Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odpowiedzialnośc dewelopera za wady projektu

Wilbert

Recommended Posts

Witam,

Czy deweloper odpowiada także za wady projektu budowlanego czy tylko za wady fizyczne?

Mam sytuację, że w szeregowcu kupionym od dewelopera w 2 kanałach wentylacyjnych (wentylacja grawitacyjna) w kuchni jest zawsze ciąg wsteczny.

Wg niego kanały są zbudowane zgodnie z projektem i sztuką budowlaną i nie zamierza usunąc wady.

Problem prawdopodobnie polega na tym, że te kanały są za krótkie - maja około 1-1,5m długości. Na parterze mam jeszcze 2 kanały (w salonie do kominka i w wc) i oba pracują prawidłowo, z tym że one mają po 5-6 metrów.

Drugie pytanie mam odnośnie norm dotyczących projektowania systemów wentylacji grawitacyjnej - czy jest możliwe, że kanały te są zaprojektowane zgodnie z przepisami a mimo to powstaje ciąg wsteczny? Jak pisałem ciag wsteczny występuje stale w okresie od jesieni do wiosny?

Co i od kogo można w tej sytuacji egekwować?

Z góry dzięki za rady

Wilbert

• 2 months później...

witaj Gilbercie,

z tego co opisujesz to sprawa jest dość prosta jednak potrzebuję kilku szczegółów.

jakiego typu piec lub piece są zamontowane w lokalu? zamknięta czy otwarta komora spalania i jakiego rodzaju paliwo dla jasności

czy w lokalu występuje instalacja mechaniczna?

czy istnieje możliwość że ktoś podpiął się pod Twoje piony? czasami tak się zdarza...

czy deweloper to firma o ugruntowanej pozycji na rynku czy raczej mała kilkuosobowa firma?

czy kupiłeś mieszkanie bezpośrednio od dewelopera czy od pośrednika w sensie czy było z pierwszych rąk?

zajmuję się profesjonalnie usuwaniem wad budynków i egzekwowaniem należności od deweloperów i mam dobre rezultaty. Moi klienci są zadowoleni z przebiegu procesu reklamacyjnego ponieważ ułatwiam im przeproawdzenie napraw lub walczę o obniżenie ceny mieszkania. Twoja sprawa wydała mi się od samego początku typowa więc jeśli chcesz to mogę ci pomóc. honorarium będzie zależne od tego jaki to jest budynek itd ale myślę że się dogadamy.

w razie pytań proszę o kontakt mailowy [email protected]

pozdrawiam serdecznie