gabi i marlen 30.12.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 witam czy moglbym prosić jakiś kontakt do Was bo my tez zaczeli budowac driade3 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek kalita 02.01.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam. Podgladam Wasza budowe juz dluzszy czas, gdyż sam buduje driade, tylko dwójkę. Mam pytanie odnosnie ogrzewania, gdyż sam zastanawiam sie nad zastosowaniem pompy ciepla, a u was juz dziala. Czy mozecie napisac cos na temat, jej mocy, temperatury osiaganej w pomieszczeniach, marce, i ogolnie kosztach instalacji. Ciekawi mnie tez rodzaj zrodla dolnego ( odwierty pionowe czy poziome ulozenie sond ). Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam. ps. super chalpka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balu3939 03.01.2015 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Co do pompy ciepła to chyba najważniejsze znaleźć dobrego instalatora. My tylko myśleliśmy że taki nam się trafił Koszt instalacji spory, ale nam chodziło głównie o "komfort niepalenia w piecu". Koszt samej instalacji pompy to nie wszystko jeszcze trzeba zwrócić uwagę na solidną izolację i ocieplenie a to też podnosi koszty budowy. Do pary z pompą ciepła przydałaby się wentylacja mechaniczna z rekuperacją i znów kolejne tysiaki. Faktura od instalatora na 90tys niestety: Reku, pompa, podłogówka, odwierty. Czytając forum ludzie piszą o niższych kwotach jednak ja w lubelskim nie znalazłam taniej. Pewnie jakbyśmy się na tym znali to można byłoby z instalatorem negocjować a tak zaufaliśmy wszystkim jego propozycjom. Teraz już wiem że niepotrzebnie wsadziliśmy ogrzewanie podłogowe do garażu i bufor do pompy a to kilka niepotrzebnie wywalonych tysiaków. Pompa Dimplex 9kw w domku temp. 22-22.5 stopni, odwierty 3x60metrów. Pod koniec grudnia pompa pociągnęła 32kw na dzień. Od początku sezonu grzewczego 1650kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek kalita 03.01.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Dzieki za szczera odpowiedz. Ja mam instalatora z Warszawy, ktory bufora mi nie wtykal, wiec juz jakis plus. Mozesz mi napisac, dlaczego nie macie podlogowki w garazu? Ps. mozesz mi powiedziec od kiedy zaczeliscie grzac ( miesiac, dzien ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati1818 04.01.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Prześliczny ten wasz domek. My też przymierzamy się z mężem do Driady. Gdyby nie był to dla was problem miło by było obejrzeć więcej zdjęć z wnętrza waszej perełki. Gratuluję budowy i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balu3939 04.01.2015 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Ogrzewanie podłogowe w garażu mamy i właśnie czytając forum dowiedziałam się że założone niepotrzebnie. Oczywiście nie jest to złe rozwiązanie tylko kosztowne i można go uniknąć. Jest nawet wątek tu na forum o ogrzewaniu garażu. Tak naprawdę to do tej pory mamy je zakręcone a w środku jest ok 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balu3939 04.01.2015 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Pompę włączyliśmy 1 października w niektóre dni oczywiście nie grzała na potrzeby CO bo było ciepło ale w porównaniu do innych posiadaczy pompy z forum to mamy dość wysokie zużycie, jednak akceptowalne przez nas więc nie panikujemy. Pompa zużyła w październiku 370kw, listopad 560kw, grudzień 720kw. To zużycie to oczywiście z podgrzaniem ciepłej wody na które miesięcznie idzie ok 80kw. Co do zdjęć kolejnych pomieszczeń to nie za bardzo jest co pokazywać bo nie wszystko jest skończone na 100%. Ale może uda mi się coś pstryknąć. Jak się aura troszkę poprawi to popstrykam domek z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek kalita 04.01.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Dzieki balu 3939, z ta garazowka to ja sie pomylilem. Powiedz mi jeszcze jaki macie przydzial mocy, bo ja mam 14kW i zastanawiam sie, czy na potrzeby pompy nie zwiekszyc go. Czyli przez trzy miesiace zuzyliscie ten prad ( 1650 kWh ), pol zimy za nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balu3939 05.01.2015 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Dokładnie to zużycie za 3 miesiące razem z CWU czyli na samo CO ok 1410kw. Hmm przydział mocy tzn to co nam daje np. PGE jeśli tak to my też mamy 14kw. Mamy taryfę g12w i pompa chodzi praktycznie w tanim prądzie. Teraz przy mrozach troszkę wchodziła w drogi. Myślę że to proporcje 80/20 nie mamy podlicznika dwutaryfowego do pompy więc nie wiem dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mecenasy 05.01.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witamy,jesteśmy zainteresowani budową driady3. Chcielibyśmy dowiedzieć się jaki wyszedł całkowity koszt budowy domu "na gotowo", do urządzenia i wprowadzki. Chcielibyśmy się zorientować na jakie wydatki musimy się przygotować oraz o jaki kredyt się starać.Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek kalita 05.01.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Ok. To wg moich wyliczen w skali roku mozna by zmiescic sie w trzech tysiacach liczac ogrzewanie i ciepla wode. Dzieki za pomysl z tym garazem, faktycznie nie ma potrzeba tam stalego ogrzewania i mozna zastosowac jakas nagrzewnice i uruchamiac w razie potrzeby. Bede jeszcze na pewno odzywal sie odnosnie zyzycia pradu, szczegolnie jakby pojawily sie prawdziwe mrozy (-20, -25 noc ). Ciekawi mnie jak wtedy poradzi sobie pompa z ogrzaniem domu. Ogolnie gratuluje tego postu, pomogliscie wielu budujacym driade i wielu jeszcze pomozecie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 28.01.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Witam wszystkich budujacych Driade 3. Jestem na etapie przerobek projektu i to sporych aby dostosowac Driade do warunkow zabudowy w naszej okolicy Musze m.in przeprojektowac dach tak aby glowna kalenica byla rownolegla do drogi, chce tez poszerzyc oraz wydluzyc garaz tak jak radzicie.Mam pytanie ile placiliscie za adaptacje projektu? U nas w Legnicy za adaptacje z przerobkami chca ok 8tys a indywidualny ok 14tys i nie wiem czy to drogo czy nie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianoM 28.01.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Dzień dobry,na wstępie muszę przyznać, że mają Państwo piękny dom a aranżacja również odpowiada naszemu stylowi:-). przymierzamy się z żoną do budowy Driady 3. czy jest Pani w stanie napisać ile kosztów pochłonęła budowa wraz z wykończeniem i oczywiście instalacjami tj. do wprowadzenia? mocno myślimy nad rozpoczęciem budowy ale nie chcemy się przeliczyć. śledząc wpisy widziałem, że zlecaliście roboty konkretnym firmom i my dokładnie też chcemy tak zrobić ale bez angażowania generalnego wykonawcy czyli jednej firmy. oczywiście z uwagi na koszty:-).z góry dziękuję i pozdrawiam;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr112233 17.03.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Witam serdecznie Pytanie do werka 878Widzę ze wybraliśmy taki sam projekt do budowy w LegnicyJak możesz to gdzie masz zamiar budować taki dom i masz juz wybrana ekipę?Czy moze wiesz czy na ul. Guminskiego tez będę miał takie problemy.?PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 19.03.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) A witam Dokładnie Driadę będziemy budować w Szczytnikach Małych! Musisz sprawdzić miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego! Tak ekipę mam już wybraną! Mamy juz ukonczony projekt driady po zmianach , postanowilismy nasza driade wydluzyc i poszerzyc o 1m dzieki temu zyskala na objetosci Damy tez przednie narozne okna o wysokosci 80 aby domek stal sie troszke bardziej nowoczesny:yes: Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez werka878 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRIADA 2 27.04.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Witaj balu czy możesz zdradzić jak nazywają się kafle w przedpokoju? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balu3939 06.05.2015 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Płytki w przedpokoju to nowa gala signum kolor jasny szary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalo. 13.05.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Witam, Mam pytanie deskowaliście dach w tym domku? Budujemy Driade 5 i jesteśmy na etapie stropu i podjeliśmy decyzje że deskujemy i dajemy pape... A jak u was było? Jakie opinie macie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marti1980 18.06.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Witam, Jestem sympatyczką domku, który wybudowaliście. Ja z mężem planujemy driadę 1. Mam pytanie odnośnie kuchni - czy jest wystarczająco miejsca do poruszania się czy też lepiej byłoby ją poszerzyć o 50cm. Będę wdzięczna za opinię. P.S. Wasz domek prezentuje się świetnie, super dziennik bardzo pomocny. Szkoda, że driady 1 nikt tak świetnie nie opisał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 03.07.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Witajcie ponownie!Balu 3939 pisze to z ciężkim sercem bo domek jako całokształt wygląda super ale, już na etapie fundamentów twoja ekipa budowlana popełniła wiele błędów. Już od samego początku Twoja ekipa budowlana wraz z kierownikiem budowy nie myśleli o porządnie zrobionej hydroizolacji jak i narazili cie na zbędne koszty. Co do samych fundamentów to: -Gdzie folia pod ławami?-Dlaczego zbrojenie jest nie pozawijane na narożnikach?-Czy w ogóle dali folię lub papę na ławę?-Gdzie dysperbit na ścianie zewnętrznej fundamentu?-Gdzie folia kubełkowa przeciwwilgociowa na ociepleniu?-I dlaczego i po co lali ten wieniec???-No i pewnie tez na wieniec nie położyli izolacji To są polskie ekipy budowlane , byle szybciej i następna budowa. A inwestor później płacze ze dom zawilgocony i wysokie rachunki za energię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts