SebaZgr 19.03.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Witam jakie zastosowac rury doprowadzające wode do budynku zakopane w ziemi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 19.03.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Zgodne z warunkami otrzymanymi z wodociągów. np. [h=1]Rura do wody PE SDR11 PN16 fi 32x3,0 [/h]PE - rodzaj surowca (polietylen)SDR11 - stosunek średnicy nominalnej rury do grubości jej ścianki PN16 - ciśnienie nominalne (16 atmosfer)32 - średnica rury (32 mm)3,0 - grubość ścianki (3 mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dan_01 29.04.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Witam,nie widzę sensu zakładania nowego tematu więc podepnę się do tego. Ja również mam problem z wyborem rur do wkopania w ziemię ale trochę inny. Muszę pociągnąć wodę ze studni do studzienki gdzie umieszczę hydrofor i z tej studzienki do domu. Pytanie: jakimi rurami powinienem to zrobić? Hydrofor ma krućce na 1 cal. Rozmawiając ze znajomymi mówią, że ze studni do hydroforu powinna być rura ocynkowana, a nie wiem co z rurą od hydroforu do domu. Myślałem, żeby wszystkie rury zrobić z ocynku ale z drugiej strony zastanawiam się czy od studzienki do domu nie zrobić PE. Rury oczywiście odpowiednio wkopane ale czy dodatkowo ocynk albo PE trzeba izolować? Proszę o poradę bo przeglądam neta od jakiegoś czasu i nie trafiłem na odpowiedź na moje pytanie (prostą i łatwą do zrozumienia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsoo 06.05.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 2 domy jednorodzinne są podpięte z rury fi120 (5bar) nitką fi40 od 15 do 30m, później mają redukcję do domu fi32. Mogę wpiąć się do tej fi40 (dom jednorodzinny) mam zgodę wodociągów, muszę tylko uzyskać zgodę sąsiadów. Pytanie czy podpinać się do tej fi40? czy też zrobić swoją nitkę z głównej sieci ? koszt parę tysi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts