Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie podłogi ( ocieplający podkład pod panele czy ocieplenie pod deskami )

purflux

Recommended Posts

Mam duży problem w poniemieckiej kamienicy w mieszkaniu nad piwnicą.

Położyłem panele 8mm + podkład ekopor ( http://krak-dom.pl/public/images/editor/P%C5%81YTA%20EKOPOR-1%282%29.jpg )

na drewniana podłogę - podłoga pomalowana farbą olejną i zabita gwoździami.

Nie skrzypi nie ma szpar.

Niestety w zimie podłogi mam strasznie zimne!

Zastanawiam się czy wymienić podkład na np: http://allegro.pl/mata-termoizolacyjna-docieplenia-scian-podlog-30m2-i3107426438.html

tylko nie wydaje mi się żeby 5mm wyżej wymienionego materiału zastępowało 10cm styropianu.

Zastanawiam się nad zerwaniem podłogi i ociepleniem pod deskami.

wybrać to co jest pod deskami , miedzy legary dać wełnę , zmontować deski i na to panele z podkładem.

Folia pod czy nad wełnę ?

Nie widzi mi się cyklinowanie itp ( podłoga nie jest za równa i problemem jest duża ilość gwoździ.

Ocieplenie od strony piwnicy odpada - piwnica ma łuki i jest bardzo niska.

Jak najlepiej wyciągać gwoździe ? Żeby nie uszkodzić desek ? czym można później wypełnić ewentualne ubytki ?

Pokoje mam dwa w których chciałbym ocieplić podłogi. Oba po ok 16-18m/2

Z jakimi kosztami muszę się liczyć jeżeli chodzi o materiały ? ( wełna , folia )

Czy mogę zamienić gwoździe np na wkręty ?