mundek 11 21.03.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z użytkowania pieca Stalmark z podajnikiem tłokowym?jakie ustawienia sterownika?Dom 200 m,opał-miał 25 piast,piec 19kw,komin 200mm średnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bono2012 14.07.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z użytkowania pieca Stalmark z podajnikiem tłokowym?jakie ustawienia sterownika?Dom 200 m,opał-miał 25 piast,piec 19kw,komin 200mm średnica.[ Oczywiście mogę się podzielić mam duo bos 29kw od 2012r. bardzo dobry kocioł.Mam dom 250 m spaliłem ok.3t.miału i ok.3t eko groszku z kotłem nie był najmniejszego problemu oprócz ustawień sterownika a to trzeba potrenować, jeżeli masz jakieś pytania to proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drakan83 16.07.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z użytkowania pieca Stalmark z podajnikiem tłokowym?jakie ustawienia sterownika?Dom 200 m,opał-miał 25 piast,piec 19kw,komin 200mm średnica.[ Oczywiście mogę się podzielić mam duo bos 29kw od 2012r. bardzo dobry kocioł.Mam dom 250 m spaliłem ok.3t.miału i ok.3t eko groszku z kotłem nie był najmniejszego problemu oprócz ustawień sterownika a to trzeba potrenować, jeżeli masz jakieś pytania to proszę. Ja stoje przed wyborem międzu kotłem STALMARG DUO PID i STALMARK DUO BOSS...mam zamiar ogrzewaćciepłą wodę w sezonie letnim ekogroszkiem...jak możesz napisz czy też tak ogrzewałeś CWU. I co sprawiło że wybrałeś ten kocioł a nie DUO PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpakula 20.10.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 może ktoś napisze jakie ma ustawienia w kotłach stalmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peset 17.11.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Mam DUO BOSS 19kW. Ogrzewam 120m2 (nieocieplony) + 120l CWU. Podawanie co 5min., nadmuch 16%. Podtrzymanie co 10min, nadmuch w podtrzymaniu praca 120 sek co 5 min. Spalam 25kg groszku na dobę. Wydaje mi się że to dość dużo. Mam ten piec od miesiąca dlatego jeszcze się uczę. Dajcie znać jak jest u Was. Edytowane 17 Listopada 2013 przez Peset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 20.11.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Witam, nie zakładam nowego wątku. Mam pytanie o piece Stalmark mianowicie miałem kupić Duo Bossa ale wlot spalin w kominie mam wymurowany za nisko. Bo przed wylewkami mam 145cm od chudziaka. Komin systemowy, szkoda go chyba niszczyć aby wyżej zrobić otwór, zwłaszcza, że trzeba by jeszcze 25cm betonowej ściany przekuć. Zastanawiam się nad piecem Boss Vegas. Z tego co zauważyłem ma małą pojemność awaryjnego rusztu, drewnem będzie ciężko palić. Proszę o opinie monterów, użytkowników. Zapewne kupiłbym 28kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 28.11.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Mam duo bossa 19kW i też spala mi ok. 20-25 kg/ dobę, a przecież nie ma jeszcze mrozów... nie wiem jak go lepiej ustawić? ktoś pomoże? Obecnie:siła nadmuchu 60%przerwania podawania 3:30komin zamknięty do połowytemp. zadana CO 48 st., CWU 42zawór 4 drożny zadana 40 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peset 01.12.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Zmieniłem parametry: siła nadmuchu 16%przerwania podawania 5 minutkomin otwartytemp. zadana CO 45 st.czas wentylatora w podtrzymaniu co 5 min przez 2 min.podawanie w podtrzymaniu co 15 minut. Od trzech dni testuję i na razie zużycie na poziomie 18kg na dobę. Testuję otwarty komin bo przy zamkniętym jest problem z dużą ilością sadzy w krótkim czasie. Plusem tego kotła jest to że można go czyścić bez wygaszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 01.12.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 18kg/ dobę? no to już nieźle... a kaloryfery masz ustawione na maksa? (termostaty) napisz proszę, gdzie dokładnie ustawia się te funkcje (jak się nazywają w sterowniku):"czas wentylatora w podtrzymaniu co 5 min przez 2 min.podawanie w podtrzymaniu co 15 minut." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drakan83 02.12.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Mógłby ktoś załączyć pare zdjęć tego kotła z użytkowania...np palenisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peset 14.12.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Kupiłem dzisiaj na próbę 2 worki groszku z Castoramy. Cena 19,90zł za 25kg. Rozmawiałem też z gościem który kupił kilkanaście i jest zadowolony. Dam znać jak to się pali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 14.12.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 19,90 zł za worek to niezbyt dobra cena, no chyba, że to jakiś super groszek.... w moim DuoBoss testuje od paru dni ustawienia: przerwa podawania 8 min., siła nadmuchu 40, temp. CO 55 st. C i chyba zmniejszyło się spalanie, ale szlaka w popielniku ciągle jest i to nie mało... paliwo: ekogroszek retopal piast. za 1,5 mies. skończy mi się groszek i spróbuję palić miałem 19stką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levyyy 15.12.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 ja posiadam Stalmark 21KW i grzeję mieszkanie 150m nieocieplone w kamienicy... spalam teraz około 35kg na dobę - mam ustawienia jak poniżej:przerwa podawania: 5:45 minnadmuch: 20%temp. CO: 65 st. Co można zrobić aby zmniejszyć spalanie? Mam trochę spieków w popielniku i raz na dobę muszę opróżniąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peset 21.12.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Jakie masz ustawienia w podtrzymaniu ? Czas podawania i czas nadmuchu ?Te parametry powinny być dostosowane do paliwa. Najlepiej żeby kocioł jak najdłużej pozostawał w czasie podtrzymania. U mnie krotność podawania węgla w podtrzymaniu to 4 razy na godzinę. Zapomniałem dodać że w popielniku mam sam pył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boji 26.12.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Cześć Właśnie zacząłem użytkować Duo Bossa 24kW. Może ktoś poradzi jakie dać ustawienia podajnika. Obecnie mam: podawanie co ok. 4minWentylator 60%Przerwa podawania chyba 10minut.Reszty niestety nie pamiętam Problem że spalam, wg mnie, za dużo(coś ok. 30kg/dobę). W popielniku jest szlaka, nie za duże kawałki ale z pewnością nie pył jak niektórzy tutaj wypisują. Ktoś pomoże??? Edit : dom ok 140 m^2 użytkowej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpakula 10.01.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Ja mam dwa rodzaje eko groszku 1. no name za 700/t pali się jak papieros popielnik opróżniam 2x na tydzień, 2. rodzaj to oryginalny pieklorz 900 +/t i za nic w świecie nie da się tego spalić jaki wsypuje taki wyjmuje w popielniku... oprozniam codziennie pełny pojemnik.miał ktos takie cuda? kocioł to duo boss ustawienia mam 2,30 przerwa i dmuchawa 45% może problem jest taki że zmieniam tylko te dwa parametry innych jeszcze nie ruszałem. sterownik 630H Edytowane 10 Stycznia 2014 przez stefanpakula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 11.01.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 witam witam....ja mam piec tłokowy...konstrukcja prawie taka sama jak stalmarkamoje spalanie w poprzednim sezonie rocznym wyniosło 3,3 t miału ( na cały rok...łącznie z grzaniem CWU latem) 19MJ miał z kopalni JANINAobecnie w tym sezonie rocznym powinienem sie zamknąć w 2,5-2,7 t miału na cały rok ...sezon zamknę 28-03-2014 więc nie długomam 165 m2 powierzchni parter pietro...+ piwnica 84 m2ustawienia obecnie mam 4:40 przerwa praca 2 sekundy...przerwa w podtrzymaniu 25 minut przedmuch 30sekund praca w podtrzymaniu 1sekunda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boji 28.01.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 witam witam.... ja mam piec tłokowy...konstrukcja prawie taka sama jak stalmarka moje spalanie w poprzednim sezonie rocznym wyniosło 3,3 t miału ( na cały rok...łącznie z grzaniem CWU latem) 19MJ miał z kopalni JANINA obecnie w tym sezonie rocznym powinienem sie zamknąć w 2,5-2,7 t miału na cały rok ...sezon zamknę 28-03-2014 więc nie długo mam 165 m2 powierzchni parter pietro...+ piwnica 84 m2 ustawienia obecnie mam 4:40 przerwa praca 2 sekundy...przerwa w podtrzymaniu 25 minut przedmuch 30sekund praca w podtrzymaniu 1sekunda No to gratuluje spalania. Od poczatku grudnia spalilismy 2t(oj przepraszam, zostal mi jeszcze jeden worek 25kg)... Ogrzewamy 140m2 powierzchni (parter + poddasze uzytkowe). A zime mamy tak na prawde dopiero od zeszlego tygodnia Ustawienia sterownika: Wg zalecen bigrw CO 54 CWU 54 Przerwa podawania 6:30 Przerwa podtrzymania 20minut Dmuchawa 25% Histereza CO 1st Histerez CWU 20st Pompy właczaja sie przy 55st Podłogówka ustawiona na 35 - 40st Grzejniki z termostatami odkrecone na full Zawor 4D otwarty na 3/4 O ile na parterze, gdzie jest podlogowka jest w miare cieplo - ok22st to na poddaszu juz zimno(dokladnie nie sprawdzalem ale ok 3st mniej) Dziwne gdyz w okresie zanim zaczelismy "uzytkowac" podajnik na parterze bylo w miare ale na poddaszu nie dalo sie juz wytrzymac z goraca(nie bylo jeszcze termostatow a zawor 4D byl otwarty tylko na 1/4) Kolejna rzecz to strasznie szybko stygnace grzejniki. Gorace a za kilkanascie sekund juz b.chlodne. Sa to panelowki firmy "Kermi". hmmm moze tak ma byc Uporalem sie w natomiast z popiolem(teraz jest wiecej pylu niz szlaki). I jeszcze jedno: Jaki opał. Myslalem zamiast groszku kupic ekomial(mieszanka groszku z mialem) granulacja 0 - 35mm. Sam mial chyba nie jest dobry wyborem gdyz jest to w wiekszosci "piasek" i dmuchawa chyba wydmucha znaczna czesc z paleniska... Ktos chetny do pomocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 29.01.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 No to gratuluje spalania. Od poczatku grudnia spalilismy 2t(oj przepraszam, zostal mi jeszcze jeden worek 25kg)... Ogrzewamy 140m2 powierzchni (parter + poddasze uzytkowe). A zime mamy tak na prawde dopiero od zeszlego tygodnia Ustawienia sterownika: Wg zalecen bigrw CO 54 CWU 54 Przerwa podawania 6:30 Przerwa podtrzymania 20minut Dmuchawa 25% Histereza CO 1st Histerez CWU 20st Pompy właczaja sie przy 55st Podłogówka ustawiona na 35 - 40st Grzejniki z termostatami odkrecone na full Zawor 4D otwarty na 3/4 O ile na parterze, gdzie jest podlogowka jest w miare cieplo - ok22st to na poddaszu juz zimno(dokladnie nie sprawdzalem ale ok 3st mniej) Dziwne gdyz w okresie zanim zaczelismy "uzytkowac" podajnik na parterze bylo w miare ale na poddaszu nie dalo sie juz wytrzymac z goraca(nie bylo jeszcze termostatow a zawor 4D byl otwarty tylko na 1/4) Kolejna rzecz to strasznie szybko stygnace grzejniki. Gorace a za kilkanascie sekund juz b.chlodne. Sa to panelowki firmy "Kermi". hmmm moze tak ma byc Uporalem sie w natomiast z popiolem(teraz jest wiecej pylu niz szlaki). I jeszcze jedno: Jaki opał. Myslalem zamiast groszku kupic ekomial(mieszanka groszku z mialem) granulacja 0 - 35mm. Sam mial chyba nie jest dobry wyborem gdyz jest to w wiekszosci "piasek" i dmuchawa chyba wydmucha znaczna czesc z paleniska... Ktos chetny do pomocy? podnieś temp. zasilania do 57-58 i temp załączania pomp 59...i zobacz jak masz ustawione termostaty na grzejnikach..... nie pamiętam czy masz OP na podaszu.... spalanie wzrośnie minimalnie ....ale temp. w grzejnikach uzyskasz wyzszą.... a jak sterujesz podłogówką na parterze....? (przeproaszam że nie pamiętam ale ostatnio sporo ludzi ze mną gada na temat ustawień u mnie obecnie spalanie 18kg MIAŁU 19MJ / doba ja mam obecnie zawór 4dr otwarty w 20% puszczam wodę do grzejnków i do rozdzialacza OP (34stC), która jest przez zawór 3dr zmniejszana na OP do około 30 stC na powrocie z obu układów grzejnikowego i OP razem mam wodę o 31 stC także woda na powrocie do pieca nie wychładza mi się wiecej niż o 4 stC piec podczas rozpalania z 58 stC(ustawionych obecnie) po wyłączeniu pomp i włączeniu się dmuchawy spada do max 54 stC ale dość szybko dochodzi do zadanej... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 29.01.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 u mnie grzejniki na poddaszu nie tracą temp. choć grzeję je wodą 34 stC....no ale mam również podłogówkę w 50% na poddaszu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts