zdrapka4 18.03.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Witam. Jestem świeżakiem jeśli chodzi o palenie ekogroszkiem. w sierpniu zeszłego roku zakończyłem budowę domu i jest to mój pierwszy sezon grzewczy. Na zimę zakupiłem sobie kilka ton wesołej z bartexu i muszę powiedzieć, że nie mogę sobie poradzić ze spiekami i znaczą ilością sadzy. Spalanie mam wydaje mi się OK (dom 240 m2/ok 25kg na dobę) ale po jednej dobie muszę opróżniać popielnik bo się spieki wysypują. Próbowałem już chyba wszystkiego jeśli chodzi o nastawy: wydłużałem przerwę podawania od 4 min do 5, dmuchawę od 30 do 50 (jest to piec tłokowy Stalmark Duo Boss 19KW więc nie ma możliwości regulacji czasu podawania). Zauważyłem, że przy dmuchawie ok 30 węgiel się nie dopala a jak podniosę do 35-40 to już są spieki. Ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić? Nie chciałbym wieszać psów na bartexie jeśli sam coś źle robię. Na zdjęciu można zobaczyć co znajduję w popielniku po 5h palenia. PS. Temp zadana CO nie wpływa u mnie na te spieki- jest tak samo międz 55 a 60. Ogrzewam podłogówkę, grzejniki i CWU. Jedyne czego nie próbowałem to zamykanie do połowy komina bo już teraż jest strasznie dużo sadzy. [ATTACH=CONFIG]307358[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdrapka4 18.03.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Witam. Jestem świeżakiem jeśli chodzi o palenie ekogroszkiem. w sierpniu zeszłego roku zakończyłem budowę domu i jest to mój pierwszy sezon grzewczy. Na zimę zakupiłem sobie kilka ton wesołej z bartexu i muszę powiedzieć, że nie mogę sobie poradzić ze spiekami i znaczą ilością sadzy. Spalanie mam wydaje mi się OK (dom 240 m2/ok 25kg na dobę) ale po jednej dobie muszę opróżniać popielnik bo się spieki wysypują. Próbowałem już chyba wszystkiego jeśli chodzi o nastawy: wydłużałem przerwę podawania od 4 min do 5, dmuchawę od 30 do 50 (jest to piec tłokowy Stalmark Duo Boss 19KW więc nie ma możliwości regulacji czasu podawania). Zauważyłem, że przy dmuchawie ok 30 węgiel się nie dopala a jak podniosę do 35-40 to już są spieki. Ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić? Nie chciałbym wieszać psów na bartexie jeśli sam coś źle robię. Na zdjęciu można zobaczyć co znajduję w popielniku po 5h palenia. PS. Temp zadana CO nie wpływa u mnie na te spieki- jest tak samo międz 55 a 60. Ogrzewam podłogówkę, grzejniki i CWU. Jedyne czego nie próbowałem to zamykanie do połowy komina bo już teraż jest strasznie dużo sadzy. [ATTACH=CONFIG]307358[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkowska.atlen.pl 19.11.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z użytkowania pieca Stalmark z podajnikiem tłokowym?jakie ustawienia sterownika?Dom 200 m,opał-miał 25 piast,piec 19kw,komin 200mm średnica. Witam,mam piec stalmark duo boss 19 kw,z podajnikiem tlokowym,ostatniej zimy spalił mi około 10 ton ekogroszku,troche mnie to przeraziło,moze ktoś mi podpowie jak ustawic piec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkowska.atlen.pl 19.11.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z użytkowania pieca Stalmark z podajnikiem tłokowym?jakie ustawienia sterownika?Dom 200 m,opał-miał 25 piast,piec 19kw,komin 200mm średnica.Witam,mam piec stalmark duo boss 19 kw,z podajnikiem tlokowym,ostatniej zimy spalił mi około 10 ton ekogroszku,troche mnie to przeraziło,moze ktoś mi podpowie jak ustawic piec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkowska.atlen.pl 25.11.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Witam,mam piec stalmark duo boss 19 kw,z podajnikiem tlokowym,ostatniej zimy spalił mi około 10 ton ekogroszku,troche mnie to przeraziło,moze ktoś mi podpowie jak ustawic piec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts