Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana i tynkowanie, ale czym?

Recommended Posts

Mam zamiar zrobić pomieszczenie na bilard jak najtańszym kosztem.Kolor zielony. Zbudowane jest z cegły i tynku z zewnątrz. W środku został skuty tynk ( raczej sam odleciał) i mam zamiar zrobić nowy. Do pewnej wysokości została położona jakaś gładź ?, ale wydaje mi się to za duży koszt kłaść na całej powierzchni i dlatego pomyślałem nad cementem 2 kategorii.

Pytania

*Cement czy dalej robić gładzią

*Czy kolor ścian będzie jednolity w przypadku zamiany

*Czy będzie się trzymać

*Jaka mieszanka zaprawy tynkarskiej będzie odpowiednia do takiej cegły (1950 )

cement:wapno: piasek 1:2:9 ????

Jak coś pomyliłem to w nazewnictwie to przepraszam.

P220313_17.04.jpg

P220313_17.04_[02].jpg

Butangro: pytanie podstawowe:

- czy ściana jest wilgotna? Stawiam że tak...

- czy musi być zrobiona tynkiem c/w w całości, czy części?

- czy może lepiej wydobyć fakturę cegły i jej urok - co oznacza skucie pozostałych fragmentów tynku gładzi do cegły lub wkomponowanie tej cegły w to co jest w w niezłym stanie...

Jeżeli chcesz robić tynki to: cement biały bez dodatków - jakiś z rzetelnego składu nie z castoram czy innych takich sklepów i 1 : 3 : 9 lub 1 : 3 : 8 . Możesz pocyganić na cemencie bo zwykle jest on nieco mocniejszy marka typowa dla białego to 52,5 a nie 32,5 . Zwiększenie ilości wapna powinno zapewnić nieco lepszą plastyczność.