Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiałem się nad problemem rozwiązania (ekonomicznego rozwiązania) mostka cieplnego na styku ściany nośnej i fundamentowej. Doszedłem do wniosku, iż najlepszym i najprostrzym, a także najtańszym rozwiązaniem będzie zastosowanie styropianu na ścianę fundamentową (ściana nośna będzie miała 20 cm styropianu). Myślę o grubości 10, maksymalnie 15 cm od zewnątrz oraz do 10 cm od wewnętrznej strony (i na fundament wewnętrzny). Dołem, przy samej ławie grubość styropianu może być mniejsza, gdyż niżej mniejsza jest ucieczka ciepła (dłuższa droga poprzez ścianę fundamentową).

To rozwiązanie jest proste i myślę że będzie skuteczne. Niestety nie potrafię zrobuić stosownych obliczeń.

Pozdrawiam.

• 2 months później...

Odkopię i podepnę się jak można.

Ponieważ temat dotyczy ucieczki energii na przez ścianę fundamentową, mam taka zagwozdkę: mam w projekcie warstwy podłogi na gruncie w takiej kolejności 1.Grunt rodzimy 2.Warstwa zagęszczonego piachu 3.Wylewka 4cm suchego betonu 4.Papa termozgrzewalna 5.EPS 100 10cm 6.Folia PP 7.Wylewka 10cm dawne B15 (zbrojona) do wysokości ścian fundamentowych. Zastanawiam się, jaki jest sens robienia wylewki 10cm nad izolację termo podłogi??? Czy wylewka nad styro nie powinna być właśnie cieńsza,żeby zminimalizować mostek między podlogą,a ścianą fundamentową..no i po co mam grzać 10cm betonu?