boji 29.01.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 podnieś temp. zasilania do 57-58 i temp załączania pomp 59...i zobacz jak masz ustawione termostaty na grzejnikach..... nie pamiętam czy masz OP na podaszu.... spalanie wzrośnie minimalnie ....ale temp. w grzejnikach uzyskasz wyzszą.... a jak sterujesz podłogówką na parterze....? (przeproaszam że nie pamiętam ale ostatnio sporo ludzi ze mną gada na temat ustawień u mnie obecnie spalanie 18kg MIAŁU 19MJ / doba ja mam obecnie zawór 4dr otwarty w 20% puszczam wodę do grzejnków i do rozdzialacza OP (34stC), która jest przez zawór 3dr zmniejszana na OP do około 30 stC na powrocie z obu układów grzejnikowego i OP razem mam wodę o 31 stC także woda na powrocie do pieca nie wychładza mi się wiecej niż o 4 stC piec podczas rozpalania z 58 stC(ustawionych obecnie) po wyłączeniu pomp i włączeniu się dmuchawy spada do max 54 stC ale dość szybko dochodzi do zadanej... pozdrawiam Na poddaszu nie mam(poza łazienka) ogrzewania podlogowego. Zapomniałem wspomnieć o jeszcze jednym problemie. CWU nigdy nie osiąga mi zadanej temp. MAX jaką zaobserwowałem to 46st(ustawione na 54). Dla testu zmienilem ja na 46 i również w tym przypadku nigdy nie dobila do zadanej, max bylo cos ok 38. Moze trzeba by bylo zmienic tryb prac pomp na priorytet bojlera??? Za duzo tych problemow mimo ze to pierwszy sezon grzewczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 30.01.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 To dziwne... u mnie cwu bez problemu osiąga 50 st. C, a pewnie i więcej, ale nie ustawiam, bo nie chcę żeby dziecko się poparzyło. Może masz źle wykonaną instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 30.01.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Na poddaszu nie mam(poza łazienka) ogrzewania podlogowego. Zapomniałem wspomnieć o jeszcze jednym problemie. CWU nigdy nie osiąga mi zadanej temp. MAX jaką zaobserwowałem to 46st(ustawione na 54). Dla testu zmienilem ja na 46 i również w tym przypadku nigdy nie dobila do zadanej, max bylo cos ok 38. Moze trzeba by bylo zmienic tryb prac pomp na priorytet bojlera??? Za duzo tych problemow mimo ze to pierwszy sezon grzewczy... witaj... możesz mi przypomnieć czy wysyłałes mi swoją isntalację...? zdjęcia z kotlowni...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 29.03.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 (edytowane) Witam , zakupiłem stalmarka duoboss 29kw. Dom w stanie surowym. Od kilku dni dopiero chodzi, aby wygrzać wylewki przed kładzeniem płytek. Generalnie jak było ustawione na zaworze 4-drogowym 5 to spalanie było chyba ok, w popielniku nie było spieków. Ustawione było czas podtrzymania 8 minut, czas podawania 3 minuty, wentylator wyłączony w stanie podtrzymania. Teraz zmieniłem na trójkę na zaworze. I rano miałem popielnik pełny ekogroszka, Pobawiłem się sterownikiem i ustawiłem czas podtrzymania 12 minut, włączyłem wentylator raz na 5 minut na 1.5 minuty, Czas podawania zostawiłem taki sam. Ale jest trochę spieków w popielniku. Może ktoś podpowie jakie ustawienia wybrać?Żeby polepszyć osiągi? Temp podłogówki ustawiona 38 stopni, a pieca 65 stopni. Moc wentylatora około 60%.W ogóle nie rozumiem czym różni się ten czas podtrzymania od czasu podawania. Pomoże ktoś?Pozdrawiam Edytowane 29 Marca 2014 przez mrmeX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał82 13.04.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam serdecznie Mam Stalmarka Duo Boss 19 KW. na pewnym forum znalazłem takie coś i dzięki poniższej lekturze mój piecyk jest super ustawiony. na piecu ustawione 60 C W czasie pracy co 3,30min podawanie w podtrzymaniu przedmuchy co 5 min ( praca dmuchawy 30% 36 sec)a po 30 min podawany jest opał. " Witam. po dłuższych przemyśleniach postanowiłem napisać poradnik jak palić w piecu z podajnikiem tłokowym. Wiedzę zawartą w tym poradniku opieram na własnych obserwacjach oraz na poradach i doświadczeniu innych użytkowników tego forum i nie tylko. Mam nadzieję że ten poradnik przyda się wielu nowym użytkownikom pieców z podajnikiem tłokowym oraz tym już bardziej obeznanych którzy chcą coś delikatnie poprawić . Na samym początku chciałbym podjąć kwestie ?tłok a ślimak? użytkownicy Kotłów z podajnikami tłokowymi powinni sobie zdać sprawę że nie da rady uzyskać tak dokładnego podawania jak na podajniku ślimakowym! Nie ważne czy mamy sterownik z technologia PID lub Fuzzy Logic która i tak działa na bardzo małej ilości kotłów z tłokiem, podawana jest jedna dawka paliwa o takiej samej wielkości lecz dawki te różnią się wielkością ze względu na różnorodność tłoków dostępnych na rynku. Dawki paliwa w tłoku zależą również od ilości paliwa w podajniku, jeśli podajnik jest pełny dawka podawana przez tłok może być minimalnie większa gdy w podajniku jest już końcówka opału. Przez podawanie praktycznie takiej samej dawki paliwa piece z tłokiem trudniej jest wysterować i nie są takie elastyczne w ustawieniach jak ślimaki. Problemem może być również duża ilość sadzy wytwarzana przez piec najczęściej powodem tego są złe ustawienia sterownika. Najważniejszym plusem podajników tłokowych jest bardzo duża akceptacja różnych rodzajów paliwa od miału, groszku, eko-groszku, pellet i inne. Na samym początku musimy pamiętać aby opał w podajniku był SUCHY ! mokry opał zazwyczaj miał mają tendencje do ?zawieszania? się w podajniku! Mokry opał powoduje również rdzewienie elementów podajnika. Musimy się zastanowić najlepiej sprawdzić samemu jakim rodzajem opału będzie paliło się nam najlepiej i najtaniej ! w większości przypadków dla podajników tłokowych opłaca się palenie miałem lub różnych rodzajów mieszanek: miał z eko-groszkiem, eko-groszek ze zbożem itd. Zależy to również w jakim rejonie polski mieszkamy im dalej na północ tym ceny wyższe. Ze spalania miału produkowana jest duża ilość popiołu z eko-groszku dużo mniejsza ( zależy również jaki ten eko-groszek mamy). Konkretny rodzaj opału dobrać najlepiej jak już będziemy obeznani jak nasz kociołek ustawiać ponieważ każdy rodzaj opału wymaga trochę innych nastaw. Warto również zaznaczyć że raczej nie ma ?uniwersalnych? nastaw każdy musi sobie je dobierać indywidualnie może jednak się zdarzyć że czyjeś ustawienia jakimś trafem będą pasowały również dla naszego kociołka. Początek ustawiania sterownika najlepiej podzielić sobie na elementy. - ustawienia: przerwy podawania oraz siły dmuchawy gdy piec jest w trybie PRACA, - ustawienia: czasu oczekiwania(co ile ma załączać się dmuchawa), krotności, czas przerwy podtrzymania ( jest to parametr czas oczekiwania * krotność), siła dmuchawy w podtrzymaniu oraz czas przerwy w podtrzymaniu < dla pieca gdy jest w trybie PODTRZYMANIE - ustawienia: temperatura kotła, temperatura CWU, histereza. Temperaturę kotła musimy dobrać sobie indywidualnie dla jednych lepiej jest mieć niższą temperaturę na piecu a mocniej rozkręcony zawór mieszający ja osobiście preferuje wyższą temperaturę na piecu i mniej odkręcony zawór mieszający, według moich doświadczeń z piecem mocniejsze nagrzanie pieca i skręcony zawór mieszający powodują wolniejsze wychładzanie się kotła a co za tym idzie piec dłużej pozostaje w podtrzymaniu. Lecz jak pisałem wcześniej najlepiej sprawdzić to na ?własnej skórze? .Temperatura CWU nie może być większa niż temperatura na kotle, duże ustawienie temperatury CWU np. 50 stopni i małej w stosunku do kotła 52st. będzie powodowało długie nagrzewanie się wody w zbiorniku co mija się z celem. Histerezę ustawić w granicy 1-2 stopni zbyt duża histereza powoduje wychładzanie się kotła. Kocioł najlepiej zacząć ustawiać gdy rozpalamy w kotle. Na początek najlepiej przyjąć sobie np. przerwę w podawaniu 200-250 sec i dmuchawę 30%. Po kolejnym podaniu paliwa obserwujemy palnik! Paliwo powinno być na ? powierzchni palnika jeśli przed podaniem kolejnej dawki paliwa na palniku jest sam żar to znaczy że zbyt rzadko podajemy paliwo. Po podaniu paliwa ogień nie może również ?buchać? oznacza to również zbyt rzadko podawany jest opał. Nie możemy dopuścić do tego że żar cofnie się całkowicie za palnik w kierunku podajnika. Pilnować trzeba również aby niedopalony węgiel nie spadał do popielnika jeśli się tak dzieje znaczy to że podajemy opał za często. Jeśli opał się szlakuje mamy za dużą dmuchawę lub jest to po prostu wina opału. Zbyt małe ustawienia dmuchawy mogą powodować powstawanie sadzy, za duża dmuchawa będzie wychładzała kocioł i ogrzewała komin zamiast kotła, będzie także za szybko wypalała opał na palniku. Jeśli mamy już równowagę czyli kolejne podanie opału nie zwiększa bardzo ognia lub nie pozostaje sam żar na palniku przed kolejnym podaniem a w popiele znajdują się niedopalone kawałki węgla zwiększamy delikatnie dmuchawę lub przedłużamy przerwę podawania musimy to sami wyczuć lecz trzeba pamiętać o elementach wymienionych wyżej ! jeśli kocioł dojdzie nam już do zadanej temperatury ustawiamy czas oczekiwania jest to parametr który odpowiada co ile minut załączać ma się dmuchawa na przedmuchy kotła . Ustawienia tego parametru zależą głównie od tego jaką mamy instalację ? duże straty ciepła niskie ustawienie parametru np. 3 min. małe straty ciepła, duże ustawienie parametru np.8 min. Parametr ten musimy ustawić tak aby na palniku ciągle się żarzyło! ( przedział najczęściej od 3 min do 10min najlepiej zacząć od 5min) w skład tego ustawienia wchodzi również Czas przedmuchu w podtrzymaniu oraz obroty podtrzymania. Zbyt długi czas i duże obroty dmuchawy powodują tylko wypalanie się opału na palniku. Czas przedmuchu najczęściej jest w granicy od 20sec do ok 35 sec na początek najlepiej zacząć od najmniejszej wartości. Obroty podtrzymania są równe lub minimalnie mniejsze od obrotów dmuchawy w trybie praca. Jeśli uda nam się utrzymywać żar nie będzie powodowało to nadmiernego dymienia a co za tym idzie produkcji sadzy. Ostatnim parametrem jest Krotność! Oznacza on co który przedmuch ma zostać podane paliwo na palnik w trybie podtrzymania. Obliczamy to czas oczekiwania np. 5 minut * krotność 5 = 25minut więc co 25 minut w trybie podtrzymania zostanie podane paliwo na palnik. Paliwo musi być podawane tak często aby przedmuchy nie spowodowały całkowitego wypalania się opału na palniku i cofnięcie się żaru poza palnik w kierunku podajnika. Parametr ten ustawiamy już krotnością. Po pierwszych ustawieniach musimy obserwować kociołek jak sobie radzi gdy spadnie nam temperatura na kotle i zobaczymy ze paliwo jest np. za późno podawane to wprowadzamy korektę i obserwujemy dalej kolejne wprowadzamy po dłuższym czasie np. po 2 godzinach. Mam nadzieję że niczego nie pokręciłem i nie zostanę zjechany za ?złe doradztwo?. Liczę na wasze opinie i poprawki co do poradnika. Myślę że nie jednej osobie przyda się taki poradnik bez potrzeby zakładania kolejnych tematów z cyklu ?jak palić w?.?. Na samym końcu dodam jeszcze raz że ten poradnik nie mógł by powstać bez wiedzy wielu z Was. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Michał82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 14.04.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam kol Michał82miałem w 2000r takiego typu palnik w piecu-napisze w skrócie po jednym sezonie w zimie piec wyleciał z kotłowni w raz z właścicielem-producentem takiego wynalazkuna dzisiejsze czasy jak bym go miał-to na 99% poradziłbym sobie z nim-niestety temat taki to szeroka długa i głęboka rzekazdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szareek 08.06.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Witaj SebastianW, Mam do Ciebie zapytanie, skoro posiadasz taki sam model jak ja, i pewnie juz go dłużej użytkujesz, potrzebuje pomocy ustawienia takiego pieca w trybie letnim. Pale miałem ( suchym ), bo tak zaproponował serwisant z tej firmy. Powiem tak wcześniej gdy paliłem eko - groszkiem Retopal, nie było problemów, teraz dochodzi do wygaszenia pieca i zasypania miałem pojemnika na popiół. Nie moge dojśc co jest źle ustawione tak aby optymalnie pracował. Może dasz rade na podstawie swojego doświadczenia pomóc... Pozdrawiam:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 08.06.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Hej, mam piec prawie rok. W zimie paliłem miałem, wg serwisantów wtedy mniej sadzy jest, ale to raczej ściema. Piec wydziela duże ilości sadzy, dach mam brudny (jasny gont), więc trochę szkoda, ale nie o tym... w trybie letnim palę ekogroszkiem. Jeden zasyp starcza na 4-5 tygodni (3 osobowa rodzina).Ustawienia (te istotne) ->przerwa podtrzymania 95 min.went. w podtrzymaniu 50 sek./35 min.przerwa podawania 4 min. 30 sek.siła went. 25%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaAeMIeL 27.11.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Posiadam Kocioł Stalmark Duo-Boss 19kw od ok. miesiąca. Na początku to była "walka" z sadzą w kotle, który był do czyszczenia codziennie. Przetestowałem 4 rodzaje opału( 3 ekogroszki 27Mj, 26Mj, 20Mj i miał 23Mj); zaznaczam że miał był wilgotny, gdyż o tej porze roku ciężko dostać suchy; najlepiej wypada ten czeski ekogroszek 20Mj(najmniej sadzy) i jak na razie zostaję przy nim, choć jest więcej popiołu(2x dziennie opróżniam popielnik).W chwili obecnej czyszczę piec 1x/2dni, więc jeszcze daleko do dobrego ustawienia i dobrania opału, ale jest co raz lepiej także jestem dobrej myśli.Ustawienia kotła : temp. co - 68Ctemp cwu - 42Cprzerwa podawania - 2:30 dmuchawa(odsłonięta klapka) - 25%wentylator w podtrzymaniu - czas pracy 100sek ; czas przerwy 5minprzerwa podtrzymania 35min Osprzęt : pompy CO, CWU, zawór 4-drogowy, sonda zewnętrzna, regulator pokojowy "Dotarł" się ktoś z tym piecem? pomysły jakieś na zmniejszenie ilości sadzy w kotle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 27.11.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Ilości sadzy nie zmniejszysz, ten typ - sadzmark - tak ma u mnie dodatkowo są brzydkie ślady wokół komina (na dachu gont bitumiczny w jasnym kolorze). popiół dwa razy dziennie?????????????????????????? Jakie średnie spalanie węgla Ci wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaAeMIeL 28.11.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Średnie spalanie wynosi ok. 40-45 kg/ dobę. Popiół 2x/dzień dlatego że ten groszek jest niskokaloryczny i zostawia dużo popiołu; jak wyrzucam popielnik to jest wypełniony na ok. 90%, ale za to mam trochę mniej sadzy. Na dachu na razie nic nie mam. A co ile czyścisz komin ? Bo u mnie zauważyłem że dużo spada do dolnej wyczystki komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 28.11.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Sporo Ci pali piec, zwłaszcza, że jeszcze temperatury dosyć wysokie. Komin czyszczę zgodnie z zaleceniami kominiarza, raz na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaAeMIeL 28.11.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 No trochę pali, ale przyczyną jest niskokaloryczny węgiel. Jak paliłem wysokokalorycznym to palił mniej ale znowu piec był dłużej w podtrzymaniu i wydzielał więcej sadzy. Jakiego opału używasz ? Ja nadal szukam najlepszego opału do tego pieca. Słyszałem że miał jest dobry, ale teraz ciężko dostać suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 28.11.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Na lato retopal piast, teraz miał 23 piast. Wiadomo, że trzeba kilka dni w kotłowni podsuszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaAeMIeL 28.11.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 No właśnie mi się suszą 3 worki zobaczymy jak to będzie. A jakie masz mniej więcej ustawienia pod miał ? i co jaki czas oczyszczasz z sadzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 28.11.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Właściwie takie same jak na ekogroszek.przerwa podawania 3 min., nadmuch 30%, CO 61-65 st. CWU 52 st., temp. zał. pomp 60 st.przerwa podtrzymania 115 min., przerwa went. w podtrzymaniu 35 min. i czas pracy 55 sek. wszystkim steruje pogodówka. Sadzę czyszczę w sezonie grzewczym raz na 3-4 dni (to kwestia 2-3 min. pracy), wyczystkę komina raz na miesiąc. Co 2 czyszczenie wymiatam pył spod podajnika i w wentylatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaAeMIeL 03.12.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Palę już kilka dni tym miałem 23 i jest o wiele lepiej jeżeli chodzi o sadzę. Tylko nadal mam ten popiół 2x/dobę :/ Zapomniałem zapytać z jakiej jest kopalni. Na jutro z kolei mam zamówiony miał też 23 ale z KWK Chwałowice, zobaczę ile ten będzie produkował popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekss 06.01.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 WITAM .Mam taki sam piec chciałbym wiedzieć twoje aktualne ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 06.01.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 U mnie obecnie takie ustawienia:Podawanie 2s . przerwa podawania4:50 . przedmuch....czyli wyprzedzeniepracy dmuchawy od podajnika 1:20 . podajnik w potrzymaniy 2s . co 26min . dmuchawa25% . spalanie 15-16kg/doba . temp.na piecu 59 . zalaczanie pomp CO i OP po osiagnieciu przez piec 60 st.c . nie posiadam pompy cwu...grzeje sie cwu grawitacyjnie....czyszczenie pieca co 4-5dni...2-3..minutki...czyszczenie wyczystki pod tlokiem co 3 tygodnie....czyszczenie wyczystki w kominie raz w roku....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 08.01.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam a jakimi miałami palicie w tych tłokowcach?Ja obecnie palę odsiewką z orzecha Piasta oraz z grubego z Sobieskiego. Wydaje mi się, że kaloryczność będzie około 22.5 popiołu będzie około 10%. Kupuję to po 350zł. Generalnie ok ale sadzę trzeba wybierać co dwa dni.A z tym mam problem bo nie zawsze jestem aby to zrobić Błąd taki zrobiłem, że dobrze nie odsiałem sobie tego miału i zdarzyły się większe okruchy węgla i dwa razy już miałem zerwaną zawleczkę. Zastanawiam się nad miałem piasta 25, Może będzie lepszy w użytkowaniu. Dla rozruchu w zeszłym roku kupiłem tonę ekogroszku z Wesołej kaloryczność bardzo wysoka, popiołu i sadzy było bardzo mało. Generalnie to szukam dobrego miału co by nie tworzył dużo sadzy. Bo chyba to najtańsza opcja palenia. Ustawienie nadmuchu mam na 33%, Temp na piecu 60 stopni, miał spala się dobrze.Nie testowałem wyższych wartości. Może warto nadmuch zwiększyć. Czytałem, że najwięcej sadzy wytwarza się w czasie przedmuchu w stanie podtrzymania. Może muszę właśnie tam zwiększyć nadmuch np na 50%?Będę testował różne ustawienia i czekam na ciekawe rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts