Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ! Jestem na etapie przygotowywania domu do tymków . Mam obawy co do wentylacji w kuchni ,są dwa kanały jeden grawitacjia drógi mechaniczny zrobione z rury pcv 110 zakończone sa kominkami w górnej części dachu w dachówce a zaczynają sie trójnikiem przy suficie .Obawy moje polegaja na tym co sie bedzie działo ze skroplinami jesli owakie wystapia .

1. Czy jest sens wykuć kanał do dołu w suporeksie żeby skropliny wchłaniały sie powoli płynąc w dół kanału?

2.Czy skroplin będzie tak mało ze nic nie zrobią?

3.Jeden z fachowców proponuje zrobic syfon z kolanek przy wylocie?

Niewiem co robic! Jak zrobic żeby miec spokój.

A może przesadzam:rolleyes:

Gość Konto usunięte_12*
Jak zrobic żeby miec spokój.

W denku (zaślepce) trójnika wklej cienką rurkę instalacyjną (specjalnym klejem do PCW) i puść ją pod tynkiem do najbliższej kanalizacji :cool:

Tylko na koniec sprawdź szczelność połączeń wlewając nieco wody do tego trójnika!

Edytowane przez Konto usunięte_12*

a ja bym się obawiał w tym rozwiązaniu smrodu z wentylacji, niby niewielki przekrój, niby powinno być ok, ale są różne sytuacje, różnice ciśnień, temperatur, cofki i może się zdarzyć sytuacja ze ta cienka rurka zadziała jak dysza ze smrodem z okapu, niby można zasyfonować, ale jeżeli przez dłuższy czas w rurach nic się nie skropli to znowu mamy otwarty syfon na kanalizę

idealnie to byłoby zakończyć tę cienką rurkę gdzieś grawitacyjnie ale nie w kanalizie (nad kratką sciekową, mad techniczną umywalką, na zewnątrz itp

Gość Konto usunięte_12*
a ja bym się obawiał w tym rozwiązaniu smrodu z wentylacji,

Już od roku mam tak wykonane odprowadzenie skroplin z okapu nadkuchennego i ŻADNEGO SMRODU NIE MA :cool: bo i w okapie jest naturalny ciąg (nawet podczas postoju) oraz ta rurka ma naprawdę małą średnicę i jest przy tym długa.

A nawet jeśli się ma kiepską wentylację (słaby ciąg i cofki), to można "wywalać" te skropliny poprzez ścianę na zewnątrz lub (ostatecznie) - do wiaderka ;)

Edytowane przez Konto usunięte_12*