karoka65 01.04.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Przeważnie przy zakupie kotła decydującym czynnikiem jest tylko cena I tu zaczynają się właśnie problemy jak koledzy piszą, dym, smród i uprzykrzanie życia sąsiadom. Malux grzeję CWU latem już 5 lat, kiedyś 16 lat grzałem prądem także troszkę liznąłem Obecnie zasyp około 130kg groszku to przeważnie około 7,5 tygodnia świętego spokoju ( samo CWU latem ) Myślę że tragedii niema z obsługą, tak samo dopiero po tym czasie opróżnienie szuflady z popiołem. Mam starą chatkę i dla mnie to jest dobre rozwiązanie, czy najlepsze ? obecnie jak dla mnie chyba tak, nie znaczy to że dla każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.04.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Przeważnie przy zakupie kotła decydującym czynnikiem jest tylko cena A no właśnie,ludzie nie zdają sobie sprawy z tego,że system grzewczy na ekogroszek jest drogim systemem w inwestycji jak w eksploatacji. Inwestycja w ten system to nie tylko kocioł,to także komin,wentylacja,pomieszczenie typowo jako "kotłownia" miejsce na składowanie opału i to wszystko tworzy cenę systemu grzewczego. Gdyby przed budową świadomy inwestor wybierał system grzewczy,kupę kasy na w/w by zaoszczędził wybierając bardziej przyjazny uzytkownikowi pod względem ekonomicznym system grzewczy. Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.04.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Nie da się ukryć. Samo pomieszczenie kotłowni to lekko licząc 10 000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.04.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Gdyby przed budową świadomy inwestor wybierał system grzewczy I jakoś ciężko ci zrozumieć to co sam piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 02.04.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 W nocy to ja śpię jak każdy myślę normalny człowiek a nie pralka czy zmywarka będzie mi hurgotać za uszami. Jestem wolnym człowiekiem i chcę żeby tak zostało, nie mam zamiaru żyć wg. zegarka ani zostać jego niewolnikiem. Jak komuś coś takiego pasuje to jego wola i ja to szanuję. To lodówkę też wyłączasz na noc. A klientów też obsługujesz kiedy ci się spodoba. Dzieci do szkoły itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 02.04.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Grzeję kiedy chcę i ile chcę, żona myje gary kiedy jest taka potrzeba a nie w nocy bo II taryfa, pierze jak każda normalna kobieta kiedy ma czas i taka potrzebę a nie w nocy bo II taryfa. Nie chcę być niewolnikiem w swoim domu i II-ej taryfy, dlatego grzeję węglem Teraz zaczynam świętować a niektórzy muszą zaczekać do 22-ej żeby dopiero nagrzać chałupę. U mnie żona ma bardziej odpowiednie zajęcia, a ten twój super eko groch to pewnie sam przyszedł do kotłowni i teraz pewnie włazi do zasobnika, a później jeszcze kocioł wyczyści i popiół wywiezie. Wiesz co, to ja pie...ę taka wolność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.04.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 hehe dobre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 03.04.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Taki jesteś mądry? To im to powiedz! Najlepiej zacznij od moich sąsiadów! Ja będę się upierał przy swoim, NOWE domy z kotłami na węgiel to głupota! A czyja? Inwestora! Do czego szybciej przekonasz sąsiada, do "taniej polskiej PC" za 40 k i wiecej w zależności od rodzaju instalacji i grubości ocieplenia, czy do zmiany sterownika za 0,5-1k gdzie ma automat lub kontrolę nad spalaniem tak żeby było ekonomiczne ? Głupotą jest wybulić 50-80k za PC. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Coś czuję, że leczysz kompleksy Regut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.04.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Coś czuję, że leczysz kompleksy Regut. U karaoka65 był argument sprzedaży kotłów na eko u mnie on odpada dlatego chyba nie mam innego wyjścia i pozostaje mi tylko leczyć kompleksy:lol2:. Może dla tego tak często piszę na forum „ekosyfie”, „smoluchach” „smrodzie” i sąsiadach, którzy permanentnie zakłócają mój spokój rąbiąc drewno na opał do swoich kominków. Jak chcesz mogę znaleźć stosowne cytaty z naszych wzajemnych dyskusji, będzie Ci łatwiej udowodnić Twoją tezę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Z tym rąbaniem to masz rację, dodał bym jeszcze głośne cięcie. Co roku na wiosnę zaczyna się dookoła mnie jazda i podwórka zamieniają się w tartaki. Ja do kominka kupuję pocięte, połupane i sezonowane. 2m3 na 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.04.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Z pozostałymi kwestiami też, wystarczy tylko poszukać. Może pora zrozumieć że są różni ludzie, i rózne wybory i różne okoliczności, które je determinują. Pzestać obrażąć tym bardziej w sytuacji,w której moim zdaniem nie masz do tego podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Może pora zrozumieć że są różni ludzie... Pewnie że są, co nie znaczy że nie należy im pokazywać innej, lepszej drogi. Kotły na węgiel dla nowych domów powinny zostać moim zdaniem zakazane. Już niektóre gminy tego zakazują. Pętelka się będzie zaciskać. http://metromsn.gazeta.pl/Portfel/1,126512,13284840,Koniec_palenia_weglem_w_domu__Najpierw_w_Krakowie_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.04.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Skoro zakazują to pokaż jeden przykład gminy, która to skutecznie zrobiła na swoim terenie? Artykuł jest o tym że "obecny Prezydent zamierza" przynajmniej ja tyle zrozumiałem zobacyzmy jak będzie z tymi zamiarami i czego zakażą, jeżeli taki zakaz zostanie SKUTECZNIE wprowadzony. Proponuje uwazać na swój kominek, bo i jego mogą zakazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Skoro zakazują to pokaż jeden przykład gminy, która to skutecznie zrobiła na swoim terenie? Na odpowiedź będziesz musiał trochę poczekać. Na wątku o PC już kilka lat temu ktoś pisał, że nie miał możliwości zastosować kotła na węgiel. Muszę zapytać i poczekać na odpowiedź. Obiecuję, że ją dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.04.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 zobacyzmy jak będzie z tymi zamiarami i czego zakażą, jeżeli taki zakaz zostanie SKUTECZNIE wprowadzony. Proponuje uwazać na swój kominek, bo i jego mogą zakazać. Jak znam życie to nawet w przypadku jego SKUTECZNEGO wprowadzenia, w drzwiczkach kotłów na co pojawią się szybki i będziemy mieli samych włascicieli komiknkóww/kóz z płaszczem wodnym, którzy grzeją dom prądem . A tak na marginesie ja znam gminy, które dofinansują zmanę kotów "śmieciuchów" na nowoczesne wysokosprawe źródła ogrzewania w tym kotły na ekogroszek ten kierunek wydaje mi się dużo lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.04.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Na odpowiedź będziesz musiał trochę poczekać. Na wątku o PC już kilka lat temu ktoś pisał, że nie miał możliwości zastosować kotła na węgiel. Muszę zapytać i poczekać na odpowiedź. Obiecuję, że ją dostaniesz. Podpowiem Ci gdzie możesz szukać, żebyś miał łatwiej - nowe miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego w gminach, które mają status UZDROWISKA, dotyczy to nowobudowanych domów, przy czym gro osób grzeje tam prądem (deklaruje) a do tego ma uzupełniająco kominki lub ekologiczne piece na pellet z możliwością spalania "innych paliw" Ale znajdź przepis,zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Pytanie zadane. Czekam na jakąś odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 A tak na marginesie ja znam gminy, które dofinansują zmanę kotów "śmieciuchów" na nowoczesne wysokosprawe źródła ogrzewania w tym kotły na ekogroszek ten kierunek wydaje mi się dużo lepszy. Bardzo dobry! Takie "leczenie" starych domów jest dobrym posunięciem i należy to robić, jednak nowych nie należy już od samego początku upośledzać! Jeżeli twierdzisz, że z komina przy tych nowoczesnych kotłach wydobywa się morska bryza, to proponuję podłączyć do niego czerpnię wentylacji mechanicznej. Oczywiście plus dostarczyć odpowiednią ilość tlenu. Raczycho gwarantowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.04.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Pytanie zadane. Czekam na jakąś odpowiedź. Tu masz "kolego" opis podobnej sytuacji i tego jak się ona skończyła. Tam zakazująco/nakazującym był sejmik województwa. Proponuje zwrócić uwagę na racjonalne argumenty sądu administracyjnego, który uchylił ten przepis. przed zakazywaniem dobrze jest wcześniej pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts