Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie te okna z obu firm różnią się ogromnie parametrami, ale wycenę otrzymałeś podobną.

Tutaj możesz conieco z cen na rynku podejrzeć:

http://oknacennik.pl/okna.php?ceny=aluplast_ideal_8000

Witam po świętach

Mam wyceny od tych producentów:

okno... Platinium Evo 3 szyby, przenikalność okna U = 1,0

vet... Alphaline V90+ 3 szyby, przenikalność okna U = 0,82

Różnica w cenie, praktycznie żadna. Którego waszym zdaniem producenta wybrać?

Edytowane przez Stynia

To zupełnie inna konstrukcja, okno w Alphaline90 jest dużo sztywniejsze, ocieplone pianką, ma dodatkową jakby ściankę tworzącą jednocześnie tę trzecią komorę widoczną na przekroju profila- porównywałam te profile bardzo dokładnie.

Zauważyłam, że cena okna białego wykonanego z Alphaline90+ w "Vidoku", "Dako", jest DUŻO niższa od Winergetic Premium z Oknoplastu (wycena WP pochodzi z okresu największych zniżek w Oknoplaście). Ceny Alphaline90+ z Oknoplastu nie sprawdzałam, ale uważam je za drogie.Porównywałam ceny do mojego domu między WP a BE2 z Oknoplastu-ceny tylko minimalnie się różniły.

Edytowane przez Stynia

• 2 weeks później...
Już to wcześniej sygnalizował, że winergetic może być niewiele droższy od platinum

Zgadza się dostałem wycenę na winergetic premium, różnica w cenie do zaakceptowania(:

Tylko czy warto kupować super energooszczędne okna, do domu z betonu komórkowego który będzie ogrzewany gazem ziemnym....?

Zgadza się dostałem wycenę na winergetic premium, różnica w cenie do zaakceptowania(:

Tylko czy warto kupować super energooszczędne okna, do domu z betonu komórkowego który będzie ogrzewany gazem ziemnym....?

Masz prywatny odwiert? Wg moich wyliczeń, to dosyć drogi rodzaj ogrzewania, ale pozwalający funkcjonować wiele godzin poza domem.

Koszty ogrzewania ( i klimatyzacji ) stale rosną .Więc warto stosować lepsze a więc energooszczędne rozwiązania. Budując dom trzeba myśleć i kalkulować na wiele lat do przodu z opcją nie tytlko użytkowania domu ale jego ewentualnej sprzedaży .Energo oszczędna stolarka ( a więć też drzwi zewnątrzne , bramy garażowe , okna dachowe ) to nie tylko kwestia kosztów , to wzrost komfortu mieszkania w domu energooszczędnym.

Słyszałem, że VEKA wprowadziła SOFTLINE 82, ponieważ ALPHALINE nie chce się sprzedawać na Zachodzie. Płacący w EURO nie lubią takich grubych okien. Ponadto ścianki zewnętrzne SOFTLINE mają być podobno grubsze - ponad 3 mm (nie wiem dokładnie bo jeszcze nie mam przekroju od swoje dostawcy). Jeśli chodzi o termoizolacyjność różnica jest pomijalna. Natomiast SOFTLINE jest tańszy. Tak więc wydaje mi się, że jednak ALPHALINE będzie za parę lat wycofany z produkcji (chyba, że zostanie tylko jako exclusive na polski rynek).

Słyszałem, że VEKA wprowadziła SOFTLINE 82, ponieważ ALPHALINE nie chce się sprzedawać na Zachodzie. Płacący w EURO nie lubią takich grubych okien. Ponadto ścianki zewnętrzne SOFTLINE mają być podobno grubsze - ponad 3 mm (nie wiem dokładnie bo jeszcze nie mam przekroju od swoje dostawcy). Jeśli chodzi o termoizolacyjność różnica jest pomijalna. Natomiast SOFTLINE jest tańszy. Tak więc wydaje mi się, że jednak ALPHALINE będzie za parę lat wycofany z produkcji (chyba, że zostanie tylko jako exclusive na polski rynek).

Na Softline82 jest chyba robiona i sprzedawana seria WinergeticP oraz w Dako ten teraz reklamowany model.

W przekroju WP nie zauważyłam niczego szczególnego, a przeglądam teraz bardzo dokładnie, co mi wpadnie w pazurki :yes:

Witam

Na Softline82 jest chyba robiona i sprzedawana seria WinergeticP oraz w Dako ten teraz reklamowany model.

W przekroju WP nie zauważyłam niczego szczególnego, a przeglądam teraz bardzo dokładnie, co mi wpadnie w pazurki :yes:

hehe jeszcze chwila i będziesz skarbnicą wiedzy w temacie profilowym :)

Pozdrawiam

Tak, to jest 82 veki, 7-komorowa, ale stylizowana specjalnie w Winergetic Premium (da się ją odróżnić od innych 82 po wyglądzie zewnętrznym). Nie wiem też jak wygląda dokładnie kwestia uszczelek środkowych, czy są standardowo montowane w tym profilu, czy tylko w Winergetic.