f.5 23.03.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) Panowie prosba.Na szeroksci pomieszczenia 3,8 m mam roznice około 1 cm w wysokosci wylewki.(rogi pomieszczenia)przyjąłem 1,6 cm w cetralnym punkcie na zlicowanie sie płytki z deską i zauważyłem ze po bokach wylewka idzie w dół.Niby lepiej w dół niz w górę bo juz niebardzo chcę szlifować i pylić co juz miało miejsce.Pytanie jakim srodkiem mogę spokojnie nadlać brakującą część wylewki (pod deskę warstwową) i ile czekać na odparowanie wilgoci. Mozecie doradzic w tej kwestii.Pragnę mieć wszystko równo nie biorę pod uwagę roznicy poziomu 1 cm ani roznic pomiedzy deską a płytką.http://images38.fotosik.pl/1992/685a0b3279d12abamed.jpgProblem bardziej jest z lewej strony pomieszczenia.Dziekuje pozdrawiam Radek Edytowane 23 Marca 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.03.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 od 0 do 10-15mm? A ile czasu chcesz czekac na spadek wilgotnosci? mozesz dlugo, mozesz krotko, dlugo taniej krotko drozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 23.03.2013 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) W zasadzie nie wiem kiedy bedziemy kleic drewno mogę czekac zatem długi jak i krotko cena nie gra roli bo to nie wielka powierzchnia.Problem tkwi w tym aby zastosowac dobrą chemię do tego rodzaju podłoza aby warstwa sie nie odspoiła od wylewki.Płytki kleję mapejem za 70 zł worekdrewno tez nie bylejakie wiec i chemia musi byc dobra do tego. Pytam tu bo nie mam jeszcze kontaktu z parkieciarzem a zawsze to wiecej opinii.srodek sie licujehttp://images48.fotosik.pl/641/040716e9baa593ecmed.jpgprawa strona pare mmhttp://images35.fotosik.pl/1854/e8ed0db731d30a38med.jpga lewa to juz widac ze brakuje z 1 cmhttp://images34.fotosik.pl/604/ff90301030563d80med.jpg http://images50.fotosik.pl/1898/d78d86dbaf87ab21med.jpg Edytowane 23 Marca 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.03.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 to jest wylewka z miksokreta?Sprawdzales jakosc podloza? pull off, wilgotnosc? bo moze sie okazac ze to trzeba wzmocnic i to solidnie, a wyrownanie podloza pozniej w zaleznosci od jakosci aktualnego jastrychu.Deseczka widze szeroka.... a im szersza tym trudniej.Potrzebny tu specjalista od podlog drewnianych: Parkietkomplex lub Jarekkur ... wolaj chlopakow tutaj najlepiej obu, oni w drewnie najlepiej na forum ogarniaja temat.Ja bym pomogl jeszcze zanim jastrych bylby gotowy, tak aby uzyskac z miksokreta wystarczajaca jakosc podloza. wg mnie 95% jastrychow z miksokreta nie nadaje sie pod drewno i żywice, chyba ze zastosujemy odpowiednia chemie i zbrojenia na etapie wykonywania tych wylewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.03.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 fighter1983 zwrócił uwagę na istotne rzeczy. f5 aby przejść do szczegółów musisz jednoznacznie odpowiedzieć: czy jest to deska warstwowa, jak piszesz, czy lita, jaką widać na zdjęciach ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 23.03.2013 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 to jest wylewka z miksokreta? Sprawdzales jakosc podloza? pull off, wilgotnosc? bo moze sie okazac ze to trzeba wzmocnic i to solidnie, a wyrownanie podloza pozniej w zaleznosci od jakosci aktualnego jastrychu. Deseczka widze szeroka.... a im szersza tym trudniej. Potrzebny tu specjalista od podlog drewnianych: Parkietkomplex lub Jarekkur ... wolaj chlopakow tutaj najlepiej obu, oni w drewnie najlepiej na forum ogarniaja temat. Ja bym pomogl jeszcze zanim jastrych bylby gotowy, tak aby uzyskac z miksokreta wystarczajaca jakosc podloza. wg mnie 95% jastrychow z miksokreta nie nadaje sie pod drewno i żywice, chyba ze zastosujemy odpowiednia chemie i zbrojenia na etapie wykonywania tych wylewek. Wylewka mixokretowa wykonana w czrwcu 2010 roku czyli ma juz troche (2 zimy grzane za nią.) deski dębowe beda miały wymiar 1882x190x15 mm Parador Dziekuje za odzew fighter1983 zwrócił uwagę na istotne rzeczy. f5 aby przejść do szczegółów musisz jednoznacznie odpowiedzieć: czy jest to deska warstwowa, jak piszesz, czy lita, jaką widać na zdjęciach ? Pozdrawiam. deska warstwowa PARADOR długosc 188 cm szerokosc 19 cm czyli dosc szeroka 1 lamela grubosc 1,5 cm na zdjeciu deska tekowa lita jest uzywana jako wzornik wysokosci nie zwracać na nią uwagi tutaj własniwa taka jaka bedzie (mam nadzieję) http://images47.fotosik.pl/1766/7af7ae4be923c230med.jpg Wylewka była badana przez parkieciarza lokalnego przy okazji szlifowania naddatku z wykusza i twierdzi ze jest mocna i sucha. Tylko tyle moge na ten temat powiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.03.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Jezeli podloze jest nosne i generalnie nie wymaga wzmocnienia, jezeli wymaga - grunty epoksydowe.Wiec skoro jest nosne, suche:Kerakoll Keragrip: uzyskanie przyczepnosci lub Kerakoll P6 zmieszany z cementem i wtarty jako warstwa szczepnaNastepnie wyrownanie: samopoziomy: Kerakoll Keratech R10, lub Keratech R30. Jezeli szybko ma byc: Keralevel LR (ale to nie jest samopoziom, tylko zaprawa naprawcza szybkosprawna)no i dalej... juz w jednym producencie: SLC lub przejscie na UZINA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.03.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Deska warstwowa jest „ujarzmiona" w swojej konstrukcji a to powoduje, że „praca drewna” nie przenosi się na podkład w takim stopniu jak przy desce litej. Tak jak pisał poprzednik należy poprawić przyczepność a następnie wyrównać podkład masą pod parkiet jednej z renomowanych firm. Dobrze wykonana praca pozwoli na właściwe przymocowanie deski do podkładu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 23.03.2013 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Jezeli podloze jest nosne i generalnie nie wymaga wzmocnienia, jezeli wymaga - grunty epoksydowe. Wiec skoro jest nosne, suche: Kerakoll Keragrip: uzyskanie przyczepnosci lub Kerakoll P6 zmieszany z cementem i wtarty jako warstwa szczepna Nastepnie wyrownanie: samopoziomy: Kerakoll Keratech R10, lub Keratech R30. Jezeli szybko ma byc: Keralevel LR (ale to nie jest samopoziom, tylko zaprawa naprawcza szybkosprawna) no i dalej... juz w jednym producencie: SLC lub przejscie na UZINA dziekuje przeczytane i zapamiętane. Deska warstwowa jest „ujarzmiona" w swojej konstrukcji a to powoduje, że „praca drewna” nie przenosi się na podkład w takim stopniu jak przy desce litej. Tak jak pisał poprzednik należy poprawić przyczepność a następnie wyrównać podkład masą pod parkiet jednej z renomowanych firm. Dobrze wykonana praca pozwoli na właściwe przymocowanie deski do podkładu. Powodzenia. Dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts