mala ilością otwieranych okien mija się z celem.. jest co prawda trochę tansze, ale taki budynek według niemieckich standardów nie otrzyma nawet certyfikatu, bo każde pomieszczenie musi mieć możliwość wentylacji grawitacyjnej, czyli przez okna.. jest tez jeszcze jeden bardzo prozaiczny powód przemawiający za otwieranymi oknami.. wentylacja może się nagle zepsuć... I co wtedy? zanim pojawi się fachowiec..? Tak na marginesie warto wspomnieć o kosztach działania wentylacji - są to koszty wynikające z poboru prądu i zależne, miedzy innymi od ilości mieszkańców, wielkość domu, system wentylacyjnego itd... Dla np. 4-ro osobowej rodziny można przyjąć roczne zużycie energii przez system wentylacyjny na poziomie mniej więcej 500 kWh. Jeśli wentylacja latem nie działa, a Edytowane 15 Września 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Ja obstawiam przy swoich fixach na powietrze zawsze nie 5 a więcej szyb ... za bardzo przystępną cenę. Nic w wykonaniu "ramy" z XPS'a nie pobije ... Też jeśli zajdzie potrzeba będzie to okno nie witryna .. masywne ale okno Po za tym wietrzenie można robić przez "chrapy" a nie okna gdzie te zawiaski itp komplikują sprawę http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146437-okna-do-pasywnego zapraszam do wątku bo już jest o oknach pasywnych Edytowane 19 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts