Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w domu pasywnym potrzebne jest ogrzewanie? Cz.2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to wedle pana profesora co ...

lepiej niby "tańszy" dom postawić spłacać raty i jeszcze z węglem zapier dalać ...

No szczyt geniuszu ekonomicznego ...

Mnie budynek pasywny będzie kosztować raz... i tyle co bym wydał na zwykłe goowno ...

Idź się po iskać w stadzie ogrzewania piecami i tam swoje wypociny przedstawiać jak to ty super nie spalasz w swoim EKO sreko piecu ...

on jest taki eko jak twoja wiedza ...

Stary jaki Ty jesteś popaprany to aż mi Ciebie żal......

Kompletnie niczego nie wnosisz prócz swoich wydumanych oskarżeń .

nie potrafisz nic nic nul zero ...napisać policzy itp w tym temacie ...

tylko szczekać i zaczepkami jechać

Zbudowałem ,a teraz sie powoli wykańczam

Ogniwo Eko Plus 16KW

życzę powodzenie w wykańczaniu domu i koniec wojny Ok Edytowane przez מרכבה

Kompletnie niczego nie wnosisz prócz swoich wydumanych oskarżeń .

nie potrafisz nic nic nul zero ...napisać policzy itp w tym temacie ...

tylko szczekać i zaczepkami jechać

życzę powodzenie w wykańczaniu domu i koniec wojny Ok

Jakiś czas temu napisałem Ci abyś podał jakieś wyliczenia, statystyki cokolwiek co uzasadnia Twój tok rozumowania. Jak do tej pory wywaliłeś od siebie kilka monologów z których ciężko coś zrozumieć. I jesli ktoś tu szczeka czy ujada to raczej nie ja. Szkoda z resztą gadać. Przeglądając reszte Twoich wypowiedzi na forum - masz identyczny "styl" komunikowania - wypróżniasz się lawiną dziwnej plątaniny słów. Temat zakończony bo nie ma z kim dyskutować. Pozdrowienia dla budowniczego roku.

Jakiś czas temu napisałem Ci abyś podał jakieś wyliczenia, statystyki cokolwiek co uzasadnia Twój tok rozumowania.

Ok.

Jestem w trakcie projektowania ... osobiście takiego oto domu ... pewne szczegóły zostaną pominięte gdyż na chleb trzeba jakoś zarobić a

wrunianie się z wszystkich patentów najlepszym pomysłem nie jest.

Pierwsze rozebranie na czynniki pierwsze tego domu co jest ...(dom z bala lata 30 XX).

Następnie wybranie zmieni pod płytę fundamentową .

Przygotowanie podłoża ... wymieszanie pewnej warstwy gruntu z cementem .. na to geowłóknina potem piasek i zagęszczanie płytą wibracyjną jak uprzednio ...

Rozłożenie warstwy XPS 50cm 60m^3 łącznie razy 400zł =24kzł.

Płyta fundamentowa 20cm/25cm ściany piwniczne żelbetowe 20cm /25cm. 60m^3 betonu * 350 zł= 21kzł

3 tony stali zbrojeniowej x 3,2 kzł 9,6 kzł = 54 kzł plus 6 kzł na robotę ... ceny XPS zawyżona betonu też ... stali też tak że te 60kzł bezpieczne ...

Co otrzymuję? dwa garaże których nie mam gdzie dać na działce :(

Przy takiej izolacji nagrzane auto wyrówna straty na obsługę tego garażu w skrócie pisząc.

Piwnicę mamy załatwioną ...

Konstrukcja 8 ram drewnianych trój przegubowych wykonanych z kratownic ...cel pomieścić izolację w ilości 70cm neto ..

typu słoma /wełna drzewna, mineralna, szklana/ celuloza, pianka, eps, granulat z keramzytu co tylko dusza zapragnie .

każda rama to 3kzł =24 kzł to jest całe razem z dachem tj te ramy .

Rozpinam dach łaty deskowania itp 6 kubików desek po 600zł 3,6 kzł

blacha rehizink tytanowo cynkowa na 170 m^2 15 kzł czyli mamy 18,6 kzł dach ... reszta moja robota .. 20kzł.(18,6 kzł +reszta do 20kzł)

potem już wykończeniówka typu stropy itp robione już pod dachem ...

wstawienie piły formatowej plus innych urządzeń do obróbki drewna i 90% wykończenia samodzielnego .

przycinanie płyt osb itp gk niech by to jeszcze strzelę już bo to jest wykończenie jak w każdym domu .... to pominę ...

plus reszta izolacji czyli licząc eps.a grafit po 200 zł =49 kzł ...

Okna 45 m^2 *360 = 16,2 kzł

na razie jest 167,8kzł

Instalacje .... pompa ciepła 4,3 kzł rury itp niech razem będzie 10kzł

wodna to jakieś 2kzł po 3-4m rury od zbiornika do kranów ...

ŻGWC 10kzł z wentylatorami ...

studnię już mam 5m głęboka kręgi fi120 wew. koszt z robotą 2150zł :) pełna wody :)

kiedyś już tam była :) tylko odkopać trzeba było :)

mamy na razie 191 kzł ... w tym i CWU plus reku plus wentylację i klimatyzację

w lecie wszystko na jednej pompie ciepłą .

jakieś wykończenie itp ... łazienek ... nie wiem może drewno egoztycne ...

po 200m^2 ale ... za to nie muszę babrać się w kleju ... itp i nie boję się że popęka na wiotkim stropie ... taki nie będzie ale ...

Teraz powierzchnia tego cuda to 3x 116 m^2 licząc powierzchnie rzutu ... chyba bardzo dużo ... w końcu dom 8,47 x 13,7 z złotego podziału taki jest teraz podział to zachowuję ...

Prąd mam ... to mi odpada...

kupę gruzu z starych fundamentów itp ...

Meble zrobię sam bo mam doświadczenie w tym temacie :)

nawet jak dołożę jeszcze 100zł to nie przekraczam 300 kzł za

dom co mnie tylko tyle będzie kosztował ... za standard zeroenergetyczny ...

największa trudność robienie tymi rencami co to piszą ...

wstawiając miro kuchnię do gotowania grzania wody itp... był bym autonomiczny :)ale dla pewnej wygody tak nie zrobię :)

Średni współczynik przenikania ciepła 0,045 dla przegród ... dla okien 0,34

drzwi 0,2 (sam XPS prawie :) ) okiennice ... 10-15cm styro ...

Edytowane przez מרכבה

nie przegadasz groszkowcom i innym śmieciuchą ze dom pasywny lub z niskim zapotrzebowaniem wcale nie musi być drogi w budowie .... mnie wiele osób pyta ile "to" cudo kosztowało ... gdybym robił w standardzie promocja w casto i budował 2-3 lata z takim nakładem pracy jaki robiłem lub większym wydałbym pewnie ładnych 80-100 k mniej ! normalnie budowa domu 2-3l grzanego prądem wcale nie musi być droższa do budowy standardowego domu ... budowa pasywniaka - tak jak wszędzie piszą ok 15-20% więcej od normalnej budowy - wiem bo wybudowałem ... a ze nie jest pasywny ... budowałem szybko i kilka spraw zawaliłem - mam przynajmniej świadomość co i gdzie .... WG MNIE JEST TYLKO 1 SŁUSZNA DROGA .... ZMIEJSZANIE ZAPOTRZEBOWANIA DOMU NA kWh przez poprawę izolacji i szczelności

Jednostronnie zaprzestałem działań zaczepnych z kolegą Xerses .

I grzecznie odpowiedziałem mimo dalszych jego złośliwych prób .

Pewne wytyczne co do izolacyjności ścian narzucają nam izolowanie nie gorzej niż do uzyskanie U ściany 0,25 co wymusza stosowanie już izolacji.

Teraz koszt jej wykonania dla różnych grubości jest taki sam ... zostaje cena materiału.

Przy technikach nastawionych na murowanie wiele wiele prac jest rozdzielonych na etapy stąd wiele operacji nad ścianą powraca .

Okna ... przy wentylacji wymuszonej 99% może być fix co sprowadza rolę "okna" do odpowiednio wstawionej szyby .

Nawet nie doliczam "ramy" do szyb bo sobie zawyżam wyniki tj są lepsze :) rozwiązanie autorskie ...

jak wiele w tym domu .. moim .. bez tego można liczyć na ździerców żerujących na łowiecka

Całość sprowadza się do izolacji i szczelności .

Jedna pompa ciepła jako grzanie ciepłej wody, jako reku , jak klima w lecie .. spięcie to jest możliwe przy izolacji odpowiedniej ...

stąd taki system do 10kzł mam :) i tu kończą się wydatki na dom ...

Inni truchleją kiedy rosną ceny gazów węgli itp ... lub czy nie wprowadzą zakazu i nakazu wymiany na coś innego jak spalające węgiel ...

a później skruszony palacz krzyczy ratujcie ...

i wyobrażam sobie tą dżunglę rurek i innej maści urządzeń ...

to jest pewnie za darmo ... bo jakiś powód tego musi być że ludzie się na to decydują

i jeszcze tłoczyć kasę za rachunki.

A to tylko kwestia poukładania stosu pustaków bez wiedzy z tego to nic .

Edytowane przez מרכבה

Okna ... przy wentylacji wymuszonej 99% może być fix co sprowadza rolę "okna" do odpowiednio wstawionej szyby .

.

możesz w ogóle okna nie robić, wprowadzając wiązkę światłowodów. będzie jeszcze cieplej. tylko czy to ma sens ?

Własna chałupa to pewien styl bycia, nie tylko rachunki, ogrzewanie i waty/metr. W maju jest za pięknie na zewnątrz, żeby odcinać się od tego za pomocą fixów.

Ptaki, szum wiatru, liści, drzew, jeden krok do ogrodu. To są zalety okien warte dużo więcej niż oszczędności rzędu 1W/m2

mam nadzieje że odpowiedzi same w tym momencie w głowie dla niektórych zabłysły... tu większej filozofii nie ma, biorąc pod uwagę ilość 'filozofów' którzy wokół tego 'robią'

policzcie pow ścian zewn i dachu na kolanie, odjąć procentowo kilka okien i tak wykonany bilans na kolanie w 2 minuty nie bedzie abstrakcyjny, często w 10-20% tylko nietrafiony.. i teraz ile W na przenikanie i ile z tego wentylacja i jak to mawia mój znajomek ; o co komon; ?...ale nie.. zwolenicy reku beda dla tych 150W podczas tęgiej zimy udowadniać że reku to WIEEEELLLKA oszczędność 'i ekologia' rzecz jasna.

A po coś sobie skomplikował? Dam Ci łatwiejszy sposób: 0,031 / 0,5 = 0,062 * dT. Nie ma za co Ale normalny styro ma 0,04.

to jest prawda dla jednej i tylko jednej warstwy ... to co podałem jest proste i jasne ... musisz mieć sumę oporów cieplnych

aby bardziej "skomplikowane" przegrody liczyć :p

biorąc pod uwagę ilość 'filozofów' którzy wokół tego 'robią'
mnie w to nie mieszaj :p