Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - rozważania hipotetyczne na temat podłogówki

Pascalt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A co do tych różnic w COPach dla 0/35, 0/40... Kolego pomyśl jeszcze z godzinkę nad tym i dojdziesz co do tego ma stosunek [LPdz/Spo]. Podpowiem, że chodzi o wychładzanie jednostki długości gruntu otaczającego kolektor. Większa moc pompy, dłuższy kolektor, krótszy dobowy czas pracy pompy. A teraz kolega złoży do kupy.

Widzę, że wazkość stwierdzenia godna co najmniej licencjatu z termiki górotworu (gruntu).:rolleyes:

zawsze mnie interesowało, do jakiej kwoty firma jest w stanie zejść, żeby zarobić, a dodatkowo klient miał wrażenie, że przeprowadza inwestycje życia :D

intryguje mnie jeszcze jedna sprawa - pytałem o OZC i projektowe obciążenie cieplne - a kolega odpisał że PC została dobrana 7,5kW

czy takie faktycznie jest projektowe obciążenie cieplne?(i kto liczył?) czy tylko tyle wskazują obliczenia kolegi robiącego instalację?

Po kolei:

Myślę, że gdzieś tak do 50zł i to netto, chyba że ma się wspólnika (w innej dziedzinie), który dodatkowo robi odwierty.

Liczył architekt z uprawnieniami do projektowania bez ograniczeń, a nie ludzie bez szkoły, którzy przeszli kurs i dobierają dla podobnego domu PC 6kW, bo nie uwzględniają wielu istotnych mostków cieplnych.

zawsze mnie interesowało, do jakiej kwoty firma jest w stanie zejść, żeby zarobić, a dodatkowo klient miał wrażenie, że przeprowadza inwestycje życia :D

intryguje mnie jeszcze jedna sprawa - pytałem o OZC i projektowe obciążenie cieplne - a kolega odpisał że PC została dobrana 7,5kW

czy takie faktycznie jest projektowe obciążenie cieplne?(i kto liczył?) czy tylko tyle wskazują obliczenia kolegi robiącego instalację?

Widzę niektórzy Koledzy podejrzewają mnie o naiwność :))))))))

Fajnie taką opinię usłyszeć choć raz w życiu - szkoda że na forum... ;))))))

Liczył architekt z uprawnieniami do projektowania bez ograniczeń, a nie ludzie bez szkoły, którzy przeszli kurs i dobierają dla podobnego domu PC 6kW, bo nie uwzględniają wielu istotnych mostków cieplnych.

Skoro tak super wyliczył i posiadasz pełne zaufanie do tego co zrobił, to dlaczego i mimo to, decydujesz się na PCi o zdecydowanie większej mocy, wydając na to około 6.000zł (po znajomości) więcej.

Widzę niektórzy Koledzy podejrzewają mnie o naiwność :))))))))

Fajnie taką opinię usłyszeć choć raz w życiu - szkoda że na forum... ;))))))

Powiem krótko - Jeb...y jesteś i to zdrowo.

Powiedz o jaką kotłownie ci chodzi która masz w środku typu C. U mnie wszystkie pompki też są w środku. Softstart też można do każdej zamontować. Pewnie ją będziesz trzymał w sypialni skoro priorytetem jest cicha praca. Ktoś ci nieźle mózg zrył. Bierz tą 24 to przy -20 nie będziesz dłużej grzał niż 2-3h/dobę.

Po raz kolejny pytam - w czym takie przewymiarowanie będzie przeszkadzać w praktyce???? Różnica cenowa jest pomijalna!

Nadal brakuje konkretnej wypowiedzi.

Podłogówka za "gorąca" nie będzie, bo wtedy skrócę czas pracy pompy.

A zapomniałem... dom z silikatów +20cm styro, więc pojemność cieplna ścian maksymalna.

Pewnie że będzie, to ten twój mądry kolega tego nie wie.

Skoro tak super wyliczył i posiadasz pełne zaufanie do tego co zrobił, to dlaczego i mimo to, decydujesz się na PCi o zdecydowanie większej mocy, wydając na to około 6.000zł (po znajomości) więcej.

Nie dość, że kolega marnie stoi z wiedzą o pompach, to w dziedzinie matematyki też nie grzeszy. Mnie wyszło w sumie 1000zł za pompę większej mocy.

Nie dość, że kolega marnie stoi z wiedzą o pompach, to w dziedzinie matematyki też nie grzeszy. Mnie wyszło w sumie 1000zł za pompę większej mocy.

Z cennika różnica między 7,2 a 10,6 to 2.000zł + około 4.000zł za długość dodatkowego odwiertu (licząc po 40zł) = około 6.000zł

Powiem krótko - Jeb...y jesteś i to zdrowo.

Powiedz o jaką kotłownie ci chodzi która masz w środku typu C. U mnie wszystkie pompki też są w środku. Softstart też można do każdej zamontować. Pewnie ją będziesz trzymał w sypialni skoro priorytetem jest cicha praca. Ktoś ci nieźle mózg zrył. Bierz tą 24 to przy -20 nie będziesz dłużej grzał niż 2-3h/dobę.

To trzeba przyznać , że za "lepszy " wygląd i wyciszenie liczą sobie nieżle (jakieś 4000 netto np. c11-a11 )

To trzeba przyznać , że za "lepszy " wygląd i wyciszenie liczą sobie nieżle (jakieś 4000 netto np. c11-a11 )

Zapomniałeś Kolego o obudowie ze stali nierdzewnej (nie ze zwykłej czanrej, pomalowanej emalią), pompce obiegowej DZ i innych elementach kotłowni, które masz przedstawione na stronie przy serii A.

Z cennika różnica między 7,2 a 10,6 to 2.000zł + około 4.000zł za długość dodatkowego odwiertu (licząc po 40zł) = około 6.000zł

Ojej, a poda Kolega jak Koledze ta dodatkowa długość kolektora równa 100m wyszła? :) Umieram z ciekawości :) Może kolegę skrzywdziłem mówiąc, że Kolega heretykiem jest i ma jakąś rewolucyjną metodę...? ;)

Edytowane przez Pascalt

Z zależności miedzy m2 powierzchni grzewczej w domu, a długości liniowej kolektora. :jawdrop:

(oczywiście dla temperatury podłogi 33 stopnie) :rolleyes:

Cena odwiertu po znajomości 40zł/mb + materiały (rura, obsypka)

Odpadam, ale przedtem jeszcze raz powtórzę dla GZ nie ma znaczenia - PCi może być dowolnej mocy, byle by nie dużo mniejszej niż moc obliczeniowa (projektowa) dla budynku.

Edytowane przez sSiwy12

Zapomniałeś Kolego o obudowie ze stali nierdzewnej (nie ze zwykłej czanrej, pomalowanej emalią), pompce obiegowej DZ i innych elementach kotłowni, które masz przedstawione na stronie przy serii A.

No fakt najważniejsza obudowa. Jak już pisałem wszystko w środku mam to samo z wyjątkiem dwóch naczynek przeponowych podłączonych elastycznym wężykiem takim jak przy kranach. Pompkę DZ tez mam w środku dopłacałem do niej 500 zł. Sterownik taki sam, mogę do obsługiwać na stojąco lub siedząco a nie z przykurczonymi kolanami chyba że masz 160 wzrostu. Dodatkowe wyposażenie jest za dopłatą.

No fakt najważniejsza obudowa. Jak już pisałem wszystko w środku mam to samo z wyjątkiem dwóch naczynek przeponowych podłączonych elastycznym wężykiem takim jak przy kranach. Pompkę DZ tez mam w środku dopłacałem do niej 500 zł. Sterownik taki sam, mogę do obsługiwać na stojąco lub siedząco a nie z przykurczonymi kolanami chyba że masz 160 wzrostu. Dodatkowe wyposażenie jest za dopłatą.

No i dodatkowo dla pompy serii A musiałbym dopłacić 500zł za sprężarkę Copeland - o Sanyo, jakie są montowane w serii A nie chcę słyszeć, a to w połączeniu z pompą DZ daje 1000zł. Za pozostały osprzęt (zawory, naczynka) kolejne min 500zł. No i robi się 2500 za estetyczną, wyciszoną, trwałą obudowę, większy porządek w kotłowni i cichszą pracę. Tyle jestem w stanie za to zapłacić w palcem w d....