Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[wewn. instalacja gazowa]

moreln1

Recommended Posts

witam,

Potrzebuje małej rady odnośnie wewnętrznej instalacji gazowej.

Instalacja zewn. ok. 18 mb. od granicy do kotłowni + ok. 6 mb. instalacji wewn. w kotłowni. 1 punkt odbioru - kocioł gazowy.

Na zewn. rura PE, wewn. stal.

Dostałem ofertę od jednego wykonawcy - 1700 zł za materiał + 1700 zł za robocizne (w tym koparka itd.).

Wydaje mi się to lekko drogo. Prośba do tych co robili ostatnio czy tylko mi się wydaje, że drogo czy taki jest faktycznie koszt ?? Woj. lubuskie (Zielona Góra), jeżeli to ma znaczenie.

I czy ma ktoś pod ręką zestawienie materiałów jakie są potrzebne na taką instalację ? To poproszę :)

Pozdr.

moim zdaniem drogo.

Ja też przymierzam się w najbliższym czasie do wykonania instalacji z tym, że moja się różni trochę.

Długość instalacji to 61 mb. Gaz będzie wchodził bezpośrednio do kuchni, a następnie do kotłowni.

Metr przewodu kosztuje 4 zł w moim przypadku 244 zł

Mój wykonawca nie posiada zgrzewarki więc wypożycza (50zł/ pkt) , punktów będzie.chociażby 6 . 300 zł

Rury stalowe z przejściem na pe (250zł/ szt) ja potrzebuje 3 . Przy gazomierzu, wejście do kuchni, wejście do kotłowni) 750 zł

Minikoparka (50zł /h) sądzę, że w 2 godzinach bez problemu się zamkniemy. 100 zł

Robocizna - nie mam pojęcia ile ... ale ile można wziąć za rzucenie przewodu do gotowego wykopu :) 500 zł?

• 1 month później...