Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż kołków w silikacie

Recommended Posts

Planuję powiesić uchwyt do TV + telewizor. Telewizor waży 17kg a uchwyt jest z wyciąganym ramieniem na odległość 50 cm (więc przyłożenie ciężaru TV jest pół metra od ściany).

Montaż i uchwyt tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=ljLZm4kSdYI

http://www.vogels.com/wall-1345-black-led-lcd-plasma-wandsteun.html#.UUwrCFdDBI0

a więc do ściany "listwa pionowa" z umocowaniem - 2 punkty u góry, 1 z dołu.

Wszystko co wiem od mojego dewelopera, to że ściany są z bloczku silikatowego i na nich mam ok 1,5 tynku - w komplecie z uchwytem dostałem 3 kołki fi10 - czy to na pewno utrzyma TV na wysuniętym ramieniu?

albo kotwa chemiczna :)

moja lepsza polowka sie ze mnie nabija ze ja mam zboczenie zawodowe i wszystko na kotwach chemicznych wieszam :)

Ostatnio rolete przy oknie kotwilem... teraz moge na rolecie powiesic c.a 2 tony :)

Mówisz o czymś takim jak tutaj: http://www.fischerpolska.pl/main/download/documents/27_98_mocowaniachemiczne.pdf ?

Przeglądałem właśnie wczoraj stronę fischera i patrzyłem na te mocowania - ale koniec końców przed wysłaniem tego tematu stanęło na kołku SX 10/12.

Z prac domowych zasadniczo jestem noga, więc jeśli mógłbyś zasugerować dokładny model tych kotw + czynnika chemicznego (ampułka czy z kolby).

mmm mialem na mysli raczej cos prostszego niz te tluczone ampulki, i cos bardziej do domu niz na mosty przewidziane :)

Sika Anchor fix + koszyczek + kawalek preta gwintowanego plus nakretka.

wiercisz dziure, wydmuchujesz pyl, koszyczek, kotwa do koszyczka, wciskasz pret. Zostawiasz. w zaleznosci od tempreatury po pewnym okresie czasu mozesz obciazac kotwe.

najczestsze bledy przy wykonaniu:

- nieodpylenie otworu

- nie wycisniecie kotwy przed uzyciem. kotwa jest dwuskadnikowa w jednym pojemniku jak silikon. przed uzyciem trzeba wycisnac i wyrzucic ok 10-cm pasek tej kotwy.

Puszukaj sobie w internecie: Sika Anchor FIX 1 karta techniczna, jak nie znajdziesz, ale nie powinno byc z tym problemow to Ci zalinkuje z mojego ftp

Nie chce się wtrącać ale czy w silikaty, które poza monolityczną ścianą, sa najmocniejszym materiałem i najłatwiej w nim cokolwiek montować potrzeba az kotwy chemiczne? Nie wystarczą zwykłe kołki? Kotwy chemiczne to bardziej do PTH bo w tym cholerstwie ciężko cokolwiek zamocowac ale czy do silikatów to nei jest przysłowiowa armata na muchy?

ja mam rolete o wadze 2kg zamocowana na kotwach chemicznych w nadproze :) no ale .... ja jestem nienormalny :)

Czy to az taka armata... koszt niewielki a na 100% bedzie mial spokoj uzytkownik takiego TV.

Jakby mial mi sie ze sciany spie.... 50 calowy TV za kilka tys... to tez bym go zakotwil na chemicznych nawet jezeli to bylaby silka pelna.

Ile zaplaci za taka kotwe typu anchor fix... 50zl? razem z koszyczkami i kawalkiem preta gwintowanego?

a TV trzeba bedzie silowo razem ze sciana wyrwac. Jedyny minus... tych pretow ze sciany juz nie wyciagniesz... wykuwanie :) albo odciecie z licem sciany. Te prety zostana juz tam dla potomstwa :)

Porównując koszt montażu na kotwach chemicznych do kosztu TV 50 calowego wiadomo, że taniej będa kotwy. Czasem sa one jedynym albo jedynym sensownym rozwiązaniem, np. przy wspomnianym PTH, zwłaszcza jak przy wierceniu się użyje udaru i ppkruszy komory. Ja bym jednak przy silikatach zaczęła od zwykłych kołków a po montażu pomocowała bym sie z takim uchwytem-tak przyanjmnije robi mój małż. Jeśli uchwyt czy cokolwiek innego zdaje takie testy jakich używa to znaczy że i TV utrzyma. Oczywiście jeśli w trakcie testów by się okazały jakieś luzy lub niestabilności to wtedy wieszania TV bym nie ryzykowała.

Poza tym autor wątku pisał, ze nie ma za bardzo drygu do takich robót a montaż zwykłego kołka jest jest na pewno prostszy niz zabawa w kotwy chemiczne, ucinanie szpilki itd Ja jako baba choć wiem o jakim systemie piszesz to jednak do montażu bym się nie wyrywałą a do montażu zwykłego kołka i owszem. Pomijam juz kwestie, że Ty jak juz tych kołków pomontowałeś niezliczone ilości to mógłbvys to robić nawet z zamkniętymi oczami.

nie pomontowalem :) i wprawy tez w tym nie mam. ja to laptopik, lunch z klientem, jakis tam projekcik do policzenia, podpisanie umowy i odbieranie telefonow :)

Tyle ze caly czas na temat budownictwa i m.in techniki zamocowan.

Kotwa chemiczna w warunkach domowych to wiertarka, odkurzacz, wyciskacz do silikonu i kawalek pilki do metali, jakis klucz i tyle. a mocowanie ... iście mostowe :)

[...]czy w silikaty, które poza monolityczną ścianą, sa najmocniejszym materiałem [...]

No to właśnie też jeden z problemów - czytałem sobie karty technologiczne kołków fischera - i mowy tam nie było o silikatach - lub jakie kołki do nich stosować :)

Jeśli chodzi o montaż, to pewnie wykona go koniec końców Teść, ale trochę mi... niewyraźnie być "nogą" od takich spraw. Ja też laptopik + ustawa o rachunkowości / MSSFy :) Tutaj śmigam :)