sSiwy12 20.03.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Z reguły to jest tak, że w danym typoszeregu pomp ciepła, zainstalowane są te same (takie same) sprężarki o takiej (tej) samej mocy. Różnią się mocą wymienników.Ps. A co to za PCi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 A co do tych różnic w COPach dla 0/35, 0/40... Kolego pomyśl jeszcze z godzinkę nad tym i dojdziesz co do tego ma stosunek [LPdz/Spo]. Podpowiem, że chodzi o wychładzanie jednostki długości gruntu otaczającego kolektor. Większa moc pompy, dłuższy kolektor, krótszy dobowy czas pracy pompy. A teraz kolega złoży do kupy. Widzę, że wazkość stwierdzenia godna co najmniej licencjatu z termiki górotworu (gruntu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Z reguły to jest tak, że w danym typoszeregu pomp ciepła, zainstalowane są te same (takie same) sprężarki o takiej (tej) samej mocy. Różnią się mocą wymienników. Ps. A co to za PCi ? I znów Kolega herezje sieje... PPC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 20.03.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Może tyle wyjść ze względu na brak rekuperacji, z reku pewnie wyszłoby 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 zawsze mnie interesowało, do jakiej kwoty firma jest w stanie zejść, żeby zarobić, a dodatkowo klient miał wrażenie, że przeprowadza inwestycje życia intryguje mnie jeszcze jedna sprawa - pytałem o OZC i projektowe obciążenie cieplne - a kolega odpisał że PC została dobrana 7,5kW czy takie faktycznie jest projektowe obciążenie cieplne?(i kto liczył?) czy tylko tyle wskazują obliczenia kolegi robiącego instalację? Po kolei: Myślę, że gdzieś tak do 50zł i to netto, chyba że ma się wspólnika (w innej dziedzinie), który dodatkowo robi odwierty. Liczył architekt z uprawnieniami do projektowania bez ograniczeń, a nie ludzie bez szkoły, którzy przeszli kurs i dobierają dla podobnego domu PC 6kW, bo nie uwzględniają wielu istotnych mostków cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 zawsze mnie interesowało, do jakiej kwoty firma jest w stanie zejść, żeby zarobić, a dodatkowo klient miał wrażenie, że przeprowadza inwestycje życia intryguje mnie jeszcze jedna sprawa - pytałem o OZC i projektowe obciążenie cieplne - a kolega odpisał że PC została dobrana 7,5kW czy takie faktycznie jest projektowe obciążenie cieplne?(i kto liczył?) czy tylko tyle wskazują obliczenia kolegi robiącego instalację? Widzę niektórzy Koledzy podejrzewają mnie o naiwność ))))))) Fajnie taką opinię usłyszeć choć raz w życiu - szkoda że na forum... ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Liczył architekt z uprawnieniami do projektowania bez ograniczeń, a nie ludzie bez szkoły, którzy przeszli kurs i dobierają dla podobnego domu PC 6kW, bo nie uwzględniają wielu istotnych mostków cieplnych. Skoro tak super wyliczył i posiadasz pełne zaufanie do tego co zrobił, to dlaczego i mimo to, decydujesz się na PCi o zdecydowanie większej mocy, wydając na to około 6.000zł (po znajomości) więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 20.03.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Widzę niektórzy Koledzy podejrzewają mnie o naiwność ))))))) Fajnie taką opinię usłyszeć choć raz w życiu - szkoda że na forum... ))))) Powiem krótko - Jeb...y jesteś i to zdrowo. Powiedz o jaką kotłownie ci chodzi która masz w środku typu C. U mnie wszystkie pompki też są w środku. Softstart też można do każdej zamontować. Pewnie ją będziesz trzymał w sypialni skoro priorytetem jest cicha praca. Ktoś ci nieźle mózg zrył. Bierz tą 24 to przy -20 nie będziesz dłużej grzał niż 2-3h/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 20.03.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Po raz kolejny pytam - w czym takie przewymiarowanie będzie przeszkadzać w praktyce???? Różnica cenowa jest pomijalna! Nadal brakuje konkretnej wypowiedzi. Podłogówka za "gorąca" nie będzie, bo wtedy skrócę czas pracy pompy. A zapomniałem... dom z silikatów +20cm styro, więc pojemność cieplna ścian maksymalna. Pewnie że będzie, to ten twój mądry kolega tego nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Skoro tak super wyliczył i posiadasz pełne zaufanie do tego co zrobił, to dlaczego i mimo to, decydujesz się na PCi o zdecydowanie większej mocy, wydając na to około 6.000zł (po znajomości) więcej. Nie dość, że kolega marnie stoi z wiedzą o pompach, to w dziedzinie matematyki też nie grzeszy. Mnie wyszło w sumie 1000zł za pompę większej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Pewnie ją będziesz trzymał w sypialni skoro priorytetem jest cicha praca./QUOTE] Pewnie nie, ale pod sypialnią, w warsztacie, w którym lubię mieć ciszę i mieć możliwość skupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 20.03.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Pewnie ją będziesz trzymał w sypialni skoro priorytetem jest cicha praca./QUOTE] Pewnie nie, ale pod sypialnią, w warsztacie, w którym lubię mieć ciszę i mieć możliwość skupienia. No to z tym skupieniem będzie problem bo ona bezszelestna nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Nie dość, że kolega marnie stoi z wiedzą o pompach, to w dziedzinie matematyki też nie grzeszy. Mnie wyszło w sumie 1000zł za pompę większej mocy. Z cennika różnica między 7,2 a 10,6 to 2.000zł + około 4.000zł za długość dodatkowego odwiertu (licząc po 40zł) = około 6.000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 20.03.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Powiem krótko - Jeb...y jesteś i to zdrowo. Powiedz o jaką kotłownie ci chodzi która masz w środku typu C. U mnie wszystkie pompki też są w środku. Softstart też można do każdej zamontować. Pewnie ją będziesz trzymał w sypialni skoro priorytetem jest cicha praca. Ktoś ci nieźle mózg zrył. Bierz tą 24 to przy -20 nie będziesz dłużej grzał niż 2-3h/dobę. To trzeba przyznać , że za "lepszy " wygląd i wyciszenie liczą sobie nieżle (jakieś 4000 netto np. c11-a11 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 To trzeba przyznać , że za "lepszy " wygląd i wyciszenie liczą sobie nieżle (jakieś 4000 netto np. c11-a11 ) Zapomniałeś Kolego o obudowie ze stali nierdzewnej (nie ze zwykłej czanrej, pomalowanej emalią), pompce obiegowej DZ i innych elementach kotłowni, które masz przedstawione na stronie przy serii A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Z cennika różnica między 7,2 a 10,6 to 2.000zł + około 4.000zł za długość dodatkowego odwiertu (licząc po 40zł) = około 6.000zł Ojej, a poda Kolega jak Koledze ta dodatkowa długość kolektora równa 100m wyszła? Umieram z ciekawości Może kolegę skrzywdziłem mówiąc, że Kolega heretykiem jest i ma jakąś rewolucyjną metodę...? Edytowane 20 Marca 2013 przez Pascalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Z zależności miedzy m2 powierzchni grzewczej w domu, a długości liniowej kolektora. (oczywiście dla temperatury podłogi 33 stopnie) Cena odwiertu po znajomości 40zł/mb + materiały (rura, obsypka) Odpadam, ale przedtem jeszcze raz powtórzę dla GZ nie ma znaczenia - PCi może być dowolnej mocy, byle by nie dużo mniejszej niż moc obliczeniowa (projektowa) dla budynku. Edytowane 20 Marca 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 20.03.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Zapomniałeś Kolego o obudowie ze stali nierdzewnej (nie ze zwykłej czanrej, pomalowanej emalią), pompce obiegowej DZ i innych elementach kotłowni, które masz przedstawione na stronie przy serii A. No fakt najważniejsza obudowa. Jak już pisałem wszystko w środku mam to samo z wyjątkiem dwóch naczynek przeponowych podłączonych elastycznym wężykiem takim jak przy kranach. Pompkę DZ tez mam w środku dopłacałem do niej 500 zł. Sterownik taki sam, mogę do obsługiwać na stojąco lub siedząco a nie z przykurczonymi kolanami chyba że masz 160 wzrostu. Dodatkowe wyposażenie jest za dopłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 No fakt najważniejsza obudowa. Jak już pisałem wszystko w środku mam to samo z wyjątkiem dwóch naczynek przeponowych podłączonych elastycznym wężykiem takim jak przy kranach. Pompkę DZ tez mam w środku dopłacałem do niej 500 zł. Sterownik taki sam, mogę do obsługiwać na stojąco lub siedząco a nie z przykurczonymi kolanami chyba że masz 160 wzrostu. Dodatkowe wyposażenie jest za dopłatą. No i dodatkowo dla pompy serii A musiałbym dopłacić 500zł za sprężarkę Copeland - o Sanyo, jakie są montowane w serii A nie chcę słyszeć, a to w połączeniu z pompą DZ daje 1000zł. Za pozostały osprzęt (zawory, naczynka) kolejne min 500zł. No i robi się 2500 za estetyczną, wyciszoną, trwałą obudowę, większy porządek w kotłowni i cichszą pracę. Tyle jestem w stanie za to zapłacić w palcem w d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Z zależności miedzy m2 powierzchni grzewczej w domu, a długości liniowej kolektora. Kolega się mocno zakręcił widać... Niech przeczyta kilka razy, co napisał... i zweryfikuje ze swoimi obliczeniami Edytowane 20 Marca 2013 przez Pascalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts