chimki 20.03.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam ! Jestem na etapie przygotowywania domu do tymków . Mam obawy co do wentylacji w kuchni ,są dwa kanały jeden grawitacjia drógi mechaniczny zrobione z rury pcv 110 zakończone sa kominkami w górnej części dachu w dachówce a zaczynają sie trójnikiem przy suficie .Obawy moje polegaja na tym co sie bedzie działo ze skroplinami jesli owakie wystapia .1. Czy jest sens wykuć kanał do dołu w suporeksie żeby skropliny wchłaniały sie powoli płynąc w dół kanału?2.Czy skroplin będzie tak mało ze nic nie zrobią?3.Jeden z fachowców proponuje zrobic syfon z kolanek przy wylocie?Niewiem co robic! Jak zrobic żeby miec spokój.A może przesadzam:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.03.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 (edytowane) Jak zrobic żeby miec spokój. W denku (zaślepce) trójnika wklej cienką rurkę instalacyjną (specjalnym klejem do PCW) i puść ją pod tynkiem do najbliższej kanalizacji Tylko na koniec sprawdź szczelność połączeń wlewając nieco wody do tego trójnika! Edytowane 22 Marca 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.03.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 a ja bym się obawiał w tym rozwiązaniu smrodu z wentylacji, niby niewielki przekrój, niby powinno być ok, ale są różne sytuacje, różnice ciśnień, temperatur, cofki i może się zdarzyć sytuacja ze ta cienka rurka zadziała jak dysza ze smrodem z okapu, niby można zasyfonować, ale jeżeli przez dłuższy czas w rurach nic się nie skropli to znowu mamy otwarty syfon na kanalizęidealnie to byłoby zakończyć tę cienką rurkę gdzieś grawitacyjnie ale nie w kanalizie (nad kratką sciekową, mad techniczną umywalką, na zewnątrz itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.03.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) a ja bym się obawiał w tym rozwiązaniu smrodu z wentylacji, Już od roku mam tak wykonane odprowadzenie skroplin z okapu nadkuchennego i ŻADNEGO SMRODU NIE MA bo i w okapie jest naturalny ciąg (nawet podczas postoju) oraz ta rurka ma naprawdę małą średnicę i jest przy tym długa. A nawet jeśli się ma kiepską wentylację (słaby ciąg i cofki), to można "wywalać" te skropliny poprzez ścianę na zewnątrz lub (ostatecznie) - do wiaderka Edytowane 23 Marca 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.03.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 to fajnie, że Ci się to sprawdza, ale nie jest to niestety gwarancją że się u każdego innego usera sprawdzi, stad ja bym optował za ścianą lub wiaderkiem no może w innej nieco postaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.03.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 ja bym optował za ścianą lub wiaderkiem no może w innej nieco postaci Zapewne też nie za "wchłanianiem" skroplin przez mur, jak zamierzał autor wątku(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.03.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 taką opcję już czytając posta autora pominąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts