Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niechęć do okien w warstwie ocieplenia

Recommended Posts

Witam

Nie ma sensu zaśmiecać wątku polemiką na ten temat - Ty uważasz tak, ja uważam inaczej choć na poparcie mych zdań nie mam oficjalnych książek tylko nieoficjalne rozmowy z różnymi specjalistami w tej materii

racja, pozwolę sobie na ostatnią dygresję, JA nie uważam i nigdy nie twierdziłem, że montaż warstwowy można wykonać TYLKO stosując taśmy/folię a mam nieodparte wrażenie, że Ty tak właśnie uważasz, stosując jak sam napisałeś zgodnie z zaleceniami inne składniki np silikon/akryl również wykonamy prawidłowy montaż warstwowy.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to że skupiam się tylko na foliach czy taśmach to po prostu skrót myślowy dla większości zrozumiały - chodzi o samą zasadę ochrony piany przed penetracją wody i jej erozją pod jej wpływem co neguję i zostawmy to

Wróćmy do sedna wątku

odnalazłem opracowany bilans cieplny termomodernizacji szkoły podstawowej gdzie czas zwrotu poniesionych nakładów na montaż w warstwie ocieplenia wyszedł w zaokrągleniu - 23 lata

Nie ja to robiłem, liczył to spec powołany przez Inwestora i decyzja zapadła - nie montujemy w ociepleniu, montujemy tradycyjnie, w licu ściany

Wyliczenie szkoły.jpg

Nie wiem ile może wyjść. A co do ewolucji poglądów - nasz ukochany i niezatapialny Inżynier K49 ciągle twierdzi że zwrot nastąpi w ciągu roku - pod warunkiem zastosowania jego systemu ;) a warto wiedzieć że współczynnik liniowych strat ciepłą w obu wypadkach jest identyczny :lol:

Wśród moich klientów, którzy zrobili bilans domu i zdecydowali się na taki montaż, najkrótszy czas jaki wyszedł z obliczeń, dotyczył domu Doskonały2 i wynosił 12 lat (płyta fundamentowa, ogrzewanie prądem, 20 cm szarego styropianu, 40 cm wełny w dachu, wentylacja mechaniczna), innemu wyszło ponad 40 (ogrzewanie peletami, dom budowany jak większość w Polsce - żądna rewelacja jeśli chodzi o parametry i rozwiązania) ale z uwagi na konstrukcję ściany nie miał wyjścia, montaż odbył się na JB-D, kolejny zdecydował bo głupio by wyglądała chałupa z 30 cm ociepleniem. Motywacje bywały różne, nawet i takie, że jestem pierwszym w okolicy który tak ma :)

Powtarzam, nie ma żądnych dokładnych wskazówek kiedy należy a kiedy nie należy stosować montaż w ociepleniu - dopiero dokładne wyliczenia konkretnego domu mają sens. Patrząc na tabelkę tego audytu energetycznego widzę że jakoś inaczej to było liczone - ale na tym się nie znam, nie mam powodów nie wierzyć w obliczenia tych, którzy tym się zajmują zawodowo - skoro w szkole wyszło 23 lata - to widać tak jest i samorząd doszedł do wniosku że czas zwrotu jest za długi - szczerze mówiąc, gdyby w mojej chałupie wyszło podobnie zastanawiałbym się czy nie warto jednak zainwestować - bo to nie tylko zwrot wydanych złotówek, to podniesienie komfortu w okolicy okna - i chyba wydałbym kasę na montaż w ociepleniu.

ja już nie musze pisać chyba

jeżeliby miałbym placić kasę za konsole to napewno wysunolbym tylko o te 4-5 cm gratis

nie opieram się na wyliczeniach teoretycznych tylko na praktyce

By tyle wysunąć musisz odpowiednio wymurować ściany - bez wysunięcia muru poza lico ściany nie da rady wysunąć okna o więcej niż 2-3 cm

Zakładam, że okno wyposażone jest w listwę podparapetową, zresztą nie wyobrażam sobie inaczej by w dzisiejszych czasach było inaczej

Listwa podparapetowa od czoła profili cofnięta jest od 10mm (prawie wycofane profile trzykomorowe o zabudowie 60 mm) do 20-30 mm (profile o zabudowie 70 i więcej mm), Listwa podparapetowa cała swoją szerokoscią musi być wsparta na murze lub podklinowana. Nie znam profila gdzie możnaby ten warunek spełnić przy 40 mm wysunięciu o większym nie wspomnę

Kolejną sprawą jest utrzymanie okien w jednej linii - tym samym jakość murowania która także rzutuje na możliwość wysunięcia okna poza lico muru

kolego bardzo popieram połaczenie silki z wełną-najlepsze połaczenie
Pod warunkiem że ładnie ktoś zrobi obliczenia cieplnowilgotnościowe.

A to ze względu na tynk zakrywający wełnę ... co ładnie blokuje odpływ pary wodnej :p

Oj tam ciepłymi montażami ... :p trzeba było w czasie budowy pod przyszłe okno w licu ściany dać kloc XPS na obwodzie...

I w tedy okno montujesz w licu ... po skrócie :p

Wasze wypowiedzi totalnie roznia sie od tego czego spodziewalem uslyszec, zaczynam wierzyc ze sprzedawcy moga miec troche racji. Podsumowujac powyzsze posty wyglada na to ze montaz z czesciowym wysunieciem bedzie najprawdopodobniej najekonomiczniejszym - czesciowa poprawa parametrow bez dodatkowych kosztow. Okna planuje 3 szybowe, szesciokomorowe o profilu 84mm, srednia polka cenowa i takie tez parametry (Uw od 0.85 do 1.1). Sciana tak jak pisalem silka 24+welna 20, dach 25-30cm welny. W pomieszczeniach uzytkowych na poddaszu nie bedzie okien dachowych. Ogrzewanie podlogowe, gazowe. Postaram sie zapoznac z tym darmowym programem, jak nie to moze zamowie wyliczenie u profesjonalisty.

@jareko to wyliczenie dla szkoly na ponad 20 lat studzi zapal. pewnie skonczy sie na 3 cm przed mur. chyba ze udda sie te 4 :)

@malux20 - co masz na mysli odciecie od fundamentow?jakis bloczek termoizolacyjny? nic takiego nie mam ( dom juz stoi). Fundament wymourowany z bloczkow betonowych, na nich izolacja przeciwwilgociowa i na tym silka. Bloczki sa ocieplone styropianem 15cmm, oblozone folia kubelkowa i obsypane. Ciaglosci izolacji w pionie bedzie, (15cm styro w ziemi i 20 cm welny od wysokosci podlogi w gore ) ale sam fundament nie ma izolacji od scian nosnych. Tu zapewne bedzie najwiekszy mostek..

Edytowane przez grzegorzmm

...@jareko to wyliczenie dla szkoly na ponad 20 lat studzi zapal. pewnie skonczy sie na 3 cm przed mur. chyba ze udda sie te 4 :)....
Nie sztuką jest zrobić pranie mózgów marketingiem, każdy z nas na reklamę jest podatny i trudno się jej oprzeć. 22 lata? Gdyby mi tak wyszło w moim domu, nie zastanawiałbym się, i zamontował okna w warstwie ocieplenia - raz, że czas zwrotu jest, moznaby rzec, typowy dla rozwiązań energooszczędnych, ale przede wszystkim dla mnie ważniejszy byłby komfort w obrębie wnęki okiennej - choćby jeden stopień więcej na glifie a odbiór tego całym ciałem jest inny.

Poza tym, nie zapominaj jak kiedyś budowało się szkoły, duże przeszklenia i do tego w sumie mały obwód, o wiele większy wpływ na bilans strat przez wnękę okienną ma wybór dobrych okien niż wyliczanka obwodu okien. Są to realne oszczędności - temu nikt zaprzeczyć nie może - ale czy to ma dla Ciebie sens ekonomiczny dowiesz się dopiero wtedy jak zrobisz bilans cieplny domu - i lepiej niech to zrobi specjalista niż samodzielnie - bardzo łatwo o czymś zapomnieć czy popełnić błąd

zamontował okna w warstwie ocieplenia - raz, że czas zwrotu jest, moznaby rzec, typowy dla rozwiązań energooszczędnych, ale przede wszystkim dla mnie ważniejszy byłby komfort w obrębie wnęki okiennej - choćby jeden stopień więcej na glifie a odbiór tego całym ciałem jest inny.

Co potwierdzam... tym że w ostatni piątek spadł śnieg i pokrył warstwą 15cm parapety przy oknach ...

Różnica była spora nie było czuć tych okien.

Gościu odpuści sobie okna, potem jeszcze coś jeszcze coś i zdziwi się że nagle dom potrzebuje sporo do ogrzania...

jeszcze raz gratuluję najlepszego wyboru silka i welna.

Wybór jest dobry tylko trzeba zrobić obliczenia cieplnowilgotnościowe ....

Założy "paroszczelny" tynk i nici z izolacji .

A obliczenia można próbować samemu robić :)

http://programy.budownictwopolskie.pl/program/termika-pl

Edytowane przez מרכבה

jareko te wycofane 0 3 cm listwy to w plastykach owszem są okna które mają cofnięcie o 1cm

napiszmy może przy okazji że rzeczywiście przy profilu pcv możemy przekombinować

tak przy okazji ja u siebie mam pozakładane termometry we wnękach

różnica między środkiem domu a wnękami to lichy 1 stop przy mrozach[nie do końca umie to sobie wytłumaczyć]

aha wnęki od wewnątrz mam obrobione 2cm botamentem