sylwek1974 19.03.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Witam, za kilka miesięcy muszę kupić ostatecznie kocioł na ekogroszek. Z pobieżnej lektury tego forum wiem że bardzo chwalony jest produkt mało znanej w całej Polsce małej firmy Instalco - RBR Ekouniwersal. Ale jest on w mojej okolicy niedostępny. Natomiast na każdym kroku tj. w każdym składzie promowane są kotły firmy Defro. Poszperałem po ich stronie i wyszło na to że najlepszy dla mnie byłby Kofort Eko 12 kw ale żadnych zachwytów ze strony użytkowników w sieci nie spotkałem. Mój hydraulik twierdzi że 1) ze zaden piec z podajnikiem nie jest bezobslugowy i bezawaryjny, a jezeli ktos tak mysli to jest w bledzie, 2) najwazniejsza jest dobrze wykonana, przemyslana instalacja i dobrej jakosci wegiel, 3) w przypadku pieca troche znaczenia ma dostepnosc serwisu i czesci. On montuje wszystko co sobie klient zyczy czyli od róznych Defro poprzez SAS az po Ogniwo wiec jesli kupie kociol z malo znanej firmy z drugiego konca Polski albo np. z Pleszewa to on mi to tez zainstaluje. Chcialbym byc swiadomym klientem. Zakupu kotla przez internet sie nie boje ale nie chcialbym zostac w razie jego awarii badz problemow z obsluga sam. Dlatego prosze wszystkich uzytkownikow tych kotlow zarówno róznych Defro jak i RBR oraz instalatorów i ludzi majacych rzeczywiscie cos konkretnego do powiedzenia o rzeczywistych zaletach i wadach tych pieców. Chodzi o takie prozaiczne rzeczy jak obsluga, zuzycie wegla, sterownik, palnik. Bo przeciez ktos moze powiedziec i to piec i to piec: jest podajnik, palnik, sterownik i to wszystko. Piec jak piec, kazdy taki sam! Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.03.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Twój instalator to rozsądny człowiek, w większości ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 20.03.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Chodzi o takie prozaiczne rzeczy jak obsluga, zuzycie wegla, sterownik, palnik. Bo przeciez ktos moze powiedziec i to piec i to piec: jest podajnik, palnik, sterownik i to wszystko. Piec jak piec, kazdy taki sam! Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Obsługa: Polega na okresowym czyszczeniu, wybieraniu popiołu oraz zasypie paliwa. Szukaj kotła który się czyści od przodu, bez żadnego odkręcania jakichś śrubek itp. Z jak największym popielnikiem, żeby rzadziej wynosić popiół i z dużym zasobnikiem, żeby rzadziej dosypywać. Zużycie węgla: W dużej mierze to zależy od zapotrzebowania budynku na ciepło, preferencji domowników, instalacji i doboru odpowiedniej mocy kotła. Sterownik: Szukaj kotła ze sterownikiem nowoczesnym, w miarę automatycznym. Zależy jak będzie zbudowana instalacja i jakimi pompami lub zaworami sterownikiem będzie musiał sterować. Z możliwością aktualizacji oprogramowania i rozwijanego przez producenta. Palnik: Ostatnio modne są palniki tzw. "drugiej generacji", dające możliwość spalania różnorodnego, nie zawsze najwyższej jakości paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek1974 20.03.2013 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 OK, czyli biorąc ww. kryteria pod uwagę możemy podać jakieś różnice między Defro Komfort Eko a RBR Ekouniwersal chociażby w zakresie palnika i sterownika? Poza tym jak to jest że Defro sprzedaje pewnie kilka razy więcej kotłów niż np. Instalco a opinie użytkowników w necie tyle co kot napłakał. Może są po prostu tak dobre że nie ma o czym pisać, są, działają i tyle po prosty piec jak piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.03.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 defro wymiennik poziomy- czyszczenie od przoduRBR wymiennik "kombinowany" bym powiedział bo ma i kanał pionowy i półkę poziomą. kanał pionowy czyści się przy pomocy specjalnego zintegrowanego czyszczaka powiedziałbym więc że w czyszczeniu sa zbliżone palniki w defro zwykła fajka do palenia dobrymi ekogroszkami w RBR palniki 2 generacji sterowaniew defro sterownik dwustanowy lub wersja z PID - trzeba pytać w punkcie w którym się zamawia- Tech wprowadził równiez ale nie wiem na jaką skalę zdalny dostęp ale nie wiem czy sterowniki w Komfort eko maja taką funkcjonalnośćRBR z eCoalem lub Bruli- sterowniki rozbudowane i z dostępem przez internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 20.03.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 @sylwek1974 miałem okazję bawić się internetem w defro - trzeba dokupić dodatkowy moduł, w instrukcji tego modułu pisze że możesz wszystko przez net ... nic nie możesz. Bawiłem sie tym przy okazji AKM II - (sterownik AM LUX) - porażka , nic oprócz temp CO nie można ustawić przez net ... w porówniu z bruli/ecoal to ... no nie da się tego porównać... W brulim/ecoalu czujki temp to zwykłe KTY do kupienia za parę groszy ... w każdym pożądnym elektronicznym, w defro musisz dokupić moduły ... a i tak nie wiem czy osiągniesz to co chcesz ... Najlepiej zapytaj instalatora ile będzie kosztować "dozbrojenie" sterownika w defro coby mógł sterować 2 x CO + 1x CWU w zależności od temp w dwóch pokojach wzorcowych, temp. na bojlerze i temp. zewnętrznej - bedziesz miał porównanie. O innych się nie wypowiadam bo nie macałem ... o kotłach też się nie wypowiadam , ale po tym co widziałem z ... to tłokowca bym nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 20.03.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 witam pomysl o ogniwie ...ja niedawno zalozylem co prawda oe16 ale jestem pod wrazeniem jak miałem to pali..naprawde polecam .Do tego bruli lub ecoal..sterowniki dopracowane. Defro ma kolega i z wymiany doswiadczeni jego pid jest bardzo uproszczony i powiedzmy nie ta liga Kup cos polecanego tutaj ..bedziesz zadowolony..aha z czyszczeniem ogniwa niema tragedi jak pisza ludkowie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 25.08.2013 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 albo ogniwo albo rbr wchodzi w rachubę.Ja mam RBR i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 25.08.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Witam, ... ...nie chcialbym zostac w razie jego awarii badz problemow z obsluga sam. Dlatego prosze wszystkich uzytkownikow tych kotlow zarówno róznych Defro jak i RBR oraz instalatorów i ludzi majacych rzeczywiscie cos konkretnego do powiedzenia o rzeczywistych zaletach i wadach tych pieców. ... Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Jestem użytkownikiem, zadowolonym użytkownikiem od dwóch lat. Jeżeli kupisz kocioł z wymienianymi sterownikami Bruli/eCoal.pl jak widzisz na stronach tego forum, nie zostaniesz sam. Możesz liczyć na pomoc nie tylko w obsłudze kotła ale i pomoc w ustawieniu wszystkiego co jest możliwe. Taka rodzinna pomoc ludzi posiadających w/w sterowniki. Resztę o nich przeczytasz wchodząc na tematy o kotłach, wszystko tam masz napisane od obsługi po kłótnie Jeżeli chodzi o sterownik to polecam eCoal.pl drugiego takiego nie znajdziesz i do tego rozwijany cały czas, softy w sterowniku dopracowywane poprzez producenta z sugestiami co poprawić lub dodać na ze strony użytkowników. Nikt ci nie napisał o awariach na kotłach i możliwości zawiadamiania użytkownika. Ten sterownik to ma, powiadamia cię SMS`em i to za darmo, nie płacisz za wysłane do ciebie wiadomości. Moje dane dotyczące kotła masz w mojej stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.08.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Kolego Sylwek, napisz jaką masz instalację. Podłogówki, grzejniki czy może mieszana? Jakieś mieszacze czy może wymiennik ciepła? CWU będzie grzane z kotła? Kotłownia gdzie - na poziomie zero czy może zagłębiona? To wszystko jest bardzo ważne przy doborze zarówno kotła jak i sterowania. Rozumiem, że moc kotła dobrałeś według porady ze strony Defro - zwróć uwagę, że oni zakładają po staremu zapotrzebowanie na poziomie 100W/m2. Jak masz nową, ocieploną chatę to raczej za dużo. I przede wszystkim unikaj porad takich jak ta powyżej,od kolegi Delphion. Tylko to albo to - to jest już jakaś mania chyba. RBR i Ogniwo to to dobre kotły z półki mocna klasa średnia za przyzwoite pieniądze. Wyróżnia je sterownik z dostępem przez internet. Automat w eCoal moim zdaniem nie jest jakiś super wyjątkowy, znam lepiej pracujące PID -y, zresztą tak naprawdę to i tak zależy od dopasowania kotła do instalacji i domku. Spalanie grupowe w Brulim z kolei też nie jest moim zdaniem najskuteczniejszym sposobem spalania, na SPP od Boleckiego można osiągnąć lepsze wyniki. Z obecnych na tym forum kotłów w tej samej klasie, co RBR i Ogniwo postawiłbym choćby Skama - P, jednak moim zdaniem ze względu na elastyczność producenta w doborze palników, sterowników, dmuchaw, wylotu spalin i jeszcze kilku drobiazgów lokowałbym go nieco wyżej od Ogniwa i RBR-a. Defro Komfort Eko 28 kW mam od 8 lat. Dobry, bezawaryjny kocioł, wykonany bardzo solidnie z blach 6 i 8 mm. Wczoraj demontowałem i czyściłem kosz zasypowy, po zakonserwowaniu myślę, że jeszcze kolejne 8 posłuży na pewno. Ciągle też pracuje z pierwszym ślimakiem. Jednak retorta fajkowa to już nie jest dobry wybór na obecne czasy. To bardzo dobry palnik, ale do bardzo dobrego opału, a tego ostatnio brakuje. Oferta palników w RBR i Ogniwie nie zostawia jakiegoś wielkiego wyboru. Tymczasem według moich obserwacji mały palnik Ewmar Ness na głowę bije małą Ekoenergię czy Burnera. A palniki Ardeo to rzeczywiście już jakby inna liga, do której tamte niespecjalnie się zbliżają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BBE 25.08.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Kolega kobra64 słusznie pisze. A co ciekawsze, temat został odgrzany po pięciu miesiącach braku aktywności. Co ciekawsze - przez kogo? Chyba sprzedaż znacznie spada, skoro użytkownicy RBRa szukają tematów, które jakiś czas temu umarły śmiercią naturalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 25.08.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Kolega kobra64 słusznie pisze. A co ciekawsze, temat został odgrzany po pięciu miesiącach braku aktywności. Co ciekawsze - przez kogo? Chyba sprzedaż znacznie spada, skoro użytkownicy RBRa szukają tematów, które jakiś czas temu umarły śmiercią naturalną Ale pomogłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 25.08.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 coś w tym musi być co pisze BBE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.08.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Sorry, nie widziałem że to taki stary kotlet. Temat był na samej górze, znalazłem pytanie i odpowiedziałem zgodnie z tym, co o kotłach wiem z obserwacji u klientów i u siebie. Tak przy okazji jeszcze o palnikach- jakoś nie mam szczęścia i żaden z moich klientów nie zamontował jeszcze kotła z tym palnikiem od Grenia, o którym swego czasu Minertu pisał. Na jego zdjęciach rzecz wyglądała bardzo obiecująco i prawdę mówiąc chciałbym go zobaczyć na żywo. No, ale to tylko kwestia czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 25.08.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Sorry, nie widziałem że to taki stary kotlet. Temat był na samej górze, znalazłem pytanie i odpowiedziałem zgodnie z tym, co o kotłach wiem z obserwacji u klientów i u siebie. Tak przy okazji jeszcze o palnikach- jakoś nie mam szczęścia i żaden z moich klientów nie zamontował jeszcze kotła z tym palnikiem od Grenia, o którym swego czasu Minertu pisał. Na jego zdjęciach rzecz wyglądała bardzo obiecująco i prawdę mówiąc chciałbym go zobaczyć na żywo. No, ale to tylko kwestia czasu.Jak go chcesz zobaczyć to wpadnij na kawkę (zapraszam). Z palnika jestem zadowolony.Nie mam z nim żadnego problemu poza początkiem z ustawieniami w trybie letnim ale to już historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.08.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Dzięki, jak będę gdzieś w okolicy to pozwolę sobie skorzystać. Chyba, że wcześniej jednak ktoś tu u mnie zamontuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 25.08.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Dzięki, jak będę gdzieś w okolicy to pozwolę sobie skorzystać. Chyba, że wcześniej jednak ktoś tu u mnie zamontuje. Pamiętaj aby wcześniej zadzwonić bo poza tym co robię pracuję i 10h mam wycięte z dnia codziennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 09.10.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 witam posiadam kocił defro uni duo i to nieszczęsne ich sterowanie... problem jest taki iż posiadając moduł internet w zasadzie nic nie idzie zrobić poprzez net.. tylko suchy podgląd i nic pozatym.Moje pytanie czy do defro jest mozliwość zainstalowania sterownika eCoal lub Bruli? jak oglądam stronę online tego sterownika to aż zadrość mnie zżera bo ja nie moge 1/10 tego zrobić czy zobaczyc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.10.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 bruli kupiszeCoal tylko w zestawach z kotłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echelon 09.10.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Zostajesz pierwszym detektywem FM, plus czy piffko? :] Kolega kobra64 słusznie pisze. A co ciekawsze, temat został odgrzany po pięciu miesiącach braku aktywności. Co ciekawsze - przez kogo? Chyba sprzedaż znacznie spada, skoro użytkownicy RBRa szukają tematów, które jakiś czas temu umarły śmiercią naturalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts