Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wyrównać wylewkę - roznica 1 cm na długosci 3,8 m

f.5

Recommended Posts

Panowie prosba.

Na szeroksci pomieszczenia 3,8 m mam roznice około 1 cm w wysokosci wylewki.(rogi pomieszczenia)

przyjąłem 1,6 cm w cetralnym punkcie na zlicowanie sie płytki z deską i zauważyłem ze po bokach wylewka idzie w dół.

Niby lepiej w dół niz w górę bo juz niebardzo chcę szlifować i pylić co juz miało miejsce.

Pytanie jakim srodkiem mogę spokojnie nadlać brakującą część wylewki (pod deskę warstwową) i ile czekać na odparowanie wilgoci.

Mozecie doradzic w tej kwestii.

Pragnę mieć wszystko równo nie biorę pod uwagę roznicy poziomu 1 cm ani roznic pomiedzy deską a płytką.

http://images38.fotosik.pl/1992/685a0b3279d12abamed.jpg

Problem bardziej jest z lewej strony pomieszczenia.

Dziekuje pozdrawiam Radek

Edytowane przez f.5

W zasadzie nie wiem kiedy bedziemy kleic drewno mogę czekac zatem długi jak i krotko cena nie gra roli bo to nie wielka powierzchnia.

Problem tkwi w tym aby zastosowac dobrą chemię do tego rodzaju podłoza aby warstwa sie nie odspoiła od wylewki.

Płytki kleję mapejem za 70 zł worek

drewno tez nie bylejakie wiec i chemia musi byc dobra do tego.

Pytam tu bo nie mam jeszcze kontaktu z parkieciarzem a zawsze to wiecej opinii.

srodek sie licuje

http://images48.fotosik.pl/641/040716e9baa593ecmed.jpg

prawa strona pare mm

http://images35.fotosik.pl/1854/e8ed0db731d30a38med.jpg

a lewa to juz widac ze brakuje z 1 cm

http://images34.fotosik.pl/604/ff90301030563d80med.jpg

http://images50.fotosik.pl/1898/d78d86dbaf87ab21med.jpg

Edytowane przez f.5

to jest wylewka z miksokreta?

Sprawdzales jakosc podloza? pull off, wilgotnosc? bo moze sie okazac ze to trzeba wzmocnic i to solidnie, a wyrownanie podloza pozniej w zaleznosci od jakosci aktualnego jastrychu.

Deseczka widze szeroka.... a im szersza tym trudniej.

Potrzebny tu specjalista od podlog drewnianych: Parkietkomplex lub Jarekkur ... wolaj chlopakow tutaj najlepiej obu, oni w drewnie najlepiej na forum ogarniaja temat.

Ja bym pomogl jeszcze zanim jastrych bylby gotowy, tak aby uzyskac z miksokreta wystarczajaca jakosc podloza. wg mnie 95% jastrychow z miksokreta nie nadaje sie pod drewno i żywice, chyba ze zastosujemy odpowiednia chemie i zbrojenia na etapie wykonywania tych wylewek.

to jest wylewka z miksokreta?

Sprawdzales jakosc podloza? pull off, wilgotnosc? bo moze sie okazac ze to trzeba wzmocnic i to solidnie, a wyrownanie podloza pozniej w zaleznosci od jakosci aktualnego jastrychu.

Deseczka widze szeroka.... a im szersza tym trudniej.

Potrzebny tu specjalista od podlog drewnianych: Parkietkomplex lub Jarekkur ... wolaj chlopakow tutaj najlepiej obu, oni w drewnie najlepiej na forum ogarniaja temat.

Ja bym pomogl jeszcze zanim jastrych bylby gotowy, tak aby uzyskac z miksokreta wystarczajaca jakosc podloza. wg mnie 95% jastrychow z miksokreta nie nadaje sie pod drewno i żywice, chyba ze zastosujemy odpowiednia chemie i zbrojenia na etapie wykonywania tych wylewek.

Wylewka mixokretowa wykonana w czrwcu 2010 roku czyli ma juz troche (2 zimy grzane za nią.)

deski dębowe beda miały wymiar 1882x190x15 mm Parador

Dziekuje za odzew

fighter1983 zwrócił uwagę na istotne rzeczy. f5 aby przejść do szczegółów musisz jednoznacznie odpowiedzieć: czy jest to deska warstwowa, jak piszesz, czy lita, jaką widać na zdjęciach ? Pozdrawiam.

deska warstwowa PARADOR

długosc 188 cm

szerokosc 19 cm czyli dosc szeroka 1 lamela

grubosc 1,5 cm

na zdjeciu deska tekowa lita jest uzywana jako wzornik wysokosci nie zwracać na nią uwagi :)

tutaj własniwa taka jaka bedzie (mam nadzieję)

http://images47.fotosik.pl/1766/7af7ae4be923c230med.jpg

Wylewka była badana przez parkieciarza lokalnego przy okazji szlifowania naddatku z wykusza i twierdzi ze jest mocna i sucha.

Tylko tyle moge na ten temat powiedziec.

Jezeli podloze jest nosne i generalnie nie wymaga wzmocnienia, jezeli wymaga - grunty epoksydowe.

Wiec skoro jest nosne, suche:

Kerakoll Keragrip: uzyskanie przyczepnosci lub Kerakoll P6 zmieszany z cementem i wtarty jako warstwa szczepna

Nastepnie wyrownanie: samopoziomy: Kerakoll Keratech R10, lub Keratech R30. Jezeli szybko ma byc: Keralevel LR (ale to nie jest samopoziom, tylko zaprawa naprawcza szybkosprawna)

no i dalej... juz w jednym producencie: SLC lub przejscie na UZINA

Deska warstwowa jest „ujarzmiona" w swojej konstrukcji a to powoduje, że „praca drewna” nie przenosi się na podkład w takim stopniu jak przy desce litej.

Tak jak pisał poprzednik należy poprawić przyczepność a następnie wyrównać podkład masą pod parkiet jednej z renomowanych firm.

Dobrze wykonana praca pozwoli na właściwe przymocowanie deski do podkładu. Powodzenia.

Jezeli podloze jest nosne i generalnie nie wymaga wzmocnienia, jezeli wymaga - grunty epoksydowe.

Wiec skoro jest nosne, suche:

Kerakoll Keragrip: uzyskanie przyczepnosci lub Kerakoll P6 zmieszany z cementem i wtarty jako warstwa szczepna

Nastepnie wyrownanie: samopoziomy: Kerakoll Keratech R10, lub Keratech R30. Jezeli szybko ma byc: Keralevel LR (ale to nie jest samopoziom, tylko zaprawa naprawcza szybkosprawna)

no i dalej... juz w jednym producencie: SLC lub przejscie na UZINA

dziekuje przeczytane i zapamiętane.

Deska warstwowa jest „ujarzmiona" w swojej konstrukcji a to powoduje, że „praca drewna” nie przenosi się na podkład w takim stopniu jak przy desce litej.

Tak jak pisał poprzednik należy poprawić przyczepność a następnie wyrównać podkład masą pod parkiet jednej z renomowanych firm.

Dobrze wykonana praca pozwoli na właściwe przymocowanie deski do podkładu. Powodzenia.

Dziekuje pozdrawiam