Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna w domu prośba o porady i sugestie

JacekJI

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar robić instalacje w domu sam,

mniej więcej tak jak jest w projekcie ( na dole zdjęcia mojej instalacji)

Ciepła woda pompa ciepła powietrze woda + piec co na węgiel.

Dwa źródła wody: z sieci i z studni, zmieniane tylko zaworem.

Instalacja rury PP zgrzewane

Proszę o ewentualne sugestie rady.

A ja na początek mam pytanie odnośnie cyrkulacji, na tym akurat nie nie znam bo jak robiłem jakieś instalacje to jeszcze sie cyrkulacji nie robilo.

Czy nie jest ona tu zbyt uboga? myślałem że 3 rura idzie prawie pod każdy punkt a tu w zasadzie idzie tylko wzdłuż domu i tyle.

Na razie to tyle ;)

woda dół.jpgwoda góra.jpg

• 1 month później...

Gówna lepiej puszczać rurą 110 ;) tu zaś jest ok, może jedynie z tą uwagą, że nie ma rur zgrzewanych 26mm, chodzi zapewne o 25.

Cyrkulacja też ok, na górze możesz ją najwyżej przerzucić na drugą ścianę i zamknąć obieg przy natrysku, będzie korzystniej też dla pozostałych przyborów, tzn umywalki i bidetu. Wanna na tym odrobinkę ucierpi, ale czas dojścia ciepłej wody od pionu to i tak będą sekundy, więc będzie to nieodczuwalne.

J.

no to oki,

mam jeszcze dwa pytanka,

pierwsze, widze ze podejscia pod kran itp w wiekszkosci daja z gwintem wewnetrznym zakonczone, a czego nie zewnetrznym np tam gdzzie wezyki beda przychodzily?

a drugie pytanie,

jak amator może przeprowadzic w domowych warunkach probe szczelnosci? trzeba jakas koncowke sobie dorobic czy idzie takie cos kupic? nawet kompresor musze cobie pozyczyc od kogos.

Podejścia pod krany możesz oczywiście zrobić GZ, ale tak sie nie robi, głównie z powodu, że na etapie wykonywania instalacji jeszcze nie wiesz NA PEWNO, jak grubo to będzie otynkowane i jak głęboko w ścianie, co tam będzie wkręcone też nie zawsze wiesz na pewno. Do złączki z GW zawsze potem możesz wkręcić przedłużkę, jeśli siedzi zbyt głęboko, z GZ miałbyś problem. Wężyków też zwykle nie wkręcasz bezpośrednio (jeśli bardzo chcesz - są wężyki z końcówką mającą gwint zewnętrzny), tylko używasz jakiegoś zaworka po drodze.

Próba szczelności - na upartego wystarczy manometr (z przejściówką do gwintu rurowego), mosiężny korek z wlutowanym bądź wklejonym wentylem do pompowania kół i dobra, wydajna pompka do opon :)

A jak chcesz mieć porządną próbę, to poszukaj na allegro pomp do prób szczelności. Obok urządzeń profi za setki złotych są od czasuu do czasu i takie proste za sto parędziesiąt. Do swojej instalacji kupiłem coś takiego, przetestowałem, a potem sprzedałem z niewielką jedynie stratą.

J.

jeszcze jedno pytanko.

mam sytacje jak na zdjeciu, wiem ze podlaczenie wezykow do kranu powinno byc lekko nad kanalizacja obok siebie (tak jak na rys)

podejscie wody.jpg

Tylko u mnie idzie rura jak na zdjeciu, i musiały by sie skrzyżować rury kanalizacyjna i wodna w ścianie, cieżko troche bedzie to schować.

Co sie robi w takich przypadkach? czy moze robi sie obescie i z gory jedna rure? o tak:

podejscie wod2y.jpg

podejscie wody.jpg

Edytowane przez JacekJI

Robi się, jak się da. Podejście z mojego zdjęcia jest w kotłowni, ukryte pod technicznym zlewem i blatem, więc zrobiłem je na odwal się, ale tam, gdzie mi zależało, a wychodził z tym jakiś problem, robiłem albo takie mijanki, jak narysowałeś, albo odpowiednio ustawiałem rurki jeszcze w podłodze.

J.