mar1173 20.03.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Do 33* tylko w największe mrozy i to nad ranem (tak, żeby wykorzystać to przewymiarowanie, aby nie korzystać z drogiego prądu). Przez 2 godziny w dzień (po dłuższej przerwie) na pewno PC nie zdoła mi nawet tak przewymiarowana PC przegrzać podłogi powyżej tych 26-27 stopni jak sądzę, a wtedy to ciepło posadzki wystarczy już do nocy. Mar1173, mógłbyś kilka słów powiedzieć o zadowoleniu/niezadowoleniu z zakupu takiej, a nie innej PC (nie chodzi o moc - chodzi o producenta). Pompa jak pompa na razie chodzi. Po 10 latach będę mógł wyrazić opinię. Rachunki cieszą. Jak założę ciepłomierz będę wiedział czy to zasługa PC czy domu. Jak jeszcze raz napiszesz o grzaniu podłogi do 33* to nic już nie napiszę. Dla obrazu średnia dzienna praca PC w godzinach CO+CWU listopad- 4h40min grudzień-8h45min - max 10h30min styczeń- 9h 55min - max 11h 35 min luty - 9h 05min - max 10h40 min Wartości max to kilka dni w miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 20.03.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 naczytał się też kolega za dużo nt grzania tylko w taniej taryfie.... przyznam, że coraz bardziej przekonuję się, że to schorzenie potrafi być niebezpiecznie Znowu wrażenie, że to nowy sport narodowy, żeby jeszcze uszczknąć tą stówę rocznie, a może nawet 150. Ale zapominacie o jednym: pojemność cieplną ma cały dom, nie tylko wylewka. Tak więc dużą różnicę może zrobić to z czego są ściany i stropy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Te dwa naczynka przeponowe w środku nazywasz kotłownią? Jeśli zrobisz w miarę dokładnie ocieplenie podobne do mojego to na te twoje 130m2 11 będzie zdecydowanie za duża. Max 9 i wylewki 12 cm. Jak nie masz co z kasą robić bierz serię C. Seria C, to bardziej ze względu na: cichszą pracę (wyciszona obudowa), trwalsza obudowa (ze stali nierdzewnej), możliwość zastosowania soft-startu, który skutecznie wydłuża żywotność sprężarki, cała kotłownia w urządzeniu (pomijam estetyczniejszy wygląd obudowy i takiego rozwiązania) - nie tylko 2 naczynka, ale i pompki obiegowe - samo wykonanie kotłowni + osprzęt jak szacowałem wyjdzie ok 2tys, a kolejne 2tys za wydłużoną trwałość i wyższy poziom estetyki jestem w stanie zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Znowu wrażenie, że to nowy sport narodowy, żeby jeszcze uszczknąć tą stówę rocznie, a może nawet 150. Ale zapominacie o jednym: pojemność cieplną ma cały dom, nie tylko wylewka. Tak więc dużą różnicę może zrobić to z czego są ściany i stropy. Po raz kolejny pytam - w czym takie przewymiarowanie będzie przeszkadzać w praktyce???? Różnica cenowa jest pomijalna! Nadal brakuje konkretnej wypowiedzi. Podłogówka za "gorąca" nie będzie, bo wtedy skrócę czas pracy pompy. A zapomniałem... dom z silikatów +20cm styro, więc pojemność cieplna ścian maksymalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Ciężko byłoby mi to wysterować gdyby cały układ był na 1 obiegówce - wręcz - nie wyobrażam sobie.... dla mnie osobiście to nie jest zaleta, a wada. Do tego są rozdzielacze i rotometry. Kolego, nie wiem czemu jesteś tak zarozumiały. Jeśli piszesz w tym wątku, to mam nadzieję, że chcesz pomóc. Co do kosztów kotłowni - lepiej na papierze wygląda (jeśli ma się problem w liczeniu w pamięci), kiedy podsumuję sobie koszt urządzenia kotłowni + materiały i inne, wymienione profity serii C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Nadal brakuje konkretnej wypowiedzi. . W niczym, oprócz braku logiki w "planowaniu" całości przedsięwzięcia. Mozesz zainstalować nawet 25kW - Twój cyrk, Twoje małpy, Twoja kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Do tego są rozdzielacze i rotometry. . A ten rotametr, to jaka rolę ma pełnić - oprócz podstawowej (pomiarowej) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.03.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 w czym takie przewymiarowanie będzie przeszkadzać w praktyce? Będziesz miał niższy cop i więcej start/stopów sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Będziesz miał niższy cop i więcej start/stopów sprężarki. No ale wziąwszy pod uwagę: Różnica cenowa jest pomijalna! To w niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 możesz się nie doczekać... A znajomego ma fajnego - strzyże go bez znieczulenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.03.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 faktycznie 33 podłoge grzać to tylko bolszewicy tak mogli robić- jawne barbarzynstwo powinno być karalne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 tego nie wiemy..... No nie wiem, czy nie wiem ... Proponuje większą, ale z niższym COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 No nie wiem, czy nie wiem ... Proponuje większą, ale z niższym COP Tym Kolega strzelił sobie w kolano. Pompa im większa, tym lepszy COP. Dodatkowo wyższy stosunek [LPdz/Spo], gdzie LPdz - długość pionowego kolektora, a Spo - pole powierzchni ogrzewanej budynku też wpływa na niższy współczynnik. Z tą wiedzą kolegę Siwego, proszę o nie branie udziału w rozmowie. Nie oczekuję wypowiedzi w stylu Tak super rozumujesz, ale merytorycznych uwag, a nie typu: woda jest rzadsza od benzyny, bo jest tańsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Tym Kolega strzelił sobie w kolano. Pompa im większa, tym lepszy COP. Dodatkowo wyższy stosunek [LPdz/Spo], gdzie LPdz - długość pionowego kolektora, a Spo - pole powierzchni ogrzewanej budynku też wpływa na niższy współczynnik. Z tą wiedzą kolegę Siwego, proszę o nie branie udziału w rozmowie.. Fakt inny poziom wiedzy To widziałeś ? http://www.isolerservice.com.pl/pdf/Isolerservice_Karta_Katalogowa_Greenline_C.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.03.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 pascalt ja to nie jestem takim znawcą jak siwy czy adig uważam jednak że nie zasługują na takie słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 20.03.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Bajbaga nie jednego najmądrzejszego we wsi tu przeżył, spokojnie. Można uprościć, że pompa ma tym lepsze wyniki, im bardziej przewymiarowane wymienniki. Ale trudno przewymiarować GZ i tutaj jest nieadekwatny do pompy i DZ. Stąd cały układ powinien być bardziej optymalny. Jak nie przymierzając silnik w samochodzie. Ale to nie ma znaczenia, bo decyzję już podjąłeś, tak więc powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 pascalt ja to nie jestem takim znawcą jak siwy czy adig uważam jednak że nie zasługują na takie słowa. Bogu dzięki, że nie takim jak Siwy. Teraz tylko kwestia, czy lepszym, czy gorszym. Bo jeśli lepszym, to dla takich jest wątek i proszę się wypowiadać, jeśli gorszym, po co udzielasz głos w dyskusji? A co do wypowiedzi Siwego. Czy Kolega widział, jakiego producenta pompę mam zamiar zakupić? Nawet nie ma podobnej nazwy do tego, co kolega podesłał... A poza tym zdecydowana większość producentów deklaruje wyższe współczynniki COP przy wyższych mocach sprężarek. Może Kolega wykupi swoje błedy i powie dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) hehe, międy C9 a C11 wg producenta jest 0,1 róznicy w COP(3,9 i 4,0) - może weź sobie C24 - ma COP=4,2 http://www.ppcpompy.eu/attachments/File/PPCECOPOWER_1C34.pdf nie wiem czy wiesz (tzn wydaje mi się że wiesz, ale zaczynam wątpić) to te dane są dla 0/35. dla 0/40 lub 0/45 będzie zupełnie inny COP (posiłkuję się przykładowymi danymi z Viessmana - dla 0/35 COP=4,3 dla 0/45=3,4 a dla 0/55=2,6) większa PC grzejąc do wyższych temperatur będzie miała niższy COP - ogrzewanie tylko w taniej taryfie to w pełni zrekompensuje, ale nie wiem czy to jest tego warte, tym bardziej że planujesz jakieś dziwne sterowanie "na sztywno" nie wiem co ma do rzeczy LPdz/Spo...widzę kolega cię odpowiednio przeszkolił, hehe w dalszym ciągu czekam na szczegóły kosztowe tej atrakcyjnej oferty Przepraszam, to nie ja pierwszy zacząłem porównywać COPy dla różnej mocy pomp, tylko Kolega Siwy... Widać z braku argumentów pozrywać się chcecie i łapiecie za słówka wyrwane z kontekstu. Gratuluję. A co do tych różnic w COPach dla 0/35, 0/40... Kolego pomyśl jeszcze z godzinkę nad tym i dojdziesz co do tego ma stosunek [LPdz/Spo]. Podpowiem, że chodzi o wychładzanie jednostki długości gruntu otaczającego kolektor. Większa moc pompy, dłuższy kolektor, krótszy dobowy czas pracy pompy. A teraz kolega złoży do kupy. Edytowane 20 Marca 2013 przez Pascalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 w dalszym ciągu czekam na szczegóły kosztowe tej atrakcyjnej oferty Co Koledze da wiedza, że odwierty mam po kosztach (40zł/m)??? i różnica w cenie pompy pomijalna. Że tylko będzie jeszcze bardziej zawistny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.03.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 no jestem gorszy .ja własciwie to nie mam prawa tu się wypowiadać bo mam substytut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts