desmear 30.03.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) To pochwal się jakie masz izolacje i instalacje prosta chałupa na planie prostokąta. Przeszklenia na elewacji wsch-pd i pd-zach. podłoga 15 cm styro 0,38 zlicowana z isomurem w ścianie zewnetrznej. ściany styro 20 cm grafitowego 0,31 dach 30cm najcieplejszej wełny jaka znalazłem (współczynnika nie pamiętam, też ok 0,31) grzeje 96m2 parteru i około 18m2 poddasza. reszta poddasza jeszcze nie ogrzewana, ale ciepło tam przechodzi z dołu bo w największe tegoroczne mrozy (-17C) temp. nie spadła poniżej 13. Ogrzewanie ścienne wszędzie oprócz kuchni i łazienki (podłogówka). W ścianę pompuje wodę o temp 24-27 C - zależy jak długo działa kocioł (LPG), to temp wody się podnosi, kocioł sterowany zegarkiem za 10 zł ustawianym w zależności od temp. na zewn. Np teraz (temperatury na zewnątrz w zakresie -3 +3) 45 minut grzeje, następnie 45 minut pauzuje (na minimalnej mocy 2kW, w takim reżimie chodzi od kilku dni, wcześniej jak było chłodniej grzał np 45 min i pauzował 15, a jak było bardzo zimno poniżej -10 to grzał 75 minut i pauzował 15) Jak kocioł dzisiaj startuje na wyjściu ma 25C, pod koniec cyklu grzania woda ma 26. Wystarcza to na utrzymanie temp w pomieszczeniach powyżej 21C (właśnie spojrzałem na termometr w salonie 21,8 ). dziś o 6 rano w salonie temp. wynosiła 20,6 a następnie szybko się podniosła o 1C (prawdopodobnie zyski bytowe oraz fakt, że na zewnątrz cieplej niż nocą). Jeszcze jedno ciekawe zjawisko, w najzimniejszym pustym pokoju córki w ciągu dnia (12m2, narożnik zach-pn) temp jest ok 20,8C. Następnie przebywamy tam we dwójkę bawiąc się, temperatura w ciągu godziny wzrasta do ok 21,4. a zapomniałbym, tani marketowy rekuperator włączany co 2 godziny na 30 minut. Wystarcza, żeby wilgotność trzymać w zakresie od 45 do 58% w zależności od aury na zewnątrz. Rekuperator ma sprawność na najniższym biegu (tak jak go używam) ok 65-70% Edytowane 30 Marca 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.03.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) ogrzewana, ale ciepło tam przechodzi z dołu bo w największe tegoroczne mrozy (-17C) temp. nie spadła poniżej 13. No to widzisz ile musisz dogrzać wiem ile to jest .. bo nie raz w październiku spałem przy otwartym oknie i nad ranem było poniżej 10 st.. eszcze jedno ciekawe zjawisko, w najzimniejszym pustym pokoju córki w ciągu dnia (12m2, narożnik zach-pn) temp jest ok 20,8C. Następnie przebywamy tam we dwójkę bawiąc się, temperatura w ciągu godziny wzrasta do ok 21,4 no to sam widzisz jak to działała ... teraz taki efekt można osiągnąć dla całego domu ... ale izolacja ... hmmm Edytowane 30 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 31.03.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Niestety ale j-j pisał o tym dyskomforcie podczas niegrzania. Dlatego martwi mnie to. Bo z jego postów wynikało, że jak ogrzewania działało był komfort. Przestawało grzać i od razu w tej samej temperaturze czuł dyskomfort w jakimś tam stopniu.... Tyle z jego postów zapamiętałem. jeśli chodzi o komfort... Jak to rozwiązał? Przyzwyczaił się czy coś zrobił z tym problemem? Ktoś pamięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.03.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Niestety ale j-j pisał o tym dyskomforcie podczas niegrzania. Dlatego martwi mnie to. Bo z jego postów wynikało, że jak ogrzewania działało był komfort. Przestawało grzać i od razu w tej samej temperaturze czuł dyskomfort w jakimś tam stopniu.... Tyle z jego postów zapamiętałem. jeśli chodzi o komfort... Jak to rozwiązał? Przyzwyczaił się czy coś zrobił z tym problemem? Ktoś pamięta? czytałem wątek dokładnie .. i wiem o tym. nie wiem co zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.04.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 czytałem wątek dokładnie .. i wiem o tym. nie wiem co zrobił Instalował "kwoki" czyli żarówki do ogrzewania piskląt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.04.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Instalował "kwoki" czyli żarówki do ogrzewania piskląt. i tak powinno być ... oświetlenie w formie lamp kwarcowych małej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.04.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Nic nie zrobiłem, był deskomfort gdy uczylem się domu, kombinowałem, uruchamiałem sam dogrzewanie na ileś godzin- po prostu ja byłem regulatorem. Od 2 zim ustawiłem zakres czasu grzania na noc od 00.00 do 5.45 i w ciągu dnia na 1,5 h oraz temperaturę do jakiej ma się posadzka dogrzewać aby do -18 chwilowo wyrabiało. I regulator do tej temp. dobija w tych zakresach cały czas. To w końcu przyniosło efekt komfortu. W pewnym stopniu dom też się wysezonował- to na pewno również miało wpływ.. O tym zresztą świadczy również jeszcze mniejsze zużycie energii-. Jedynie to kiedy brakuje zysków (stanowią lwią część grzewczą) bo obiad na mieście, bo wyjątkowo cały dzień nikogo nie ma w domu. Wtedy gdy jest bardzo zimno na zewnątrz, to po przyjściu do niego czuć różnicę, Nie jest to problem jednak da się to lekko odczuć. Dobrze mieć psa w domu, opiekunkę do dziecka itp. Wtedy ta lekka różnica zanika . pzdr Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.04.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Jak pojawia się to Oko Niebieskie to aż ciepło się robi Dobrze mieć psa w domu, opiekunkę do dziecka itp. Wtedy ta lekka różnica zanika ale to szkoda pisać bo i tak 98% osób nie wie o czym piszesz ... i są wstanie napisać że to są wypociny itp .. smutne to jest Dziś ogłaszam że mam na 99% system " grzania" CWU bo C.O to nie wiem co to jest J-J serdecznie Cię pozdrawiam obyś częściej pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 01.04.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Szkoda…Ja czasami lubię poczyta co ludzie piszą zwłaszcza, że można się często czegoś dowiedzieć.Szkoda Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.04.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Nic nie zrobiłem, był deskomfort gdy uczylem się domu, kombinowałem, uruchamiałem sam dogrzewanie na ileś godzin- po prostu ja byłem regulatorem. Od 2 zim ustawiłem zakres czasu grzania na noc od 00.00 do 5.45 i w ciągu dnia na 1,5 h oraz temperaturę do jakiej ma się posadzka dogrzewać aby do -18 chwilowo wyrabiało. I regulator do tej temp. dobija w tych zakresach cały czas. To w końcu przyniosło efekt komfortu. W pewnym stopniu dom też się wysezonował- to na pewno również miało wpływ.. O tym zresztą świadczy również jeszcze mniejsze zużycie energii-. Jedynie to kiedy brakuje zysków (stanowią lwią część grzewczą) bo obiad na mieście, bo wyjątkowo cały dzień nikogo nie ma w domu. Wtedy gdy jest bardzo zimno na zewnątrz, to po przyjściu do niego czuć różnicę, Nie jest to problem jednak da się to lekko odczuć. Dobrze mieć psa w domu, opiekunkę do dziecka itp. Wtedy ta lekka różnica zanika . pzdr cały ten post to tylko potwierdza moje zamiary !! tak spytam z ciekawości... skoro dom jest tak ekstra ocieplony, szyby zapewne też dobre, to którędy to ciepło z zewnątrz dostaje sie do środka? tylko ktoś kto się nie zastanawia i nie głosi swoich myśli może takie bzdety pisać . pomnóż to razy dwa - bo wszyscy z kredytu jadą i zobaczymy co Ci wyjdzie z tej pasywności chyba jego mądra głowa tego nie wymyśliła tylko tłoczy to goowno i ubija ... sam nie wiedząc czym taki budynek jest ... Wyjdź z wyliczeniami i pokaz różnice - wtedy pogadamy - bo tak to Twoje wypociny można równiez w kanał puścić. NIKOGO PIERWSZY TAK NIE ZACZEPIŁEM !!!! na tym forum... zawsze to ja po uszach dostaję ... dla tego dla mnie takie słowa to SKURWYSYŃSTWO ! i CHUJOSTWO!!! w czystej formie ! i każdy kto do mnie napiszę bez merytorycznej krytyki naraża się na zejbę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 03.04.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) widzisz מרכבה z Tobą jest taki problem, że kilkanaście postów wcześniej piszesz, że właściwie to z samego ciepła bytowego i zysków nagrzejesz swój dom. Potem oponujesz gdy pisze się Tobie, o braku komfortu w budynku bez źródła ciepła mimo odpowiedniej temperatury.Następnie przyznajesz jednak, że problem istnieje i zastanawiasz się jak go rozwiązać.Ktoś rzuca hasło o hipotetycznym rozwiązaniu montowania żarówek grzejnych, który to pomysł łykasz jak "ciepłe kluski" i potwierdzasz, że to najsłuszniejsze rozwiązanie.Kiedy dwa posty dalej j-j dementuje informację i pisze o ładowaniu ciepłem swojej płyty, automatycznie przyjmujesz i wypowiadasz się ex cathedra o takim systemie. Zadawaj pytania, czytaj a o zaletach i wadach takiego czy innego rozwiązania ALE wyhamuj ze swoja aktywnością i nie wypowiadaj się z taką pewnością i nieomylnością o czymś co jest dla Ciebie jedynie kompilacją innych postów z forum. Niepotrzebnie robisz wiatr. psj-j dziękuję za Twoje posty sprzed dwóch lat, szkoda, że je wykasowałeś. Między innymi na Twoich doświadczeniach zbudowałem swój dom. Póki co "uczę się chałupy", ale już widzę, że mimo pierwszej, stosunkowo długiej zimy za ogrzewanie zapłacę mniej niż kiedyś płaciłem za 45 metrowe mieszkanko. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.04.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) i tak powinno być ... oświetlenie w formie lamp kwarcowych małej mocy gdzie ja napisałem że jest super ? ALE wyhamuj ze swoja aktywnością i nie wypowiadaj się z taką pewnością i nieomylnością o czymś co jest dla Ciebie jedynie kompilacją innych postów z forum. Niepotrzebnie robisz wiatr. co jest dla Ciebie jedynie kompilacją innych postów z forum. po czym tak twierdzisz ? Od razu hipotetyczny dla kogoś co sobie domu nie zbilansował sam to pojęcia takie mogą być abstrakcją ... dla mnie to świetny pomysł .. łączenie oświetlenia i klimatu ... nie ogrzewania ... ja dodam że jak J-J ma w ścianie 30cm izolacji to ... moja ma netto 70cm .. już widzisz walkę o każdy wat czy jeszcze nie ? jak napisał że niania i pies wyrównują temperaturę to teraz wyobraź sobie dom jeszcze cieplejszy ... ale lepiej kogoś posądzać o nie wiedzę Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 03.04.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 ... ale lepiej kogoś posądzać o nie wiedzę nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.04.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Napisz mi jakie mam zadawać pytania wedle Ciebie ? Twoje stanowisko jest typowe dla przeciętnego kowalskiego aby się nie wychylić ... bo zgnoić ... posądzić wykpić itp ... Jest tu jeden, zasadniczy problem. Problem ten dotyczy zrozumienia przez przeciętnego użytkownika forum różnicy między wilgotnością względną a bezwzględną oraz idącym w parze z tą drugą, ciśnieniem pary wodnej. Proponuję aby każdy z nas znalazł prostą w przekazie a tym samym czytelną dla większości definicję tych zjawisk i występujących zależności. Spróbujmy, być może będzie to z korzyścią dla wielu. Pozdrawiam. z pod tematu o podłogach ... dla tego prowadzę luźną konwersację ... tutaj i nie robię ton obliczeń Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 03.04.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisz mi jakie mam zadawać pytania wedle Ciebie ? Twoje stanowisko jest typowe dla przeciętnego kowalskiego aby się nie wychylić ... bo zgnoić ... posądzić wykpić itp ... uważam, że nie ma się co wychylać, jak nie ma się nic do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.04.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) jak nie ma się nic do powiedzenia. czyli znaczy ja ? podłoga 15 cm styro 0,38 zlicowana z isomurem w ścianie zewnetrznej. ściany styro 20 cm grafitowego 0,31 dach 30cm najcieplejszej wełny jaka znalazłem (współczynnika nie pamiętam, też ok 0,31) a tu możemy sobie powróżyć z fusów ... pierwsze co z współczynnik ? przewodzenia ciepła czy przenikania ? A ile mostków termicznych liniowych ? plus punktowych ? Okna jakie ... jak zacznę za język ciągnąć O szczelności zapomniałem ... był test szczelności robiony ? na pewno nie ... To sobie możemy pisać że... mam wrażenie, że trochę błądzicie. teoria, teorią a praktyka wygląda tak: w moim przyzwoicie ocieplonym budynku i strugać wielkiego praktyka ... Przyzwoicie ... abstrakcja i pełna subiekcja nikt nie stwierdził jak jest . Ile tam przerw w izolacji itp . Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.04.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Tak że pierwsze panocku proszę zrobić samemu ręcznie OCZ i ładnie nam zaprezentować...zidentyfikować większość mostków termicznych i podać ich oznaczeni.Sumienie wszytko zliczyć i w tedy głosić że teoria to lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 04.04.2013 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 mówię, że nic nie zrozumiałeś i te posty tylko to potwierdzają. wszędzie cię pełno, zaraz otworzę lodówkę i też tam będziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.04.2013 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Widzę że nie potrafisz odpowiedzieć na moje pytanie to zaczynasz w kółko powtarzać swoją retorykę. a kogoś na etacie do tych kolektorów, kto je będzie odśnieżał, też będziesz miał ? ja wiem, że ta zima może wyjątkowa jest, ale wystarczy, że popada kilkadziesiąt sekund i już masz po swoich... o takie w kółko posty śmieciowe aby tylko komuś dopier dolić . tym się zajmujesz na forum przygadywaniem . ja mam to i wystarcza ja mam tamto i wystarcza normalnie samochwalnie. Jesteś jak mniemam wszechwiedzącym "budowlańcem" i wszystkie systemy masz opanowane i twój wzór domu to ideał cnót wszelakich. Jak cie zapytałem abyś coś policzył to nawet nie zaczynasz tematu tylko powtarzasz w kółko ... swoje zdanie które mnie nie obchodzi. zresztą to nie jest wątek dla ciebie ... bo ty już "przyzwoicie" izolowany dom zbudowałeś i zrobiłeś dzięki temu doktorat i zjadłeś wszystkie patenty na grzanie w domu i potrafisz zrobić wyliczenia i merytorycznie podjąć temat . na razie jesteś Kubuś fatalista ... wszystko to teoria tylko ja tylko ja wiem bo zbudowałem ... zadałem pytanie co zbudowałeś to napiszesz mi jakieś fazeski o przyzwoitej izolacji . To Ci zadałem pytanie przelicz to . bo komuś potrafisz stawiać wymagania a sam ... no cóż pewnie jakiś instalator bo oni wiedzą naj ... Kim Ty jesteś u licha abyś mnie tu ustawiał dr inż. z fizyki budowli ? czy jak Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.04.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) 23-01-2013 10:51 #1800 Kudlatyy SYMPATYK FORUM (min. 10) Zarejestrowany May 2011 Skąd Cieszyn Posty 38 @j-j, Dziękuję za ciekawy i ważny wątek. @Redakcjo Napisał Arturo72 Właśnie dzięki postom HenoK,j-j,adam_mk,mpoplaw,ProStaś,Piczman,jasiek71,Lobo_M ,R&K,budowlany_laik i innych buduję pierwszy i ostatni dom Kasowane posty nie służą pomocą... Może warto się zastanowić dlaczego połowy z w/w osób nie ma już na tym forum. Jeżeli dwóch studentów na roku nie zdaje egzaminu to wina tych studentów, jeżeli tylko dwóch studentów zdaje egazmin to wina egazminatora. Może warto się zastanowić.... Jeżeli ktoś umie wyciągać wnioski i myśleć to zbuduje funkcjonalny i energooszczędny dom. W/w skutecznie pomagali i część z nich nadal pomaga w poszerzaniu horyzontów. Poziom forum spada za chwilę nie będzie tutaj czego szukać... Redakcjo, Przez Wasz brak reakcji starcili Ci, którzy właśnie zaczynają... własnie i przez takich jak ty mam ochotę przestać pisać . bo ty masz wielkie gie do zaoferowania i na pewno forum będzie ubogacone twoją para wiedzą. NIE MAM OBOWIĄZKU PISAĆ CIĄGLE SZTYWNO I Z SUPER WYLICZENIAMI PO TO JEST FORUM ABY LUŹNE MYŚLI I POMYSŁY PRZEDSTAWIAĆ desmear twoja argumentacja do mnie nie przemawia i mam to gdzieś co sobie myślisz piszesz itp . Masz niewątpliwą zaletę w tym że działasz jak szczepionka uodparniająca na taką retorykę papra praktyka co już wie że jego dom jest zajebisty i lepszego nikt nie może mieć ..a jak zrobi to jest wariat bo na pewno przepłacił. Naprawdę ciesze się że są takie osoby ... można potrenować trudną konwersację z ludźmi z innej bajki co nie wyobrażają sobie czegoś innego. Dla mnie to poniekąd wyzwanie szybko łapać za język takich cfaniaczków kozaczków co komuś chcą zamknąć pysia . Bo ich super dom zasilany LPG to cud miód ... i po grzyba budować coś lepszego jak to jest najlepsze bo ja sobie tak stwierdziłem a jak masz musk ściśnięty i nie kumasz jeszcze że tu jest luźna konwersacja i nikt nie ma obowiązku wysrywać się z swoich patentów na pewne są ogólnie dobre i wiele jest ścieżek do osiągnięcia celu jakim jest dom pasywny ... stąd czasem mało konkretów tylko LUŹNA GADANINA . Nikomu nie mogę narzucić zrób tak i tak ... nie tylko proponuję i jak ma czas wyjaśniam dla czego .. ale ty upierdoliłeś sobie że ja nic nie wnoszę ... jestem zdania po przeczytaniu twoich postów że to ty nic nie wnosisz bo nie masz co wnieść tylko swoje niby praktyczne doświadczenie . Uwierz w szałasie nie mieszkam i też mam doświadczenie z użytkowania pewnych budynków i jeszcze mi się teoria z praktyką nie rozjechały . Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts