Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplić okno dachowe

Dominik bfc

Recommended Posts

Witam, czym docieplić okna dachowe dwa przy sobie, poniżej między nimi krokwia. Okna Velux mają pozakładane takie piankowe kołnierze ale brakuje im trochę do krokwi i wieje chłodem. Czy wełna owcza to dobre rozwiązanie bo słyszałem taką radę?

Kołnierze uszczelniające VELUX mają możliwość regulacji grubości poprzez włożenie klina w nie... czy tak było zrobione ? Możesz również dociąć styrodur i włożyć go w szczelinę jedna jest to precyzyjna robota....

pzdr.

Kołnierze są takie piankowe ale wstawiający okna w kilku miejscach tak powycinali deskowanie że w jednym miejscu się styka w jednym odstaje i widać deskowanie membrane i łaty. Chciałbym spróbować to lepiej zaizolować aby uniknąć tego przewiewania przy oknach na zabudowie bo wiele razy spotkałem się z wychłodzoną g-k w tym miejscu. Myślałem o piance montażowej ale nie wiem czy np. nie zawilgotnieje dajmy na to na jesieni ?

Witam,

Właśnie też stoję przed wyborem, poradźcie proszę czy dopłacać za kołnierze (ok 75 zł/szt.) czy za te pieniądze można lepiej docieplić innymi sposobami? Nie widziałem jak są zbudowane i z czego więc trochę trudno mi podjąć decyzję. Okien jest 6, więc i kwota całkiem się robi konkretna jak za trochę pianki.

scruffty

Jak kołnierz jest z pianką to warto bo izolowana jest cała rama. Niczym innym tego nie docieplisz. Pozdrawiam.

Mam dachowe Fakro z ciepłym kołnierzem, niestety dla ich okien "docieplona" jest tylko część od wysokości łaty.

W każdym razie ich Thermo kołnierz to wielkie nieporozumienie.

Edytowane przez klaudiusz_x

To nie chodzi o ten produkt. Nowy produkt to oblachowanie (kołnierz) z pianką czyli ocieplenie ponad łatami. Mamy wówczas ocieploną cą ramę okna.

Ten produkt to kołnierz EHV-AT. Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi