RadekAniol 20.03.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam, kupiłem działkę na której w początkowej części ciągnie się w powietrzu linia średniego napięcia. W planach działki oczywiście widnieje ale w księgach wieczystych nie ma o niej mowy, nie ma także żadnej służebności. Co można z tym zrobić? Czy mogę domagać się od Tauronu uznania takiej służebności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 20.03.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 A słup na działce masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekAniol 21.03.2013 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Słupa niema tylko druty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek73 21.03.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Do uznania słuzebności nie potrzeba słupa na działce. Słuzebność przesyłu wszystkich urządzeń linii przesyłowej a więc i przewodów. Walka o uznanie służebnośi jest trudna. Wygrana zalezy np. od tego jak długo linia jest juz na danym terenie. Ale najbardziej zależy od widzimisię sedziego. W Polscse kazdy sedzia po swojemu interpretuje prawo (brak precedensu) i są wyroki uznajce słuzebność jak i odrzucające ( przy tych samych przesłankach) Ja niestety przegrałem własnie taką sprawę z Enionem i mam teraz 18 arów na których mogę tylko trawę uprawiać bo linia i obszar ochronny zajmuje cała działkę. Mozesz spróbować walczyć o swoje metodą malych kroków podpowiedzianą mi przez prawnika, Który mnie reprezentował. Na poczatek składasz wniosek o odszkodowanie za jeden miesiąc i od tej kwoty płacisz opłate sadową. Jak przegrasz to tracisz niewiele a jak wygrasz tą sprawę to masz otwartą droge do procesu o odszkodowanie za okres kilku lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anita_d 29.03.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 O ile się nie mylę, w ostatnim muratorze było co nieco o tym (lub innej prasie budowlanej z marca lub kwietnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts