Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyburzona ściana nośna i opadnięta podłoga na piętrze

Marszałek

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Niedawno kupiliśmy dom do remontu. Jestem właśnie na etapie robienia podłogi zarówno na parterze, a niedługo też i na piętrze.

Inteligentni poprzedni właściciele postanowili zrobić z 2 pokoi jeden i wyburzyli najprawdopodobniej ścianę nośną, fundament w tym miejscu jest ok 27 cm szerokości. Na suficie jest coś obudowane kartongipsem jakby tam był wstawiony tragaż jednak podłoga na piętrze ewidentnie składa się do środka o jakieś 3-4 cm. Na dodatek jak się chodzi po pokoju na górze to cała meblościanka drży i szyby w niej dzwonią. Strop jest drewniany

Jak podnieść (wyprostować) i wzmocnić podłogę na piętrze, żeby było róno i nic nie dzwoniło.

Czy można to jakoś lewarkami dźwignąć i dołożyć po bokach tragaże w odpowirdniej już pozycji?

Na dole natomiast pod podłogą z desek była szlaka, wymyśliłem więc, że wyleję chudziak ok 10cm, na to w kuchni ( będzie tam podłogówka) 10cm styropian, w salonie 5-8 cm styropian, a na to posadzka ok 6-8 cm, następnie panele i płytki.

Nie jestem budowlańcem więc się pytam:

Czy na starą szlakę której zostało mi jeszcze ok 20-30 cm mogę wylać chudziak i resztę?

Czy kolejność Chudziak, Folia, Styropian, Folia, Posadzka, w kuchni płytki, w salonie Folia, Pianka, Panele jest ok

"Grubość izolacji pod ogrzewaniem podłogowym, a właściwie jej opór cieplny R, określa norma PN-EN 1264. Przy podłogówce układanej na parterze domu niepodpiwniczonego, wymagany opór cieplny izolacji nie powinien być mniejszy niż 1,25 (m2K)/W" Jeśli dobrze wyczytałem w google opór cieplny RD (m2K/W dla styropianu 10 cm wynosi 2,5 więc po co 15cm mam dawać?

"Oprócz tego warunku, trzeba spełnić jeszcze jeden. Dotyczy on maksymalnej wartości współczynnika przenikania ciepła U. Dla podłogi na gruncie powinien on wynosić co najmniej 0,45 W/(m2K)" a Deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła płyt EPS 038 DACH/PODŁOGA λD ≤ 0,038 [W/(mK)] czyli chyba dobrze. Jeśli się mylę proszę popraw mnie.

Jak się wezmę za piętro opiszę dokładniej co i jak tam wygląda.

Czy chudziak wylany na szlakę to zły pomysł?

Widzę kolega focha woli strzelić zamiast wytłumaczyć. Nie znam się, czytam w necie co się da i wnioskuję. Chcę zrobić to jak najtańszym kosztem, ale nie spartaczyć. Z tego co pytam po znajomych to każdy ma pod podłogówką 5cm styropianu. W "każdym" starym domu pod podłogą z desek szlaka, a niektórzy twierdzą, że to nie jest takie złe rozwiązanie. Szlaka ma ze 40 lat więc co miała to już raczej oddała, obawiam się tylko czy jeśli zrobię chudziak na szlace to ta nie usiądzie i chudziak mi popęka. A czy kolejność warstw jest w porządku?