G.D 20.03.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam! Proszę Was o poradę w jaki sposób wykonać połaczenie skosu z płyty G-K ze ścianą murowaną. Proszę o porady osoby, które juz wykonali takie czynności i wiedzą, ze ich rozwiazanie jest dobre lub osoby znające dobrze temat zabudowy. Dziekuję za info! ps. jeśli nie odpowiednie grupa forum to prosze moderatorów o przesunięcie tematu. Szukałem info i nie znalazłem jednoznacznego rozwiązania (taki info dla tych co piszą "przeszukaj najpierw forum albo google" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 20.03.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 temat już wiele razy poruszany w dziale "wykończenie ścian itp". Ja szczeline wypełniałem szpachlą i na to siatka i szpachla, dotrzeć i na to akryl, u mnie sie trzyma jak narazie i nie pęka. Ja jak czytałem na ten temat to opini tyle ile wypowiadających się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 23.03.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Witam! Proszę Was o poradę w jaki sposób wykonać połaczenie skosu z płyty G-K ze ścianą murowaną. Proszę o porady osoby, które juz wykonali takie czynności i wiedzą, ze ich rozwiazanie jest dobre lub osoby znające dobrze temat zabudowy. Dziekuję za info! [ATTACH=CONFIG]177744[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]177745[/ATTACH] ps. jeśli nie odpowiednie grupa forum to prosze moderatorów o przesunięcie tematu. Szukałem info i nie znalazłem jednoznacznego rozwiązania (taki info dla tych co piszą "przeszukaj najpierw forum albo google" ) Na płytę g-k nakleić taśmę separacyjną np taśma maskująca PCV (karbowana). Szczelinę zaszpachlować np. tynkiem gipsowym lub nawet zwykłym gipsem szpachlowym - ściągnąć do płaszczyzny ściany. Taśma separacyjna oddziela płytę od gipsu uniemożliwiając sklejenie płyty i ściany. Łączenie gips-ściana zazbroić taśmą siateczkową - szeroką reperacyjną ale nie wywijać na płytę skosu. Po wygładzeniu szpachlówkami finiszowymi i wyszlifowaniu taśmę PCV równo obciąć i zamaskować akrylem z tuby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.D 23.03.2013 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Dziękuję Rom-Kon za konkretne informacje (także za info na priv'a). pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
123budujemy 23.03.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Nic dodać nic ująć, ja swoją przygodę z regipsami zaczynałem od porad pana Rom-Kon zamieszczonych w masie postów na temat regipsów na forum, złoty człowiek, pozdrawiam i dziękuje. Ze swojej strony dodam do tematu że można by też pianką montażową uzupełnić ubytek, a potem postępowanie jak przy obróbce drzwi - futryn. Gips szpachlowy, siatka, taśma papierowa itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.D 24.03.2013 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Cóż, skoro mam szczęście i złapałem mistrza - był tak uprzejmy i odpowiedział na moje zapytanie to będę upierdliwy i zapytam dalej; - czy ściany przed szpachlowaniem trzeba gruntować? (mam tynki maszynowe MP75 Knauf) - jeśli trzeba to jaki grunt proponuje/cie - jakiego gruntu używać po szlifowaniu bezpośrednio pod farbę? - czy w przypadku używania suchej masy (w workach) do szpachlowania ścian dopuszczalne jest mieszanie mechaniczne? oraz jak mieszać ew. gotowe masy szpachlowe np. Akrylputz? dzieki za info, licze na odpowiedz mistrza no i przypomniało się pytanie; - jakie taśmy uzywacie do lączenia płyt na skos-sufit. Na allegro są dostępne http://allegro.pl/tarti-rigips-tasma-z-wkladka-aluminiowa-alux-30m-i3096362914.html lub http://allegro.pl/tasma-papierowa-z-wkladka-aluminiowa-30-mb-i3109980233.html sa one drogie ale czy warto? Chyba, że macie lepsze pomysły. pozdrawiam! Edytowane 24 Marca 2013 przez G.D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts