Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, kupiłem działkę na której w początkowej części ciągnie się w powietrzu linia średniego napięcia. W planach działki oczywiście widnieje ale w księgach wieczystych nie ma o niej mowy, nie ma także żadnej służebności. Co można z tym zrobić? Czy mogę domagać się od Tauronu uznania takiej służebności?
https://forum.murator.pl/topic/177463-linia-%C5%9Bredniego-napi%C4%99cia-na-dzia%C5%82ce/

Do uznania słuzebności nie potrzeba słupa na działce. Słuzebność przesyłu wszystkich urządzeń linii przesyłowej a więc i przewodów. Walka o uznanie służebnośi jest trudna. Wygrana zalezy np. od tego jak długo linia jest juz na danym terenie. Ale najbardziej zależy od widzimisię sedziego. W Polscse kazdy sedzia po swojemu interpretuje prawo (brak precedensu) i są wyroki uznajce słuzebność jak i odrzucające ( przy tych samych przesłankach) Ja niestety przegrałem własnie taką sprawę z Enionem i mam teraz 18 arów na których mogę tylko trawę uprawiać bo linia i obszar ochronny zajmuje cała działkę. Mozesz spróbować walczyć o swoje metodą malych kroków podpowiedzianą mi przez prawnika, Który mnie reprezentował. Na poczatek składasz wniosek o odszkodowanie za jeden miesiąc i od tej kwoty płacisz opłate sadową. Jak przegrasz to tracisz niewiele a jak wygrasz tą sprawę to masz otwartą droge do procesu o odszkodowanie za okres kilku lat.
https://forum.murator.pl/topic/177463-linia-%C5%9Bredniego-napi%C4%99cia-na-dzia%C5%82ce/#findComment-5848692