Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna 2 vs 3 szybowe - oplacalnosc

Recommended Posts

Stoje przed dylematem zakupu okien, o ile sprawa producenta i materialu jest w sumie rozwiazana, to zastanaiwam sie nad sensem zaukupu okien 3 szybowych. Dla porownania okno 1,5*1,5 2 szybowe ma Uw1,5 a 3 szybowe ok 1.

roznica w cena okiem w moim wypadku to 25% co stanowi ok 9-10TPLN. Najlatwiej przeliczyc kiedy sie zwrocie w koszcie grzania ale nie pardzo wiem jak to zrobic. Powierzchnia okien to ok 60m2.

Jakie sa wasze doswiadczenia? moze ktos juz kiedys liczyl po jakim czasie sie taka inwestycja zwraca?

A moze warto najwieksze otwory zalozyc 3 szybowe (np duze przeszklenia balkonowe) a reszta 2 szyby? jak sie na to zapatrujecie drodzy forumowicze???

jak kupisz 2S to po jednym, drugim sezonie będziesz się w brodę pluł za te wyliczenia oszczędości, zwrotu itp, wtedy gdy będziesz miał już dość sauny w pomieszczeniach latem od słońca, wtedy gdy zimą siądziesz na fotelu pod oknem a po karku bedzie ci coś pizgać na zimno (okna będą szczelne, przyłożysz rękę, świeczkę czy inny sprawdzacz to niby nic nie wieje a to delikatny obieg powietrza wzdłuż zimnej tali szkła robi po cichu swoje) wtedy gdy okna w mroźne dni będą zachodziły parą czy też po parapetach będzie się lało wodą (i to wcale nie od nadmiernej wilgotności powietrza wewnątrz)

naprawdę koszty ogrzewania, choć istotne, to czasem nie jedyne i niekoniecznie najważniejsze kryterium wyboru, nie popadałbym w paranoję zwrotu

ja bym się w dzisiejszych czasach nie zastanawiał tylko od razu brał 3S (ale niestety mam nienajgorsze okna ale 2S i na zmianę się szybko nie zapowiada)