Dominik bfc 20.03.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam, czym docieplić okna dachowe dwa przy sobie, poniżej między nimi krokwia. Okna Velux mają pozakładane takie piankowe kołnierze ale brakuje im trochę do krokwi i wieje chłodem. Czy wełna owcza to dobre rozwiązanie bo słyszałem taką radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramsky2000 21.03.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witam, czym docieplić okna dachowe dwa przy sobie, poniżej między nimi krokwia. Okna Velux mają pozakładane takie piankowe kołnierze ale brakuje im trochę do krokwi i wieje chłodem. Czy wełna owcza to dobre rozwiązanie bo słyszałem taką radę? Kołnierze uszczelniające VELUX mają możliwość regulacji grubości poprzez włożenie klina w nie... czy tak było zrobione ? Możesz również dociąć styrodur i włożyć go w szczelinę jedna jest to precyzyjna robota.... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.03.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Wełna owcza to bardzo odpowiedni produkt. Można nim uszczelnić nawet małe szczelinki. W nowych rozwiązaniach są już kołnierze z izolacją cieplną chroniące całą szerokość ramy okna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 22.03.2013 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Kołnierze są takie piankowe ale wstawiający okna w kilku miejscach tak powycinali deskowanie że w jednym miejscu się styka w jednym odstaje i widać deskowanie membrane i łaty. Chciałbym spróbować to lepiej zaizolować aby uniknąć tego przewiewania przy oknach na zabudowie bo wiele razy spotkałem się z wychłodzoną g-k w tym miejscu. Myślałem o piance montażowej ale nie wiem czy np. nie zawilgotnieje dajmy na to na jesieni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.03.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Z tego co piszesz masz wnioskuję, że masz źle wykonany montaż okna. Pozdrtawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 27.03.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 U mnie, tak jak radzi Andrzej, użyto wełny owczej i dobrze wypełnia szczeliny między oknem a krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 27.03.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Witam, Właśnie też stoję przed wyborem, poradźcie proszę czy dopłacać za kołnierze (ok 75 zł/szt.) czy za te pieniądze można lepiej docieplić innymi sposobami? Nie widziałem jak są zbudowane i z czego więc trochę trudno mi podjąć decyzję. Okien jest 6, więc i kwota całkiem się robi konkretna jak za trochę pianki. scruffty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.03.2013 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Jak kołnierz jest z pianką to warto bo izolowana jest cała rama. Niczym innym tego nie docieplisz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 28.03.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Panie Andrzeju, dziękuję za odpowiedź. ta opaska to dokładnie FAKRO XWT, wygląda jak http://www.fakro.pl/akcesoria_montazowe/opaska_docieplajaca.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.03.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Jak kołnierz jest z pianką to warto bo izolowana jest cała rama. Niczym innym tego nie docieplisz. Pozdrawiam. Mam dachowe Fakro z ciepłym kołnierzem, niestety dla ich okien "docieplona" jest tylko część od wysokości łaty. W każdym razie ich Thermo kołnierz to wielkie nieporozumienie. Edytowane 28 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 28.03.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Właśnie chodzi o ocieplenie ramy pod obróbką blaszaną . Można to zrobić znakomicie filcem.ok. 0,5 cm grubości. Resztę niżej ocieplamy wełną. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.03.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) To nie chodzi o ten produkt. Nowy produkt to oblachowanie (kołnierz) z pianką czyli ocieplenie ponad łatami. Mamy wówczas ocieploną cą ramę okna. Ten produkt to kołnierz EHV-AT. Pozdrawiam. Edytowane 28 Marca 2013 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts