JacekJI 21.03.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witam, Mam zamiar robić instalacje w domu sam, mniej więcej tak jak jest w projekcie ( na dole zdjęcia mojej instalacji) Ciepła woda pompa ciepła powietrze woda + piec co na węgiel. Dwa źródła wody: z sieci i z studni, zmieniane tylko zaworem. Instalacja rury PP zgrzewane Proszę o ewentualne sugestie rady. A ja na początek mam pytanie odnośnie cyrkulacji, na tym akurat nie nie znam bo jak robiłem jakieś instalacje to jeszcze sie cyrkulacji nie robilo. Czy nie jest ona tu zbyt uboga? myślałem że 3 rura idzie prawie pod każdy punkt a tu w zasadzie idzie tylko wzdłuż domu i tyle. Na razie to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 21.03.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 W kuchni masz zaprojektowane ogrzewanie podłogowe? (zlew pod oknem). Jeśli dasz za dużo trojaków na cyrkulacji to woda obróci tam gdzie ma najlżej i może nie dopłynąć do ostatniego punktu poboru ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 21.03.2013 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Podłogówek w projekcie nie było,ale na pewno będzie w kuchni i w łazience, Czyli według tego projektu cyrkulacji można robić?czy np na górze nic nie zmieniać bo cyrkulacja idzie do wanny, a ja dołożyłem jeszcze prysznic po drugiej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 23.04.2013 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Chciałem zapytać jeszcze czy średnice w projekcie nie sa zawyżone? ( na zdjeciu widać) 26 gówna rura przez dom, odgalęzienia 20mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.04.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Gówna lepiej puszczać rurą 110 tu zaś jest ok, może jedynie z tą uwagą, że nie ma rur zgrzewanych 26mm, chodzi zapewne o 25. Cyrkulacja też ok, na górze możesz ją najwyżej przerzucić na drugą ścianę i zamknąć obieg przy natrysku, będzie korzystniej też dla pozostałych przyborów, tzn umywalki i bidetu. Wanna na tym odrobinkę ucierpi, ale czas dojścia ciepłej wody od pionu to i tak będą sekundy, więc będzie to nieodczuwalne. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 01.05.2013 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 no to oki, mam jeszcze dwa pytanka, pierwsze, widze ze podejscia pod kran itp w wiekszkosci daja z gwintem wewnetrznym zakonczone, a czego nie zewnetrznym np tam gdzzie wezyki beda przychodzily? a drugie pytanie,jak amator może przeprowadzic w domowych warunkach probe szczelnosci? trzeba jakas koncowke sobie dorobic czy idzie takie cos kupic? nawet kompresor musze cobie pozyczyc od kogos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.05.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Podejścia pod krany możesz oczywiście zrobić GZ, ale tak sie nie robi, głównie z powodu, że na etapie wykonywania instalacji jeszcze nie wiesz NA PEWNO, jak grubo to będzie otynkowane i jak głęboko w ścianie, co tam będzie wkręcone też nie zawsze wiesz na pewno. Do złączki z GW zawsze potem możesz wkręcić przedłużkę, jeśli siedzi zbyt głęboko, z GZ miałbyś problem. Wężyków też zwykle nie wkręcasz bezpośrednio (jeśli bardzo chcesz - są wężyki z końcówką mającą gwint zewnętrzny), tylko używasz jakiegoś zaworka po drodze. Próba szczelności - na upartego wystarczy manometr (z przejściówką do gwintu rurowego), mosiężny korek z wlutowanym bądź wklejonym wentylem do pompowania kół i dobra, wydajna pompka do opon A jak chcesz mieć porządną próbę, to poszukaj na allegro pomp do prób szczelności. Obok urządzeń profi za setki złotych są od czasuu do czasu i takie proste za sto parędziesiąt. Do swojej instalacji kupiłem coś takiego, przetestowałem, a potem sprzedałem z niewielką jedynie stratą. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 01.05.2013 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 i jakie cisnienie nabic? najlepiej to zostawic do konca prac to cisnienie slyszalem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.05.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 U siebie testowałem ciśnieniem 8 barów przez dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 03.05.2013 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) jeszcze jedno pytanko. mam sytacje jak na zdjeciu, wiem ze podlaczenie wezykow do kranu powinno byc lekko nad kanalizacja obok siebie (tak jak na rys) Tylko u mnie idzie rura jak na zdjeciu, i musiały by sie skrzyżować rury kanalizacyjna i wodna w ścianie, cieżko troche bedzie to schować. Co sie robi w takich przypadkach? czy moze robi sie obescie i z gory jedna rure? o tak: Edytowane 3 Maja 2013 przez JacekJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.05.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Robi się, jak się da. Podejście z mojego zdjęcia jest w kotłowni, ukryte pod technicznym zlewem i blatem, więc zrobiłem je na odwal się, ale tam, gdzie mi zależało, a wychodził z tym jakiś problem, robiłem albo takie mijanki, jak narysowałeś, albo odpowiednio ustawiałem rurki jeszcze w podłodze. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 06.05.2013 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 kolejne pytanie, jak z podejsciem wody do geberitu? robi sie na sztywno do samego geberitu zabudowanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.05.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Najlepiej na sztywno. Ewentualnie półsztywnymi złączkami metalowymi (taki wężyk, ale wykonany w całości z metalu pofałdowanego w karby dzięki czemu można go dowolnie giąć). Broń Boże natomiast elastycznymi wężykami. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts