Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kołki ejot - prośba

andrzej_ar

Recommended Posts

Witajcie

Projektant przekunuje mnie, że w moim projekcie niezbędne jest zastosowanie kołków ejotherm jako jedynych które gwarantują prawidłowe zakotwienie styropianu który będzie doklejany do starego ocieplenia mojego domu.

Moja prośba - pytanie

Ile kosztuje kołek ejotherm str u 8/60x175 razem z zaślepką z trzpieniem stalowym wkręcanym ze stali nierdzewnej?

Pytam bo w sieci nie znalazłem nigdzie żadnego cennika tych kołków.

Drugie pytanie - czy są jakieś zamienniki tych kołków (lepsze albo takie same) ?

Trzecie pytanie - cóż wspaniałego i lepszego ten kołek ma od zwykłego kołka który kupię powiedzmy za 0,60 zł/szt ?

Z góry dziękuję za informacje.

Gdyby jakiś link do cennika się pojawił byłbym ogromnie wdzięczny...

pozdrawiam

mi link wyswietla same oferty z ejota w allegro. w wyszukiwarke po prostu ejot i enter.

Ja cennika ejota nie mam niestety a w sieci tez szukalem.

Do STO-ISPO mozesz zadzwonic w poniedzialek, wiem ze oni maja w swoich systemach EJOT-a wpisanego.

tak patrzac na ten kolek wg opisu w allegro (znalazlem taki) trzeba uzyc kolka z trzpieniem metalowym i plastikowym izolatorem na koncu ze strefa rozpierania zgodna z materialem w jaki jest kotwiony. plus do tego zaslepka (krazek styropianowy). natomiast do wykonania frezow pod ten kolek potrzebna jest jeszcze taka nasadka do frezowania do wiertarki/wkretarki

Po długich poszukiwaniach znalazłem na czeskich stronach ofertę ejota.

Wg tamtych cenników ten model kołka kosztował w 2010 roku ok. 60 euro za 100szt a w jednym ze sklepów internetowych znalazłem po ok. 9 koron czyli ok. 1,5zł za sztukę.

Jest to możliwe?? Pewna osoba mówiła mi że ta cena jest duuużo wyższa.

Ten kołek ma w sobie "coś" specjalnego czy to jest zwykły kołek tyle że ciut lepszej jakości w porównaniu z chińską konkurencją?

Bardzo proszę o wszelkie sugestie opinie na temat tej firmy a najlepiej konkretnie tego kołka.

pozdrawiam

Ceny cennikowe a ceny rynkowe to bardzo czesto bardzo duza rozbieznosc. nie ma nic specjalnego, kolek: kawalek plastiku odpowiedniej jakosci i kawalek jakiegos stopu metalu. od taniego chinskiego bardziewia bedzie lepszy, ale np od koelnera juz nie bedzie sie specjalnie roznic. wez no opisz caly system elewacyjny ui Ciebie :) bo to ciekawe moze byc :)

Z tego co pamiętam, to Ejoty jako jedyne kołki do ociepleń mają średnicę 8 mm - u nas we wszystkich kołkach dominuje 10 mm.

A jakość ? b. dobra, cena? też :)

Czy się różni od chińskich kołków? proszę cię............ jaja sobie robisz?

Jak Fighter napisał, w porównaniu do np. koelnera dużych różnic nie będzie.

w sumie to nic specjalnego, dom już będzie ze 20 lat temu obłożony styropianem 5cm. Tu i ówdzie są pęknięcia na styropianie (od wewnątrz na ścianach nie widać) stąd architekt licząc dokładkę do istniejącego styropianu stwierdził, że muszą być zastosowane specjalne kołki które zagwarantują, że będzie wszystko dobrze i że utrzyma to i siebie i styropian stary. No i właśnie że to mają być dokładnie te kołki i że one są takie super no i przez to drogie. A ich odpowiedniki mają być już mega drogie. Na tyle drogie, że wzbudziło to moje podejrzenia o współpracę projektanta z wykonawcą no i zacząłem rozważać czy nie taniej i lepiej byłoby zerwać stary styropian jeśli kołki mają być tak horrendalnie drogie (x10 ceny normalnych) ...

Czytając opinie widzę że na pewno i projektant i wykonawca nie zarobią u mnie nic...

No to duże piwo dłużny jestem :) za oszczędzenie mi ładnych paru tysięcy złociszy... tak to bywa jak ktoś pazerny jest...

Ale podrążę ipodroczę się z tymi Panami...

Macie może linki do parametrów technicznych podobnych kołków? w sensie takim żeby nośność była taka sama albo lepsza niż ejothermów? w długościach 175 i 215 mm?

http://www.ejot.pl/download/laczniki_talerzykowe/ejotherm-STR-U.pdf

No i fighter doprowadziłeś do wpędzenia w nędzę Pana Projektanta i Pana Wykonawcę :)

Standard.. chcesz dobrze a wyjdzie jak zwykle :)

Ale przynajmniej przemyslana elewacja bedzie, bo to docieplanie docieplonych juz raz budynkow to sliski temat jest :) a na FM panuje zwyczaj wogole przy docieplaniu stosowania 2 grubosci zamiast jednej... zamiast 20cm z frezem - 2x10... co jest proszeniem sie o klopoty

Już nie chce mi się szukać po necie, ale kiedyś trafiłem gdzieś (na stronie Ejota?) na wykresy/porównania zamocowań właśnie Ejot kontra inne kołki.

I zapamiętałem niewiele:)

1 że ejot 8 mm - zwykłe 10 mm średnicy

2 że ejot przy tej samej wytrzymałości na obciążenie, rzędu powiedzmy 100 kg, kotwi się na 35 mm a pozostałe trzeba mocować na głębokość min. 50 - 70 mm.

Tyle co pamiętam i chyba były to najistotniejsze rzeczy, skoro tylko je zapamiętałem :)

Wydaje mi się, że jeśli dla inwestora są ważne:) te dwa powyższe pkt to trzeba brać Ejoty - jeśli nie to zwykłe.

A tak prywatnie: wg. mnie najlepsze jakościowo kołki to właśnie Ejoty - nie ma się do czego przyczepić.

No właśnie o tą "wadę" mi chodzi - czy jest ktoś, kto wie ile to kosztuje naprawdę??

Mawiają że jak w sieci nie ma to znaczy że nie istnieje... Ja cennika w PL nie znalazłem no ale ktoś to sprzedaje, produkuje to chyba "da" się kupić.

Wysłałem wprawdzie zapytanie do Ejot w piątek ale nie liczę na odpowiedź, zwykle otrzymuje się chociaż potwierdzenie otrzymania wiadomości .