Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biało szary kolor na starych sosnowych podłogach

OskaRGD

Recommended Posts

Witam,

W jaki sposób można na starych deskach podłogowych uzyskać efekt / kolor biało-szary? Interesuje mnie coś podobnego do efektu dabu bielonego na panelach - wiem że czegoś takiego nie osiągne ale chciałbym uzyskać coś zbliżonego (bardziej chodzi o rozkład kolorów, taka lekka przecierka) o dość jasnym kolorze.

Deski są prawdopodobnie sosnowe, ewentualnie świerk z lat 40-50 ubiegłego wieku. Obecnie przykryte jakąś farbą niewiadomego pochodzenia (kolor filetowy / brunatny).

Czy mogę położyć najpierw jeden kolor bejcy białej e.g bNa koniec całość pokryć lakardzo pastelowa bejca do drewna http://www.v33.pl/bejce/b.-pastelowa-bejca-do-drewna,390.html?&vars=cHJvZHVpdF9pZD0zNjc%3D, a następnie rozwodnioną bejcę koloru szarego. Czy w taki sposób uzyskam taka mieszankę kolorów?

Na koniec całość pokryć bezbarwnym matowym lakierem.

Próbowaliście kiedyś w taki lub podobny sposób łączyć dwa kolory bejcy (oczywiście drugi nakładamy po wyschnięciu pierwszego)? Jak to wychodzi? Może jest też innny sposób?

Z góry dzięki

Oskar

Witam

Kiedys przeprowadzalismy usluge renowacji i koloryzacji starych desek (z farby olejnej), uzyskalismy efekt jak na zdjeciach (zleceniodawca był zachwycony)

CO do chemi to polecam koloryzanty WOCA lub OSMO. (na foto Woca), czasami tez pracujemy na koloryzantach firmy Junckers (z tej gamy koloryzantów korzystamy gdy chcemy uzyskac efekt egzotyczny lub jakis "fikuśny"

Pozdrawiam

20110505713.jpg20110505712.jpg