Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam chciałbym zapytać czy poprawnie narysowałem układ kabli i ich połączenie. Nie jestem ekspertem z tej dziedzinie ale wiele rzeczy robię sam w domu i to też nie wydaje mi się bardzo skomplikowane ale jeżeli się mylę to proszę mnie odrazu naprostować :rolleyes: Chciałbym położyć w 2 pomieszczeniach nową instalację po przeczytaniu wielu tematów w internecie stworzyłem taki oto schemat tylko pytanie hmm... czy jest on choć trochę właściwy ?

osw 2.jpg

Chciałbym zapytać jeszcze ile maksymalnie takich punktów mogę podłączyć do takiej puszki bo jeszcze dodatkowo oprócz tych pomieszczeń musiałbym bym podłączyć prąd w piwnicy i na strychu po jednej żarówce.

https://forum.murator.pl/topic/177408-schemat-podlaczenia-o%C5%9Bwietlenia-w-2-pomieszczeniach/

Witam chciałbym zapytać czy poprawnie narysowałem układ kabli i ich połączenie. Nie jestem ekspertem z tej dziedzinie ale wiele rzeczy robię sam w domu i to też nie wydaje mi się bardzo skomplikowane ale jeżeli się mylę to proszę mnie odrazu naprostować :rolleyes: Chciałbym położyć w 2 pomieszczeniach nową instalację po przeczytaniu wielu tematów w internecie stworzyłem taki oto schemat tylko pytanie hmm... czy jest on choć trochę właściwy ?

[ATTACH=CONFIG]177542[/ATTACH]

Chciałbym zapytać jeszcze ile maksymalnie takich punktów mogę podłączyć do takiej puszki bo jeszcze dodatkowo oprócz tych pomieszczeń musiałbym bym podłączyć prąd w piwnicy i na strychu po jednej żarówce.

Nie jestem zwolennikiem robienia instalacji bez uprawnień .Schemat jest poprawny dla jednego punku-jednej żarówki i pojedynczego włącznika .Do tej już nic ale możesz pociągnąć nowy obwód tak jak do tych 2 punktów .

Żyły zielono-żółte do włączników zostawiłeś wiszące w powietrzu. Skoro już one tam idą, do połącz je w puszce, aby to faktycznie była żyła PE, a nie tylko kawałek drutu w zielono-żółtej izolacji.

Do piwnicy i na strych możesz ciągnąć z tej puszki, jeśli tylko starczy w niej miejsca. Ale zastanów się, czy warto. Chodzi o długość przewodów. Czy nie lepiej odejść z niej do piwnicy jednym przewodem, tam albo dodatkowa puszka, albo do włącznika i z włącznika do lampy, bez powrotu do tej narysowanej przez Ciebie puszki. Pewnie kilka metrów przewodu oszczędzisz. Strych analogicznie. Zauważ, że ten na schemacie poziomy odcinek w lewo to 6 żył.

Dzięki za odpowiedzi zrobiłem nowy schemat w którym ująłem już te 2 pomieszczenia dodatkowe czy teraz jest w porządku? Podpiąłem na nim także w puszkach kabel PE z włączników.

osw3_2.jpg

Schemat w lepszej jakości:

http://img844.imageshack.us/img844/6171/osw3.png

Edytowane przez fissbud