Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić w internecie dane na temat działki

Recommended Posts

Witam, czy mając opis i mapę działki można sprawdzić jakieś dane w internecie co na niej można wybudować itp. podobno, że tak jak się ma numer itp. tylko gdzie i jak dokładnie to się sprawdza?

bardziej powinien cię interesować nr księgi wieczystej i co w niej siedzi, a to co na niej wybudujesz to lokalny MPZP( na stronie miasta, gminy)

A wiesz gdzie masz działkę? To znajdź na stronie podanej przez scarlet rejon swojego MPZP i otwórz ten rejon a oczom twym ukarze się obowiązujący plan tego miejsca.

Wiem gdzie działka. Jak mam znaleźć ten rejon? firewall byłeś na tej stronie co podała scarlett? http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.aspx?Sel=9859 nie widzę tam tego o czym piszesz. Spróbuj wejść i znaleźć jakiś rejon bo piszesz znajdz to znajdz tamto, ok, ale gdzie mam kliknąć żeby to znaleźć wszystkie zakładki klikałem i nic tam nie ma aby czegokolwiek szukać - tylko treść wszędzie. Poproszę o konkretny link

Kolego, jeśli zasz nr księgi wieczystej i chcsz sprawdzić działkę, to idziesz na stronę:

http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html

Dostajesz pełne informacje, a z urzędu można wyciągnąć całą mapkę w skali 1:500 lub 1:1000, z tego co pamiętam nie musisz być właścicielem, to kosztuje parę groszy

Może na geoportalu znajdziesz ?

http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/

W wyszukiwarkę wpisujesz miejscowość, otworzy Ci się lista miejscowości, wybierasz właściwą.

Odszukujesz ulicę, numer działki. Póżniej idziesz do ksiąg wieczystych, podajesz numer działki i oni Ci mogą za darmo podac numer ksiegi wieczystej. Numer księgi wieczystej wpisujesz tam, gdzie Kolega wyżej podał adres.. ale jest jedno ale.. jeśli ta działka ma księgę wieczysta powstałą bodajże przed 1998 rokiem to jej tam nie znajdziesz.. przynajmniej tak, gdzieś czytałem. Jeśli nie ma jej na tej stronie, to chyba jest opcja ze skorzystania z księgi na miejscu. Przynajmniej tak gdzieś czytałem, ze za darmo można przeczytać książkę, natomiast otrzymanie wydruku już kosztuje troszkę pieniędzy.

Poza sprawdzeniem działki pod względem planu i warunków zabudowy polecam sprawdzenie na geoportalu (przy użyciu odpowiednich mapek),

czy teren nie jest:

- zalewowy

- osuwiskowy

- ze szkodami górniczymi. Jeśli chodzi o ten temat, to warto udać się dodatkowo do pobliskiej kopalni. To że np. mieszkasz 1km od kopalni nie musi znaczyć jest to teren zagrożony szkodami i możesz nie otrzymać zwrotu kosztów budowy fundamentu.

Zawsze trzeba sprawdzić księgi wieczyste, jeśli jest pod hipoteką, to określić ze sprzedawcą formę zapłaty (generalnie jeśli brałbyś kredyt, to banki chcą spłacić same hipotekę, a reszta wypłacana sprzedawcy); jeśli za gotówkę, to z umowami prawnymi... przed zakupem.

Zwróć uwagę dodatkowo na standardy: media i drogi dojazdowe (na jakich są prawach - służebność, czy będziesz musiał wykupić udziały, bo i tak się zdarza. czasami cena zawiera już udział w X drogach, ale wtedy tak naprawdę spada wartość działki i np. banki różnie to widzą.

Odległość działki od: stadniny koni (mam jedną przy i latem bywa cięzko, jak nie zapach gdy zawieje, to muchy...), wysypiska, oczyszczalnie, cmentarze, fabryki. Te, które mogą rodziny tyczyć to przedszkole, szkoła itp.

Też zobacz jak daleko sięga twoja kategoria w planie - może dziełka, czy dwie dalej jest już inna i np. w przyszłości postawią Ci magazyn czy coś innego (tak znajomi mają, niby osiedle domków, ale ich dom na linii brzegowej graniczy z magazynem, który wybudowano 3 lata po zakończeniu ich budowy). Niby nic, bo niskie, ale głośno i ruch tirów.

I jeszcze jedno, jeśli w okolicy (20-30km) jest lotnisko, to bądź na działce w momencie, gdy będzie przelatywał samolot. Jeśli działka znajduje się na linii startu lub lądowania, to mimo, że działka jest położona dość daleko, to strasznie słychać i decyzję lepiej podjąć wiedząc jakiego typu dźwięki będzie Ci dane słuchać.

A jak już będziesz prawie zdecydowany udaj się do wodociągów i upewnij, że na działce nie przebiega żadna rura instalacyjna, ponieważ domu nie możesz postawić bliżej niż 5m od niej (w poprzek jednej, którą oglądałam szła rura, możliwe było usytuowanie domu tylko w jednym kącie i to nieszczególnie korzystne ułożenie było)

Edytowane przez anita_d