Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odleg?o?? gara?u od granicy dzia?ki!

marecki71

Recommended Posts

Witam.

Jestem tu nowy. Od jakiegoś czasu przeglądam forum. Mam taki problem. Złożyłem projekt z wnioskiem o pozwolenie na budowę. Projekt zawiera dom wolnostający i garaż z pomieszczeniem gospodarczym. Chodzi właśnie o ten budynek gosp. Pan w starostwie stwierdził, że powinienem się odsunąć z tym budynkiem o 4m od granicy działki sąsiedniej (projekt przewiduje 3m). Uzasadnił to warunkami p.poż. Ściana garażu będzie murowana, okap dachu (dach kryty blachą - więc nie rozprzestrzeniający ognia) wystaje poza obrys budynku o 0,4m (dach dwuspadowy). Działka sąsiednia nie jest zabudowana. Pan opiera się na paragrafie 271 rozp. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, "bo tak było na szkoleniu), w którym ten pan uczestniczył. A na moje pytanie, jak się ma na to paragraf 272 ust. 2, który mówi o tym, że budynki jednorodzinne, zagrodowe, gospodarcze, rekreacji indywidualnej itp. należy sytuować wg paragrafu 12 tego rozporządzenia, pan odpowiedział, że ten paragraf został opuszczony na szkoleniu.

Moje pytanie brzmi, czy ten pan miał rację, bo ja zasięgałem opinii znajomego rzeczoznawcy do spraw zabezpieczenia p.poż, a także sam jestem z wykształcenia "budowlańcem" i rozmawiałem z kilkoma kolegami po fachu, to wszyscy oni twierdzą, że ten pan nie ma racji.

Proszę o wasze opinie na ten temat.

Pozdrawiam.

Przyszły budujący. :D

Jeśli nie ma okien, moze byc 3m. Pan nie ma racji

Ale ten przedstawia postawę tzw. "betonu partyjnego". Ja ze swej strony upewniałem się jeszcze u Powiatowego Inspektora nadzoru budowlanego i on także potwierdza, że mam rację. Wiem, że ten Pan także był u niego o opinię, a kiedy PINB oświadczył mu, że nie ma racji, to powiedział, że PINB nie jest dla niego autorytetem. Na razie czekam na powiadomienie o wszczęciu postępowania. Powinno tam być podane, co mi się zarzuca. Jeśli będzie coś nie po mojej myśli, to chyba narobię temu panu dużego wstydu i oskarżę go o niekompetencje i nadinterpretację prawa.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedż.

A swoją drogą napisałem też do Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa, której jestem członkiem, i jak dotąd odpowiedzi nie otrzymałem. Więc po raz koejny zostało udowodnione, że służy ona tylko do wyciągania kasy.