Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać do ogrzewania domu węgiel, kominek czy pompę ciepła

romcost

Recommended Posts

Piszecie że niezbędna jest duża działka mam 44 ar ,piasek raczej nie jest ale chyba potrzebny będzie badanie gruntu-dla pewności ,zastanawiam się nad pc jako jedno żródło do ogrzewania domu około 115 m2 -województwo lubelskie czasem lubi pomrozić ,jescze jedno pytanko jaka jest min powierzcznia kotłowni(pomieszczenia) pod pc z kolektorem poziomym ? Edytowane przez Greg_81

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bez się tykania roboty , firma znana na forum oferuje w takich cenach :

http://www.ghs-polska.pl/ekonomiczna-instalacja-co.html

Jeśli ma porządne bebechy to czemu nie...

Kolektor poziomy zrobiony samemu (prościzna) dla takiego domu to koszt około 4-5 tyś. Pompę można już kupić za około 10-12 tyś. Podłogówka (materiały) to koło 3 tyś. Kotłownia w zależności od zbiornika CWU ale około 5 tyś.

Nowa w tym temacie, więc pytanie dla doświadczonych: Jakie są średnhie koszty obsługi pompy ciepła? Dom dopiero w planach (Lubelszczyzna jak Grzesiulla), ale wszystko chcemy miec przemyślane więc wgłebiamy się w temat. Generalnie przedstawiono mi wyliczenia, że w porównaniu do ogrzewania gazem PC zwróci się w 5-6 lat. Problem w tym, że u nas nadziei na gaz nie ma, wieć ekogroszek, a to wydłuża to wszystko do 15-20 lat. Jako że przeprowadzać się będziemy jako para w wieku silnie dojrzałym (niestety), dodatkowym argumentem za PC byłaby bezobsługowość i ewentualna większa wartość domu gdyby przyszło go sprzedać ...

Nowa w tym temacie, więc pytanie dla doświadczonych: Jakie są średnhie koszty obsługi pompy ciepła? Dom dopiero w planach (Lubelszczyzna jak Grzesiulla), ale wszystko chcemy miec przemyślane więc wgłebiamy się w temat. Generalnie przedstawiono mi wyliczenia, że w porównaniu do ogrzewania gazem PC zwróci się w 5-6 lat. Problem w tym, że u nas nadziei na gaz nie ma, wieć ekogroszek, a to wydłuża to wszystko do 15-20 lat. Jako że przeprowadzać się będziemy jako para w wieku silnie dojrzałym (niestety), dodatkowym argumentem za PC byłaby bezobsługowość i ewentualna większa wartość domu gdyby przyszło go sprzedać ...

To wszystko zależy od wielu czynników. Jakie drogie obie instalacje, jakie zapotrzebowanie domu na ciepło i na ciepłą wodę.

Zacznijcie od działki i projektu. Dajcie komuś do policzenia OZC (wprowadzając pewne zmiany możecie obniżyć zapotrzebowanie domu na ciepło), a dalej to już z górki.

A skoro na gaz nie ma perspektyw, to co ma się wam zwracać do czego? O kotle na paliwo stałe zapomnijcie, mamy przecież XXI wiek.

A jakie przedstawili koszty instalacji pompy ciepła ?

I co masz na myśli pisząc "koszty obsługi pompy" bo jeżeli koszty ogrzewania pompą to tu masz odpowiedni wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du

Edytowane przez domekon

Rok temu na targach budowlanych siedliśmy z gościem z Vikersonna i on przy naszych założeniach jaki ten dom (parterówka 110-130m) ma być przedstawił mi ofertę za niemal 50tys. Troche kucnęłam szczerze mówiąc. A także piękne rysuneczki z których wynikało, że inwestycja zwróci mi się za 6 lat w porównaniu do ogrzewania gazem. I za 11 lat w porównaniu do ogrzewania ekogroszkiem. Nie wiem na jakiej podstawie te obliczenia, bo mój tata zużywa 4 tony ekogroszku w sezonie (czyli jakieś 3-3,5tys) na ogrzanie 80m starego nieocieplonego domu i używając 15 letniego pieca.

Dlatego tak sobie myślę, że te koszty założenia, plus dodatkowo 200-300 zł miesięcznie (dzięki za linka) to jednak kolosalna kwota.

A że XXI wiek? Niestety w Polsce nie wszędzie on jednak jeszcze dotarł ... ;)

Rok temu na targach budowlanych siedliśmy z gościem z Vikersonna i on przy naszych założeniach jaki ten dom (parterówka 110-130m) ma być przedstawił mi ofertę za niemal 50tys. Troche kucnęłam szczerze mówiąc. A także piękne rysuneczki z których wynikało, że inwestycja zwróci mi się za 6 lat w porównaniu do ogrzewania gazem. I za 11 lat w porównaniu do ogrzewania ekogroszkiem. Nie wiem na jakiej podstawie te obliczenia, bo mój tata zużywa 4 tony ekogroszku w sezonie (czyli jakieś 3-3,5tys) na ogrzanie 80m starego nieocieplonego domu i używając 15 letniego pieca.

Dlatego tak sobie myślę, że te koszty założenia, plus dodatkowo 200-300 zł miesięcznie (dzięki za linka) to jednak kolosalna kwota.

Za 50 tyś. zainstalujesz dwie PC.

Dla siebie i dla tatusia.;)

Piszecie że niezbędna jest duża działka mam 44 ar ,piasek raczej nie jest ale chyba potrzebny będzie badanie gruntu-dla pewności ,zastanawiam się nad pc jako jedno żródło do ogrzewania domu około 115 m2 -województwo lubelskie czasem lubi pomrozić ,jescze jedno pytanko jaka jest min powierzcznia kotłowni(pomieszczenia) pod pc z kolektorem poziomym ?

Na oko około 350m2. Czy wyjdzie mniej czy więcej, to tylko zależy od izolacji domu i potrzeb CWU.

Wycena 50 tys. , ale na gotowo z GZ czyli podlogowka calkiem realna ,ta firma z tego co wiem jest jedna z ,,gornej polki'', prownaj cenowo instalke na eko-grochu , pewnie bedzie ok. 15-20 tysi mniej, zapoznaj sie z ofertami Pc mniej ,,znanych'' firm a zobaczysz ze roznica nie bedzie tak znaczna i nie oznacza to na pewno ze tansza firma to gorsza firma , tylko trzeba przypilnowac aby nie zejsc ponizej jakiegos poziomu ;) a do tego musisz sie odpowiednio przygotowac:)

Edytowane przez pitersson

Dziękuję za zaproszenie, z przyjemnością skorzystam, tym bardzie, że często przejeżdżam przez Przyszowice. Po Świętach odezwę się na PV.

Przy okazji, zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy oraz niskich kosztów ogrzewania w te zimowe dni wiosną dla wszystkich planujących, budujących i już mieszkających :)

a ekogroch w moim domu byłby ok

Czasami cię nie rozumiem. Budowałem dom razem z kolegą, ja kupiłem pompę gruntową a on za identyczne pieniądze kocioł z podajnikiem. Ja robiłem odwierty, on stawiał komin i musiał wybrać projekt z większą kotłownią. Instalacja kotłowni niemal identyczna. Gdzie widzisz sens eko-groszku?

Czasami cię nie rozumiem. Budowałem dom razem z kolegą, ja kupiłem pompę gruntową a on za identyczne pieniądze kocioł z podajnikiem. Ja robiłem odwierty, on stawiał komin i musiał wybrać projekt z większą kotłownią. Instalacja kotłowni niemal identyczna. Gdzie widzisz sens eko-groszku?

Liwko ale zaczynasz znowu pieprzyć.

Ty jak Arturek też pewnie komina w domu nie masz.

Znowu ludziom wodę z mózgu robicie.

Po piąte,z Rybnika do Przyszowic nie masz daleko,zapraszam na oględziny domu enerooszczędnego z powietrzną pompą ciepła :)

Artur widzę że w końcu pompka dojechała :)

Zaproś koleżankę za rok jak za oknem będzie z -20 i postaraj się jej wmówić że 19 w domu to komfortowa temperatura :)

Kozę wyrzuciłeś ? czy jednak trochę trochę forum cię nauczyło i zostawisz na czarną godzinę.

Tylko jak koleżance ofertę przedstawisz to nie zapomnij wszystkiego powiedzieć.

Najpierw miałeś suszarką dom ogrzać ale widzę że pompka 9kW, po co ci dwa razy większa pompa od zapotrzebowania skoro jesteś tak pewny swojego liczydła ?