Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy trzeba szpachlować

Recommended Posts

Witam, proszę o podpowiedź, kupiłam mieszkanie, które wykończone było tynkami wewnętrznymi gipsowymi na mokro, ściany były gładkie bez nierówności, nie były białe ale całkowicie gładkie. Czy konieczne było szpachlowanie tych ścian pod malowanie? Ekipa wykończeniowa bez porozumienia ze mną wykonała szpachlowanie żeby "wyrównać" ale nie rozumiem po co równać równe ściany... Bardzo prosze o wskazówkę. Pozdrawiam.

Witaj ekipa wykonała szpachlowanie żeby zarobić na tym jeśli było równo to położyli jedną warstwę gładzi przeszlifowali i gotowe a ciebie skasują za położenie dwóch warstw jak to jest w przypadku kładzenia gładzi. Zgodnie ze sztuką budowlaną nie zaleca się gładzenia tynków gipsowy są bardzo gładkie i obniża to przyczepność głądzi do ściany. Powinno to być dobrze zagruntowane przed położeniem gładzi. Jeśli zaczniesz malować gładź poczuje wilgoć i nie było gruntowane to zacznie się odwarstwiać od tynku, ale to są skrajne przypadki. Teraz bardzo dużo trzeba ładzić tynków gipsowych gdyż nie ma ekip z prawdziwego zdarzenia żeby gipsówkę łądnie położyli. Jeśli są to terminy mają długie.

Witaj ekipa wykonała szpachlowanie żeby zarobić na tym jeśli było równo to położyli jedną warstwę gładzi przeszlifowali i gotowe a ciebie skasują za położenie dwóch warstw jak to jest w przypadku kładzenia gładzi. Zgodnie ze sztuką budowlaną nie zaleca się gładzenia tynków gipsowy są bardzo gładkie i obniża to przyczepność głądzi do ściany. Powinno to być dobrze zagruntowane przed położeniem gładzi. Jeśli zaczniesz malować gładź poczuje wilgoć i nie było gruntowane to zacznie się odwarstwiać od tynku, ale to są skrajne przypadki. Teraz bardzo dużo trzeba ładzić tynków gipsowych gdyż nie ma ekip z prawdziwego zdarzenia żeby gipsówkę łądnie położyli. Jeśli są to terminy mają długie.

Ty eMAjster to jakaś wróżka jesteś? - przewidziałeś z jakiego powodu położyli gładź.

A tak na poważnie to bym się wstrzymał z osądami, bo nie byłeś (ani ja) i nie widziałeś tych ścian (ani ja) itd.

A to, że zrobili to bez porozumienia z inwestorem ?

Może mieli taki kaprys i gładzie mają w cenie z malowaniem?

Teraz podobno stawki spadają - to może i do tego dojdzie, że do malowania za 3 zł będzie gładzenia ścian :)

"jakkolwiek" - spytaj ich dlaczego bez uzgodnienia z Tobą wykonali dla Ciebie tą usługę, tj. gładź,

Wg. mnie jeśli nie było to ustalone między Wami i chcą za to kasę to mają problem - nie było w umowie, nie ustalone nie płacę.

pozdrawiam

I co ewbuxxxo JAR.OS potwierdza to co napisałem że nie ma tynków gipsowych dobrze wykonanych. Ale tacy jak ty potrafią dyskutować jedynie na forach i ludziom wodę z mózgu robić w praktyce nie widząc jak się wykonuje teraz tynki czy wylewki. Liczą się jedynie metry a przyjdzie fachowiec od wykończeń to nadszpachluje lub nadłoży kleju i będzie równo. Więc czasem poczhyl się nad wylewką może cię w plecach nie strzyknie lub zbliż się do ściany może alergia cię nie dopadnie i dopiero później dawaj sądy nad tym co inni piszą bo my poprawiamy spartaczone roboty przez poprzedników a ty piszesz to co ci poprzednicy gdzieś się komuś żalili jak idealnie zrobili a kasy im ktoś nie wypłacił. Jak jest zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną to inwestora do sądu i nie ma się czego bać rzeczoznawcy powiedzą czy jest dobrze czy źle. Druga sprawa to zaszpachluj sobie gładzią ścianę z tynkiem gipsowym bez gruntu i maluj a później się pobawisz z odwijaniem gładzi z wałka. A za 3zł to ja bym twojego domu nie oglądał a co dopiero malował za 3 zł to pod sklep po lumpika to może ci omaluje jak mu jeszcze extra dorzucisz na fajki. Bo każdy szanujący się fachowiec zna swoją cenę tak jak dobry lekarz, prawnik, czy inżynier

eMajster... uuu to pojechales :) i to komu :) nie wychwyciles z kontesktu zdania ewbuxxxo kiedy zartowal, kiedy ironizowal, a kiedy sie droczyl.

Znam jego prace z elewacji, bo tu kilka tematow wspolnie zrobilismy, tak sie poznalismy, tu na forum.

Ja jestem dystrybutorem najlepszych, jak rozwniez najdrozszych mat. elewacyjnych: Dryvit, STO, Caparol, Basf

Z tym Twoim Baumitem... starlem go kiedys z powierzchni ziemi kiedy to pojawila sie reklamacja od ktorej Baumit wykrecal sie jak mogl (Pamietasz Piotrek budynek Zbyszka na Hoserow, ten Rubika? )

Piotrek - ewbuxxxo jest wykonawca na tych systemach, ja go znam z zakresu elewacji, ma tez osobna ekipe od tynkow gipsowych i cem-wapiennych - nie moja dzialka,

Jezeli ma takiej samej jakosci ludzi do tych tynkow jak do elewacji: poklon glowe i przyjedz do niego sie czegos nauczyc lub wyszkolic swoich ludzi.

Nie ma takiej opcji zeby Piotrek zrobil elewacje za mniej niz 45netto/m2 to jest cena od....

I bardzo dobrze... jest fachowcem przez duze F, ceni swoja prace, angazuje sie jak malo kto w to co robi i wie, jakiej jakosci uslugi swiadczy.

Nie wiem czy robisz tez elewacje... ale jak zrobisz kiedys realizacje w elewacji gdzie klej do siatki kosztuje 200zl za 25kg... to mozesz zaczac dyskutowac z Piotrkiem o jakosci prac i stosowanych materialow.

Edytowane przez fighter1983

I co ewbuxxxo JAR.OS potwierdza to co napisałem że nie ma tynków gipsowych dobrze wykonanych. Ale tacy jak ty potrafią dyskutować jedynie na forach i ludziom wodę z mózgu robić w praktyce nie widząc jak się wykonuje teraz tynki czy wylewki. Liczą się jedynie metry a przyjdzie fachowiec od wykończeń to nadszpachluje lub nadłoży kleju i będzie równo. Więc czasem poczhyl się nad wylewką może cię w plecach nie strzyknie lub zbliż się do ściany może alergia cię nie dopadnie i dopiero później dawaj sądy nad tym co inni piszą bo my poprawiamy spartaczone roboty przez poprzedników a ty piszesz to co ci poprzednicy gdzieś się komuś żalili jak idealnie zrobili a kasy im ktoś nie wypłacił. Jak jest zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną to inwestora do sądu i nie ma się czego bać rzeczoznawcy powiedzą czy jest dobrze czy źle. Druga sprawa to zaszpachluj sobie gładzią ścianę z tynkiem gipsowym bez gruntu i maluj a później się pobawisz z odwijaniem gładzi z wałka. A za 3zł to ja bym twojego domu nie oglądał a co dopiero malował za 3 zł to pod sklep po lumpika to może ci omaluje jak mu jeszcze extra dorzucisz na fajki. Bo każdy szanujący się fachowiec zna swoją cenę tak jak dobry lekarz, prawnik, czy inżynier

Jednak jesteś wróżką/wróżem :)

Nie znając mnie zupełnie wyciągnąłeś jakieś śmieszne wnioski z mojego jednego postu - którego kompletnie nie zrozumiałeś jak mniemam.

Gdyby tak było, w sensie: gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem to nie pisałbyś głupot.

Pozdrawiam Cię kolego serdecznie.

eMajster... uuu to pojechales :) i to komu :) nie wychwyciles z kontesktu zdania ewbuxxxo kiedy zartowal, kiedy ironizowal, a kiedy sie droczyl.

Znam jego prace z elewacji, bo tu kilka tematow wspolnie zrobilismy, tak sie poznalismy, tu na forum.

Ja jestem dystrybutorem najlepszych, jak rozwniez najdrozszych mat. elewacyjnych: Dryvit, STO, Caparol, Basf

Z tym Twoim Baumitem... starlem go kiedys z powierzchni ziemi kiedy to pojawila sie reklamacja od ktorej Baumit wykrecal sie jak mogl (Pamietasz Piotrek budynek Zbyszka na Hoserow, ten Rubika? )

Piotrek - ewbuxxxo jest wykonawca na tych systemach, ja go znam z zakresu elewacji, ma tez osobna ekipe od tynkow gipsowych i cem-wapiennych - nie moja dzialka,

Jezeli ma takiej samej jakosci ludzi do tych tynkow jak do elewacji: poklon glowe i przyjedz do niego sie czegos nauczyc lub wyszkolic swoich ludzi.

Nie ma takiej opcji zeby Piotrek zrobil elewacje za mniej niz 45netto/m2 to jest cena od....

I bardzo dobrze... jest fachowcem przez duze F, ceni swoja prace, angazuje sie jak malo kto w to co robi i wie, jakiej jakosci uslugi swiadczy.

Nie wiem czy robisz tez elewacje... ale jak zrobisz kiedys realizacje w elewacji gdzie klej do siatki kosztuje 200zl za 25kg... to mozesz zaczac dyskutowac z Piotrkiem o jakosci prac i stosowanych materialow.

Hej.

Dzięki Bartek za wsparcie i uświadomienie kolegi.

Ale to chyba nie ma sensu w jego przypadku, to chyba jakiś zmęczony życiem i brakiem klientów wykonawca :)

Znasz to powiedzenie: "nie dyskutuj z .......................................i pokona doświadczeniem" ?

Pozdrawiam :)

fighter: w ramach ciekawostek - ceny m2 czy to tynku c/w czy gładzi poszły na tę wiosnę ostro w dól. C/w już się zaczynają od 12 zł/m2 - mówię o tynku "na gładko". Niestety i ty i ewbuxxo i ja i naprawdę sensowni wykonawcy (o jednym pisałem że dam sobie za niego łeb przy samej d... ukręcić - liczył min 20 złociszy) nie zejdą z pewnego poziomu ceny... Ale nie przekonasz do tego ludzi. 400 x te 10 złociszy to już masz 4000.... nie wspominam o tańszym materiale i "cyganerii" w zakupach niezbędnych dodatków. Ale możemy to sobie mówić...

eee on pracuje w jakiejs firmie, robia tez elewacje... daj mu etacik u siebie i niech ogarnie kilka elewacji "pod Tobą" zarobi pare zl, zobaczy czym jest jakosc a nie metry metry metry... i wtedy pogadamy :) a tak BTW: chyba znowu elewacja na armierungsputz bedzie... zobaczymy, inwestor jest po 30 mailach ze mna :) i kilku godzinach na tel :p

fighter: w ramach ciekawostek - ceny m2 czy to tynku c/w czy gładzi poszły na tę wiosnę ostro w dól. C/w już się zaczynają od 12 zł/m2 - mówię o tynku "na gładko". Niestety i ty i ewbuxxo i ja i naprawdę sensowni wykonawcy (o jednym pisałem że dam sobie za niego łeb przy samej d... ukręcić - liczył min 20 złociszy) nie zejdą z pewnego poziomu ceny... Ale nie przekonasz do tego ludzi. 400 x te 10 złociszy to już masz 4000.... nie wspominam o tańszym materiale i "cyganerii" w zakupach niezbędnych dodatków. Ale możemy to sobie mówić...

Hej Balto.

Za 12 zł to pod gładź.

Na gładko, do lampy, od....... :)

Ceny spadły? spadły - mi samemu odpadła jedna robótka (1000 m2 domek) gość/konkurencja zaproponował cenę chyba 21? (już nie pamiętam dokładnie) z materiałem (gdzie mat. ok. 10 zł)

NIEREALNE jest przy tej cenie dobre wykonanie - klientka się skusiła - czekam na wyniki :)

A będę znał jakość, bo znajomy koleżka będzie tam wykańczał - mam nadzieję, że bez gładzi się nie obędzie - może jestem tu trochę złośliwy, ale cóż .....życie.... :)

Ja na dziś ceny nie opuszczam - nawet o złotówkę - terminy mam wolne na lipiec, to trochę frontu prac jest.

eee on pracuje w jakiejs firmie, robia tez elewacje... daj mu etacik u siebie i niech ogarnie kilka elewacji "pod Tobą" zarobi pare zl, zobaczy czym jest jakosc a nie metry metry metry... i wtedy pogadamy :) a tak BTW: chyba znowu elewacja na armierungsputz bedzie... zobaczymy, inwestor jest po 30 mailach ze mna :) i kilku godzinach na tel :p

Cóż, czekam z utęsknieniem na ten armierungsputz :)

Inwestor lubi zgłębić temat? coś mi to przypomina........ Hoserów? :)

Metry, metry, metry..... - wziąłem kiedyś od większego Kolegi parę m2 elewacji na.....(bez znaczenia gdzie), standardowo lepienie na ramkę itd. nasza ściana stykała się ze ścianą którą ogarniała inna firma - moi lepią :)na tą ramkę i klną ale lepią (płacę za m2) sąsiedzi z tekstem: "wy to macie na godzinę to możecie się pier.... z tą ramką" i walą na placki - szybko im nawet ściana poleciała - do pierwszego odbioru tj. styropianu. Pani Kierownik (bez urazy Koleżanki, ale to taka k.... była:) kazała zrobić kilka odkrywek i było przykro. W sumie my kończyliśmy tynk, a sąsiedzi kończyli siatkę i chyba wiele nie zarobili.

oj tam... sie poprawi :) ja lubie poprawiac :)

Przy tarasach i fundamentach czesto pytam: ktory raz juz probujemy zrobic tak, zeby nie cieklo? 1? 2? to za malo... bo ja bede za drogi ze swoimi rozwiazaniami. Jak juz 3 raz klient poprawia to ma dosc i zaczyna myslec ... cos chyba k... jest nie tak :) no i wtedy jest miejsce dla mnie.

Watek nie dla mnie, ale widze ze nawet przy tynkach jest tak jak w hydroizolacjach i elewacjach... jak ma cos byc zrobione dobrze to musi kosztowac te pare zl wiecej.

Się rozpisali nie na temat. Inwestorka zadała konkretne pytanie o gładź nie o jakieś elewacje. Co do elewacji to dla wiadomości niektórych mogę podać namiary na ludzi którzy powiedzą coś czy się znamy czy nie i jakie roboty się kończyło po patałachach. Co do ewbuxxx widzę że pochodzi z moich rodzinnych stron. Więc jedynie mogę pogratulować dzianych inwestorów o których pisze fighter tylko szkoda że raczej nie w okolicach Lipska. A ty fighter co dostajesz prowizje od umieszczania nazw towarów z wyższej półki na forum?

A ty fighter co dostajesz prowizje od umieszczania nazw towarów z wyższej półki na forum?

Ty naprawde masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem :)

Napisalem przeciez czym sie zajmuje: jestem dystrybutorem firm Dryvit, STO, Caparol i teoretycznie innych producentow, ale nie chce mi sie o nich nawet gadac :) a Armierungsputz to klej do siatki ze STO... wiec stad sie pojawil w wypowiedzi.