Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie CO nowego domu - sugestie i rady

JacekJI

Recommended Posts

Witam,

Bede wykonywał niedługo instalacje CO na budowie, i proszę o pomoc, doradzenie i sugestie

Ogrzewanie piec SAS uwt 14kw

rurki al pex

Dodatkowo beda w pokojach nadmuchy z kominka do dogrzewania

Instalacja według mnie na podstawie projektu bedzie wyglądała tak:

ogrzewanie dol.jpgogrzewanie gora.jpg

i moje pytania na początek

1. wachalem się miedzy rurami PP zgrzewanymi aALPEX i z tego co wyczytałem raczej al pex radzą.

Tylko pytanie które lepsze- prasowane kształtki czy skręcane?

2. ogrzewanie podłogowe- kuchnia, łazienka to na pewno, ale zastanawiam się nad wiatrołapem tylko słyszałem ze może tam coś przemarzać?

3. W Wc chyba nie ma sensu podłogówki bo tam się przebywa krótko?

i na razie to tyle,proszę jeszcze o inne sugestie i rady.

do kotła na paliwo stałe chcesz dac plasikowa instalacje .........pomysl o zabezpieczeniu w przypadku zagotowania wody w kotle bo 95 stopni podawane przez producenta nijak sie ma do trwałosci materiału ,co do podłogowki pewnie bedzie układ mieszajacy badz ograniczniki temp. powrotu wiec tu pex wskazany bo juz te elementy go zabezpiecza , jesli chodzi o wiatrołap to co niby tam ma przemarzac ? chyba fuszerki i drzwi ze słomy Edytowane przez edi_grzes

no niby producent podaje 120 stopni dla pexa, chyba ze są jakieś zawory zabezpieczające, słyszałem kiedyś o czymś takim ze w razie gotowania wywala wode w kanalizacje i z sieci podaje zimną (pewnie w ciul drogie to), ale to tylko słyszałem, nie wiem,

może niech ktoś sie wypowie jeszcze ;)

mozesz mi wierzyc ze 120 stopni zrobi miazge z instalacji pex to temperatura awaryjna i skraca zywotnosc instalacji tabele producentow troszke przekłamuja i w temperaturach pracy oraz zywotnosci co do zaworow zabezpieczajacych sa takowe ale nie polecam ,pex swietnie sprawdza sie w podlogowce tam zabezpieczeniem jest najzwyczajniej układ mieszajacy ............chcesz pompowac zimna wode do gotujacego sie kotła na paliwo stałe ........boziu jakie to naprezenia materiału ;] w przypadku zeliwnego skasujesz go i ci peknie ,od tego jest naczynie otwarte gotuje sie ......wyleje sie i dalej dziala pytasz tez o kształtki jesli w podłoge to tylko prasowane ,skrecane mozesz dawac ale w instalacji prowadzonej w bruzdach sciennych

najlepiej zrob c.o do grzejnikow z miekkiej miedzi a podłogowke z pex-a zabezpieczajac ja ogranicznikami temp. powrotu badz układem mieszajacym zaleznie od jej wielkosci ;]

Edytowane przez edi_grzes

jak już roić podłogówkę to najlepiej pociągnąć cały parter (nie wiem jaki masz układ domu) jak zrobisz dodatkowo dwa pomieszczenia w podłogówce to minimalnie więcej cie to będzie kosztować a komfort znacznie wzroście. Ja mam podłogówkę na całym dole i jest elegancko a przechodzenie z zimnej podłogi na ciepłą na okrągło nie nalerzy do przyjemności

A dom izolowany ... dwie instalacje grzewcze :( na to nie szkoda pieniędzy /?

Przecież to co idzie z kominka tj te nadmuchy to patrząc wiele od wentylacji mech się nie różnią :p

3. W Wc chyba nie ma sensu podłogówki bo tam się przebywa krótko?

i na razie to tyle,proszę jeszcze o inne sugestie i rady.

miałem coś napisać ale padłem sam z siebie :D dobra bo się jeszcze kolega obrazi ...

Jak najbardziej grzanie w podłogę jest przyjemne i sensowne w takich miejscach ...

A te grzejniki to z jakiego powodu?

Wszędzie podłogówka, w WC obowiązkowo. Kominek jak już bardzo chcesz to najprostszy dla klimatu. Z tym rozprowadzeniem daj spokój. Jedna kotłownia ci starczy.

edit:

Kociołek 10 kW spokojnie wystarczy. Poszukaj z dobrym sterownikiem.

Edytowane przez mar1173

robić kominek bez DGP to strata kasy, do 1tys kosztuje rozprowadzenie kanałów po pokojach i na pewno warto.

Do takiego domu 14 KW to chyba nie za dużo, kubatura 528m3, do tego podłogówka i ogrzanie cieplej wody użytkowej.

Dom naturalnie będzie ocieplony styr ok 15cm.

Podłogówka w całym domu do mnie nie przemawia, po pierwsze to piec węglowy nie gazowy, Jak da mnie to tylko tam gdzie płytki, nie potrzeba mi jeszcze specjalnych paneli itp

Czy miękką miedzią można instalacje zrobić według projektu jw? zależy mi żeby instalacja była w podłogach.

Jeżeli chodzi o koszt takiej instalacji to chyba znacznie większy? (bez fachowca już się nie obejdę)

Czy fachowcy mogą coś innego polecić do tej instalacji?

radzicie gosciowi zeby plastik dał do kotła na paliwo stałe ............a jak zagotuje instalacje ........jak zabezpieczenia nie zadzialaja to co ? posadzki wyrwie wiem ze PP jest tani ale rozciaga sie pomimo bariery antydyfuzyjnej jak i pex czy ktokolwiek to widział? miedz bedzie miec i sto lat ale lepiej zeby lazil jako pasjonat i pilnowal temeratury i sieci energetycznej ;] zaraz napiszecie ze moze dac zabezpieczenia tu tam owam tylko jaki jest sens ekonomiczny i trwałosc

radzicie gosciowi zeby plastik dał do kotła na paliwo stałe ............a jak zagotuje instalacje ........jak zabezpieczenia nie zadzialaja to co ? posadzki wyrwie wiem ze PP jest tani ale rozciaga sie pomimo bariery antydyfuzyjnej jak i pex czy ktokolwiek to widział? miedz bedzie miec i sto lat ale lepiej zeby lazil jako pasjonat i pilnowal temeratury i sieci energetycznej ;] zaraz napiszecie ze moze dac zabezpieczenia tu tam owam tylko jaki jest sens ekonomiczny i trwałosc

Czy spotkałeś przypadek przypadkowego zagotowania kotła z podajnikiem? Jak dobrze zrobi to na dom nie pójdzie więcej jak będzie chciał, nawet 25*. Jak zrobi źle to mu nawet miedź nie pomoże.

Kolego "edi" Instalacja ma być tak zrobiona aby podczas gotowanie wody wrzątek wywaliło do naczynia a nie do instalacji. Rura PP jest w izolacji i w styropianie pod wylewką i nie pisz bajek o jakiś wyrwach w posadzkach. Oj mało zrobiłeś instalacji. Znasz zasady podłączenia rur PP do kotła na paliwo stałe?

"nic nie rozumiem z twojego posta, uzasadnij... "

Załóżmy, ze podczas budowy spaprali Ci tę chałupę "normalnie".

Uzyskasz straty NORMOWE czyli 0,3W / 1m2 x stK.

POLICZ skórę domu (najwyższy sufit + najniższa podłoga + powierzchnia ścian zewnętrznych) pomnóż przez 0,3 i potem przez 40 (gradient wnętrze-zewnętrze).

Wyjdzie zapotrzebowanie na moc grzewczą W MROZY!

Zwykle rzędu 5-6kW.

PODZIEL na m2 podłogi (całej, w całym domu)

Dostaniesz moc grzewczą W MROZY z 1m2 podłogi.

ZWYKLE będziesz potrzebował połowę tej mocy...

A powinna wyjść w granicach 33-35W/m2

Po jaką cholerę Ci kaloryfery?

Tobie podłogówka po całości i bufor do kotła są potrzebne.

Rób jak uważasz ale uważaj jak robisz.

To Twoje to zrobisz jak zechcesz.

Adam M.

No i wychodzi mi 14,66kw , producent tez do tej powierzchni proponuje 14kw. (fakt z małym zapasem)

kiedyś był u mnie hydraulik który sie ogadał z godzine o ogrzewaniu podłogowym, jakie to jest dobre itp itd

a no koniec zapytal jaki piec bede mial, powiedzialem ze wegowy to powiedział że odpada podłogówka po całości bo nie ma takiej stabilności jak gazowy.

ze to działa najepiej na niskich temp.

skoro jesteś mądrzejszy od producenta.... prosze:http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/dobierz-kocio.html

chyba lepiej byloby producentowi podawac ze mniejszy kociol ma wieksza wydajnosc nie sadzisz? maja klamac na nie swoja korzysc?

i nie rób spamu bo nie pytałem czymam dobry kocioł....