Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rury wodne w ziemi.

SebaZgr

Recommended Posts

Zgodne z warunkami otrzymanymi z wodociągów.

np.

[h=1]Rura do wody PE SDR11 PN16 fi 32x3,0 [/h]

PE - rodzaj surowca (polietylen)

SDR11 - stosunek średnicy nominalnej rury do grubości jej ścianki

PN16 - ciśnienie nominalne (16 atmosfer)

32 - średnica rury (32 mm)

3,0 - grubość ścianki (3 mm)

• 1 year później...

Witam,

nie widzę sensu zakładania nowego tematu więc podepnę się do tego. Ja również mam problem z wyborem rur do wkopania w ziemię ale trochę inny. Muszę pociągnąć wodę ze studni do studzienki gdzie umieszczę hydrofor i z tej studzienki do domu. Pytanie: jakimi rurami powinienem to zrobić? Hydrofor ma krućce na 1 cal. Rozmawiając ze znajomymi mówią, że ze studni do hydroforu powinna być rura ocynkowana, a nie wiem co z rurą od hydroforu do domu. Myślałem, żeby wszystkie rury zrobić z ocynku ale z drugiej strony zastanawiam się czy od studzienki do domu nie zrobić PE. Rury oczywiście odpowiednio wkopane ale czy dodatkowo ocynk albo PE trzeba izolować? Proszę o poradę bo przeglądam neta od jakiegoś czasu i nie trafiłem na odpowiedź na moje pytanie (prostą i łatwą do zrozumienia).

2 domy jednorodzinne są podpięte z rury fi120 (5bar) nitką fi40 od 15 do 30m, później mają redukcję do domu fi32.

Mogę wpiąć się do tej fi40 (dom jednorodzinny) mam zgodę wodociągów, muszę tylko uzyskać zgodę sąsiadów.

Pytanie czy podpinać się do tej fi40? czy też zrobić swoją nitkę z głównej sieci ? koszt parę tysi....