domekon 23.03.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Witam Tak jak w temacie . Ciekawy jestem jakiego jesteście zdania. Czy lepiej zrobić podpiwniczenie pod domem czy może lepiej większy dom , żeby w nim zaadaptować pomieszczenia gospodarcze. Ze względów finansowych , praktycznych etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 24.03.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Zależy gdzie leży... i od wielu innych czynników też. Ja osobiście wolę większe pom. gosp. gdzieś przy garażu niż piwnicę ale mam ogrzewanie gazowe i nie muszę trzymać węgla ani drewna jak np. moi rodzice. Zwróciłbym bym uwagę na budowę geologiczną i poziom wód gruntowych. Po co potem walczyć z wilgocią. Mój kolega wybudował się z 5 lat temu i ma nie dużą piwnicę, bo dał się namówić teściowi że piwnica to piwnica. Potem przyszło maksymalnie mokre lato i podniesienie wód gruntowych i mimo dużej kasy wydanej na izolacje miał wodę w piwnicy. Teraz mówi że większy dom (a działkę ma sporą) i użytkowe poddasze byłoby lepsze. Zależy na czym Ci zależy ale ja raczej byłbym za pomieszczeniem gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A co ma "robić" ten dom?Od tego sporo zależy. A poza tym...Nie wszędzie da się dobrą piwnicę zbudować za "normalne" pieniądze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 24.03.2013 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A co ma "robić" ten dom? Od tego sporo zależy. A poza tym... Nie wszędzie da się dobrą piwnicę zbudować za "normalne" pieniądze. Adam M. Z gruntem nie ma problemu , obok od 3 lat stoi budynek z piwnicami 5m głębokości. Problemem jest wąska działka 20m szerokości i tylko dlatego pomyślałem o piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Budowa w granicy ze "ślepą" ścianą od strony sąsiada?A jakby tak...Ślepa ściana na południe?Wtedy NA CAŁEJ ścianie solar powietrzno-cieczowy i masz gratisowy kocioł do około 300kW (w szczycie).Schowasz tę energię "na potem" w sporym baniaku umieszczonym CENTRALNIE w budynku. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 24.03.2013 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 No niestety ślepe sciany nie przejdą , ech to równouprawnienie Południową , to tylko połać dachu mam do dyspozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Zmień ją na lepszy model...Albo każ sfinansować jej chciejstwa... Dach na południe...Wysoko, mało...Można co porzeźbić, ale czy nie lepiej działkę lepszą znaleźć? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 24.03.2013 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Działka za free , już uzbrojona , a sprzedać się za bardzo nie da. Pozostaje się bawić tym jest, a to i tak wiele.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 20m szerokości...Krawat...Jak odliczysz po 4m z każdej strony to zostaje jeszcze 12m.Wychodzi na to, ze coś się tam zmieści... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 24.03.2013 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Dokładnie to nawet 20.70m , także ze zamieszczeniem sie z chalupką jako tako nie ma problemu .Ale chcąc dokładać jakieś metry to tylko wzdłuż , a to już jamnikiem trąci.. Nie wiem , może piwniczka...Może coś osobnego...A może wcale.... i nie będą się przydasie zbierać. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 24.03.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Nie przesadzajmy, 12 metrów to nie znowu tak mało, oczywiście przydałoby się więcej ale nie ma tragedii, dobry projekt indywidualny i będzie dobrze, a jakiś tarasik można chyba 2m od granicy więc też można o tym pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts