Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie CO nowego domu - sugestie i rady

JacekJI

Recommended Posts

Nie..Nie jestem mądrzejszy od producenta tego domu, bo nie ja go wyprodukowałem.

A kocioł?

Da się dobrać i taki do domu z cegły pełnej i kamienia polnego i taki do domu z blachy falistej...

To tylko kwestia zapotrzebowania domu na ciepło...

A gdzie ja psy wieszałem na Twoim kotle?

:lol:

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Ja mam kocioł z podajnikiem i 100% chaty w podłogówce i żadnych problemów ze stabilnością temp. wewnętrznej nie obserwuję. I jak większość na tym forum i nie tylko. Teraz z perspektywy czasu drugi raz podjąłbym taką samą decyzję odnośnie OP. Żadnych grzejników domu!!!

Ja mam kocioł z podajnikiem i 100% chaty w podłogówce i żadnych problemów ze stabilnością temp. wewnętrznej nie obserwuję. I jak większość na tym forum i nie tylko. Teraz z perspektywy czasu drugi raz podjąłbym taką samą decyzję odnośnie OP. Żadnych grzejników domu!!!

a jezeli chodzi okoszty takiej instaacji? jak to wyglada np w porownaniu miekiej miedzi i grzejnikow? wiadomo grzejniki do podlogowki juz. odpadaja

Dom 123 m2 użytkowej (160 po podłogach) ocieplony 15cm styro ściany/10cm styro podłogi/ 25cm wełny poddasze /120l CWU i ja rok temu zrobiłem tak:

- Kocioł zasypowy 12kW

- Instalacja CO w miedzi

- grzejniki alu

- tam gdzie płytki ogrzewanie podłogowe(kuchnia, wiatrołap,2x łazienka i korytarz)

Mieszkam od końcówki stycznia i teraz jak miałbym robić jeszcze raz to:

- kupił bym sobie mniejszy kociołek

- położyłbym podłogówkę także w salonie(nie trzeba żadnych specjalnych paneli wystarczy zamiast normalnej pianki kupić taką dziurkowaną, cena ta sama). Dochodzi tylko koszt trochę większego rozdzielacza i rurki. Grzejniki bym zostawił bo fajnie się uzupełnią z podłogówką, grzejniki szybko nagrzewają pomieszczenie natomiast podłogówka wolno co przy połączeniu z kotłem zasypowum ma znaczenie.

Rozważył bym jeszcze raz zamiast miedzi rurki Alu pex.

a jezeli chodzi okoszty takiej instaacji? jak to wyglada np w porownaniu miekiej miedzi i grzejnikow? wiadomo grzejniki do podlogowki juz. odpadaja

nie wiem w porównaniu.

Podam Ci moje koszty.

- robocizna - za całość, czyli woda, kanaliza, przyłącze wod-kan, rozłożenie styro po podłogach, rozłożenie rurek, spięcie wszystkiego w dwóch rozdzielaczach, osobny obwód na drabinki w łazienkach, wstawienie pieca, zasznurowanie i odpalenie całej kotłowni - koszt 5000zł

- piec - Heiztechnik Q Eko Duo 17kw - 8000zł

- wszystkie pierdoły do kotłowni, włącznie ze zbiornikiem na CWU z nierdzewki 200L (Viessmann używka), trzema pompami obiegowymi (OP, drabinki, CWU) LFP Experia (energooszczędne), zaworami trójdrogowymi, naczyniem wzbiorczym, naczyniem przeponowym, itd., itd. - 5000 zł

- 700mb rury pex-al-pex Comap - 2000zł

- 2 rozdzielacze 7-obwodowe z rotametrami Comap i skrzynki - 1000zł

- folia na styropian, taśma dylatacyjna i jakieś inne rzeczy, których nie pamiętam - 1000zł

RAZEM całość około 20-22 tys. złotych - raczej przeszacowane w górę.

Część rzeczy (np styropian) i tak musisz dawać, bez względu, czy podłogówka, czy grzejniki.

Pozdrawiam

nie wiem w porównaniu.

- piec - Heiztechnik Q Eko Duo 17kw - 8000zł

podoba mi sie ten piec, wizualnie ale to palenie drzewem lub większym węglem to tylko faktycznie awaryjne? palisz na tym gornym ruszcie coś?

Szukam takiego pieca co by i palenie na ruszcie i z podajnikiem bylo tak samo efektywne.

Poprostu takiego ze jak mam czas to pale normalnie a jak nie to uruchamiam podajniki groszek.

podoba mi sie ten piec, wizualnie ale to palenie drzewem lub większym węglem to tylko faktycznie awaryjne? palisz na tym gornym ruszcie coś?

Szukam takiego pieca co by i palenie na ruszcie i z podajnikiem bylo tak samo efektywne.

Poprostu takiego ze jak mam czas to pale normalnie a jak nie to uruchamiam podajniki groszek.

myślałem tak samo jak Ty. Życie jednak pewne sprawy weryfikuje. na ruszcie paliłem RAZ.....gazety :)

ze zwykłej wygody piec non stop w automacie smiga. Teraz jakbym kupował piecyk jeszcze raz, brałbym bez rusztu.

Sam piec, który posiadam, uważam za solidną konstrukcję, dobrze wykonaną. Mógłby być lepszy sterownik...no ale cóż.

Kolego nie rób tego błędu co większość (ze mną na czele). Mam 160m2 po podłogach, piec 15kw. na drobnym groszku zasyp15kg starcza na 7-8godz. Wczoraj wieczorem zmniejszyłem komorę zasypową cegłami szamotowymi, z obliczeń wyszło mi ze mam teraz ok 10kW. wsypałem 8kg węgla i paliło mi się przez ponad 6 godzin!Wniosek jest taki, ze kocioł był dużo za duży. Gdybym nie uległ instalatorowi miał bym 7 stówek w kieszeni, nie mówiąc już o wentylatorze i sterowniku, które kosztowały dodatkowe 5 stówek, a używam teraz tylko sterownika do sterowania pomp i podglądania temp. komina.

palenie groszkiem w takim piecu jest bardziej ekonomiczne niz na ruszcie awaryjnym, awaryjny ruszt mozna wykozystac w okresach przejsciowych gdy trzeba przepalic raz na 2-3 dni

zanim kupiłem swój kociołek też bardzo mocno zastanawiałem się nad SAS-em UWT 14 (słyszałem dobre opinie na temat wykonania) ale zwróciłem uwagę na wymiary komory zasypowej są dużo większe niż w kociołkach podobnej mocy innych producentów. Z wątku o eko spalaniu wiedziałem że dwa razy więcej opału w komorze zasypowej w kotle górnego spalania nie równa się dwa razy dłuższa stałopalność, potwierdziłem to też teraz w swoim kociołku. Moim zdaniem ten kociołek jest dobry do palenia miałem. Palenie węglem w tym kotle będzie dość sporo kosztowało.