mar1173 20.03.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 No i dodatkowo dla pompy serii A musiałbym dopłacić 500zł za sprężarkę Copeland - o Sanyo, jakie są montowane w serii A nie chcę słyszeć, a to w połączeniu z pompą DZ daje 1000zł. Za pozostały osprzęt (zawory, naczynka) kolejne min 500zł. No i robi się 2500 za estetyczną, wyciszoną, trwałą obudowę, większy porządek w kotłowni i cichszą pracę. Tyle jestem w stanie za to zapłacić w palcem w d.... Dla mnie 1000+ 500=1500 nie 2500. Tutaj lekka ręką wydajesz 2500 zł a potem kombinujesz jak koń pd górę żeby czasami nie grzać godziny czy dwóch w drogiej taryfie. Te 2500 zł starczy na dogrzewanie w drogiej taryfie na następne 20 lat. Copelanda też ci zamontują w serii A. A te sanyo to chyba gryzą. Po wielkości dopłaty do copelanda myślę że obie sprężarki mają takie same pochodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Dla mnie 1000+ 500=1500 nie 2500. Tutaj lekka ręką wydajesz 2500 zł a potem kombinujesz jak koń pd górę żeby czasami nie grzać godziny czy dwóch w drogiej taryfie. Te 2500 zł starczy na dogrzewanie w drogiej taryfie na następne 20 lat. Copelanda też ci zamontują w serii A. A te sanyo to chyba gryzą. Po wielkości dopłaty do copelanda myślę że obie sprężarki mają takie same pochodzenie. 4000-1500=2500 - tyle napisałem na produkt lepszej jakości i estetyczniejszy jestem w stanie tyle wydać Copelanda zamontuja, ale tak, jak powiedziałem za dopłatą 500zł (w serii C gratis). Pochodzenie ta, takie samo pochodzenie, tylko jedna z Ameryki, druga z Azji... Jedna przetrwa 20 lat, druga 10, ale masz za to minimalnie cichszą sprężarkę, co w serii C rekompensuje obudowa Dla mnie, przy zakupie PC bardzo liczy się trwałość. Stąd dałem Copelanda i softstart no i obudowę ze stali nierdzewnej. Edytowane 20 Marca 2013 przez Pascalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 20.03.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Tutaj lekka ręką wydajesz 2500 zł a potem kombinujesz jak koń pd górę żeby czasami nie grzać godziny czy dwóch w drogiej taryfie. Te 2500 zł starczy na dogrzewanie w drogiej taryfie na następne 20 lat. Przesadziłeś naprawdę. Jeśli człowiek przewymiaruje z relacji tania / droga 80 / 20 na 95 / 5, to zaoszczędzi co najmniej 220 zł rocznie, co daje najtańsze pół litra miesięcznie. Co prawda do wypicia z kumplem za pomijalną różnicę w kosztach, o ile kumpel z takim marketingiem pija takie gówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Przesadziłeś naprawdę. Jeśli człowiek przewymiaruje z relacji tania / droga Tyle, że akurat ta kwota nie wynika z przewymiarowania:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 20.03.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Przesadziłeś naprawdę. Jeśli człowiek przewymiaruje z relacji tania / droga 80 / 20 na 95 / 5, to zaoszczędzi co najmniej 220 zł rocznie, co daje najtańsze pół litra miesięcznie. Co prawda do wypicia z kumplem za pomijalną różnicę w kosztach, o ile kumpel z takim marketingiem pija takie gówna. A po połówce , to nie dość , że cicha to jeszcze będzie ładniejsza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 20.03.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 a wracając do meritum - daj C11, zapłać i zapomnij...i nie wkurzaj więcej takimi pytaniami, bo widać że jakąś tam wiedzę masz (fakt że teoretyczną) - zostałeś skutecznie "wyprany" przez kolegę, a tutaj szukasz uzasadnienia swojego wyboru. więc skoro wybór już dokonany, to po co ta dyskusja? Popieram. I jeszcze kup sobie trepy na te 33* podłogi. A ten twój Copeland będzie widział Amerykę jak Sanyo Japonię. Jak go tam zawieziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 a wracając do meritum - daj C11, zapłać i zapomnij...i nie wkurzaj więcej takimi pytaniami, bo widać że jakąś tam wiedzę masz (fakt że teoretyczną) - zostałeś skutecznie "wyprany" przez kolegę, a tutaj szukasz uzasadnienia swojego wyboru. więc skoro wybór już dokonany, to po co ta dyskusja? Kolego, przeczytaj moje pytanie na samym początku wątku postawione. Nie pytałem, czy kupić mocniejszą, czy słabszą pompę. To właśnie sam kolega adiqq zrobił offtop, a ja dałem się wciągnąć w tę debatę warto/ nie warto - mnie chodziło tylko o podłogówkę - konkretne pytanie. Wyprany, to bym Koleżko był, jakby zakup był już dokonany. Stąd pytanie o podłogówkę, żeby samemu zasymulować cały system i podjąć decyzję. Gdzie jest owe wypranie??? 40zł brutto na metrze odwiertu?? chyba nie, a jeśli Kolega mi zrobi taniej odwiert, wtedy pochyle czoła i powiem, że jestem największą dupą na ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Tyle, że akurat ta kwota nie wynika z przewymiarowania:cool: Wynika z trwałości - podziel sobie Kolego cenę pompy +/-15tys przez przyjmijmy 15 lat życia pompy. Każdy kolejny rok życia pompy, to 1000zł w kieszeni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 20.03.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Przesadziłeś naprawdę. Jeśli człowiek przewymiaruje z relacji tania / droga 80 / 20 na 95 / 5, to zaoszczędzi co najmniej 220 zł rocznie, co daje najtańsze pół litra miesięcznie. Co prawda do wypicia z kumplem za pomijalną różnicę w kosztach, o ile kumpel z takim marketingiem pija takie gówna. Przewymiarowanie jeszcze o niczym nie świadczy. Ja często na dobę nie przekraczam 10h grzania a tyle mam taniej taryfy a i tak grzeję w drogiej. Oczywiście mógłbym grzać tylko w taniej, jednak po dłuższej przerwie podłoga staje się chłodna i robi mniej komfortowo. U mnie dodatkowe grzanie zamiast w taniej, w drogiej taryfie to ok. 150zł/sezon. Przewymiarowanie nic nie daje a szkodzi bo PC chodziłaby na niskim DZ i wysokim GZ i COP leci na łeb, albo by miała dużo start stopów. Ale niektórzy myślą że podłogówka to guma od majtek i da się rozciągać nie wiadomo ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 20.03.2013 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Wynika z trwałości - podziel sobie Kolego cenę pompy +/-15tys przez przyjmijmy 15 lat życia pompy. Każdy kolejny rok życia pompy, to 1000zł w kieszeni! A skąd ty wiesz ile pochodzi. Jeszcze kicha w du..e a ty już kaszę studzisz. Ja na starcie zaoszczędziłem tyle że na nie jedną sprężarkę wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 20.03.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 jednak po dłuższej przerwie podłoga staje się chłodna i robi mniej komfortowo. U mnie dodatkowe grzanie zamiast w taniej, w drogiej taryfie to ok. 150zł/sezon. Przewymiarowanie nic nie daje a szkodzi bo PC chodziłaby na niskim DZ i wysokim GZ i COP leci na łeb, albo by miała dużo start stopów Ja to rozumiem, skrótu myślowego użyłem w kontekście, ale fajnie skondensowałeś wątek do dwóch zdań. Nota bene jest pewna droga, aby osiągnąć taki cel, ale niewiele ma to wspólnego z pompą, a chodzi o akumulację. Czyli nie wylewka, tylko fundamentowa płyta grzewcza, masywne ściany i stropy. Jeszcze inaczej - to, że taki dom wytrzyma przerwy pomiędzy tanią, to skutek uboczny pewnej filozofii budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 A skąd ty wiesz ile pochodzi. Jeszcze kicha w du..e a ty już kaszę studzisz. Ja na starcie zaoszczędziłem tyle że na nie jedną sprężarkę wystarczy. Ale może wtedy obudowy już zabraknie, bo jej po prostu nie będzie - brązowa zje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2013 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Przesadziłeś naprawdę. Jeśli człowiek przewymiaruje z relacji tania / droga 80 / 20 na 95 / 5, to zaoszczędzi co najmniej 220 zł rocznie, co daje najtańsze pół litra miesięcznie. Co prawda do wypicia z kumplem za pomijalną różnicę w kosztach, o ile kumpel z takim marketingiem pija takie gówna. Mnie ta wypowiedź też się podoba. Wreszcie konsensus. Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts