Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - rozważania hipotetyczne na temat podłogówki

Pascalt

Recommended Posts

Do 33* tylko w największe mrozy i to nad ranem (tak, żeby wykorzystać to przewymiarowanie, aby nie korzystać z drogiego prądu). Przez 2 godziny w dzień (po dłuższej przerwie) na pewno PC nie zdoła mi nawet tak przewymiarowana PC przegrzać podłogi powyżej tych 26-27 stopni jak sądzę, a wtedy to ciepło posadzki wystarczy już do nocy.

Mar1173, mógłbyś kilka słów powiedzieć o zadowoleniu/niezadowoleniu z zakupu takiej, a nie innej PC (nie chodzi o moc - chodzi o producenta).

Pompa jak pompa na razie chodzi. Po 10 latach będę mógł wyrazić opinię. Rachunki cieszą. Jak założę ciepłomierz będę wiedział czy to zasługa PC czy domu.

Jak jeszcze raz napiszesz o grzaniu podłogi do 33* to nic już nie napiszę.

Dla obrazu średnia dzienna praca PC w godzinach CO+CWU

listopad- 4h40min

grudzień-8h45min - max 10h30min

styczeń- 9h 55min - max 11h 35 min

luty - 9h 05min - max 10h40 min

Wartości max to kilka dni w miesiącu.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

naczytał się też kolega za dużo nt grzania tylko w taniej taryfie....

przyznam, że coraz bardziej przekonuję się, że to schorzenie potrafi być niebezpiecznie :p

Znowu wrażenie, że to nowy sport narodowy, żeby jeszcze uszczknąć tą stówę rocznie, a może nawet 150. Ale zapominacie o jednym: pojemność cieplną ma cały dom, nie tylko wylewka. Tak więc dużą różnicę może zrobić to z czego są ściany i stropy.

Te dwa naczynka przeponowe w środku nazywasz kotłownią? Jeśli zrobisz w miarę dokładnie ocieplenie podobne do mojego to na te twoje 130m2 11 będzie zdecydowanie za duża. Max 9 i wylewki 12 cm. Jak nie masz co z kasą robić bierz serię C.

Seria C, to bardziej ze względu na: cichszą pracę (wyciszona obudowa), trwalsza obudowa (ze stali nierdzewnej), możliwość zastosowania soft-startu, który skutecznie wydłuża żywotność sprężarki, cała kotłownia w urządzeniu (pomijam estetyczniejszy wygląd obudowy i takiego rozwiązania) - nie tylko 2 naczynka, ale i pompki obiegowe - samo wykonanie kotłowni + osprzęt jak szacowałem wyjdzie ok 2tys, a kolejne 2tys za wydłużoną trwałość i wyższy poziom estetyki jestem w stanie zapłacić.

Znowu wrażenie, że to nowy sport narodowy, żeby jeszcze uszczknąć tą stówę rocznie, a może nawet 150. Ale zapominacie o jednym: pojemność cieplną ma cały dom, nie tylko wylewka. Tak więc dużą różnicę może zrobić to z czego są ściany i stropy.

Po raz kolejny pytam - w czym takie przewymiarowanie będzie przeszkadzać w praktyce???? Różnica cenowa jest pomijalna!

Nadal brakuje konkretnej wypowiedzi.

Podłogówka za "gorąca" nie będzie, bo wtedy skrócę czas pracy pompy.

A zapomniałem... dom z silikatów +20cm styro, więc pojemność cieplna ścian maksymalna.

Ciężko byłoby mi to wysterować gdyby cały układ był na 1 obiegówce - wręcz - nie wyobrażam sobie....

dla mnie osobiście to nie jest zaleta, a wada.

Do tego są rozdzielacze i rotometry. Kolego, nie wiem czemu jesteś tak zarozumiały. Jeśli piszesz w tym wątku, to mam nadzieję, że chcesz pomóc.

Co do kosztów kotłowni - lepiej na papierze wygląda (jeśli ma się problem w liczeniu w pamięci), kiedy podsumuję sobie koszt urządzenia kotłowni + materiały i inne, wymienione profity serii C.

No nie wiem, czy nie wiem ...:rolleyes:

Proponuje większą, ale z niższym COP

Tym Kolega strzelił sobie w kolano. Pompa im większa, tym lepszy COP.

Dodatkowo wyższy stosunek [LPdz/Spo], gdzie LPdz - długość pionowego kolektora, a Spo - pole powierzchni ogrzewanej budynku też wpływa na niższy współczynnik. Z tą wiedzą kolegę Siwego, proszę o nie branie udziału w rozmowie.

Nie oczekuję wypowiedzi w stylu Tak super rozumujesz, ale merytorycznych uwag, a nie typu: woda jest rzadsza od benzyny, bo jest tańsza...

Tym Kolega strzelił sobie w kolano. Pompa im większa, tym lepszy COP.

Dodatkowo wyższy stosunek [LPdz/Spo], gdzie LPdz - długość pionowego kolektora, a Spo - pole powierzchni ogrzewanej budynku też wpływa na niższy współczynnik. Z tą wiedzą kolegę Siwego, proszę o nie branie udziału w rozmowie..

:eek:

Fakt inny poziom wiedzy :bash: To widziałeś ? http://www.isolerservice.com.pl/pdf/Isolerservice_Karta_Katalogowa_Greenline_C.pdf

Bajbaga nie jednego najmądrzejszego we wsi tu przeżył, spokojnie. Można uprościć, że pompa ma tym lepsze wyniki, im bardziej przewymiarowane wymienniki. Ale trudno przewymiarować GZ i tutaj jest nieadekwatny do pompy i DZ. Stąd cały układ powinien być bardziej optymalny. Jak nie przymierzając silnik w samochodzie. Ale to nie ma znaczenia, bo decyzję już podjąłeś, tak więc powodzenia.

pascalt ja to nie jestem takim znawcą jak siwy czy adig

uważam jednak że nie zasługują na takie słowa.

Bogu dzięki, że nie takim jak Siwy. Teraz tylko kwestia, czy lepszym, czy gorszym. Bo jeśli lepszym, to dla takich jest wątek i proszę się wypowiadać, jeśli gorszym, po co udzielasz głos w dyskusji?

A co do wypowiedzi Siwego. Czy Kolega widział, jakiego producenta pompę mam zamiar zakupić? Nawet nie ma podobnej nazwy do tego, co kolega podesłał... A poza tym zdecydowana większość producentów deklaruje wyższe współczynniki COP przy wyższych mocach sprężarek. Może Kolega wykupi swoje błedy i powie dlaczego.

hehe, międy C9 a C11 wg producenta jest 0,1 róznicy w COP(3,9 i 4,0) - może weź sobie C24 - ma COP=4,2 :p

http://www.ppcpompy.eu/attachments/File/PPCECOPOWER_1C34.pdf

nie wiem czy wiesz (tzn wydaje mi się że wiesz, ale zaczynam wątpić) to te dane są dla 0/35. dla 0/40 lub 0/45 będzie zupełnie inny COP

(posiłkuję się przykładowymi danymi z Viessmana - dla 0/35 COP=4,3 dla 0/45=3,4 a dla 0/55=2,6)

większa PC grzejąc do wyższych temperatur będzie miała niższy COP - ogrzewanie tylko w taniej taryfie to w pełni zrekompensuje, ale nie wiem czy to jest tego warte, tym bardziej że planujesz jakieś dziwne sterowanie "na sztywno"

nie wiem co ma do rzeczy LPdz/Spo...widzę kolega cię odpowiednio przeszkolił, hehe

w dalszym ciągu czekam na szczegóły kosztowe tej atrakcyjnej oferty

Przepraszam, to nie ja pierwszy zacząłem porównywać COPy dla różnej mocy pomp, tylko Kolega Siwy...

Widać z braku argumentów pozrywać się chcecie i łapiecie za słówka wyrwane z kontekstu. Gratuluję.

A co do tych różnic w COPach dla 0/35, 0/40... Kolego pomyśl jeszcze z godzinkę nad tym i dojdziesz co do tego ma stosunek [LPdz/Spo]. Podpowiem, że chodzi o wychładzanie jednostki długości gruntu otaczającego kolektor. Większa moc pompy, dłuższy kolektor, krótszy dobowy czas pracy pompy. A teraz kolega złoży do kupy.

Edytowane przez Pascalt