nowus48 23.03.2013 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Witam serdecznie, jeśli chodzi o temat ogrzewania w moim niewielkim domu to jestem kompletnie zielony, przez to że od urodzenia mieszkam w bloku i nie miałem styczności z piecami ani montażem ogrzewania. Jak już w temacie napisałem chciałbym zrobić ogrzewanie w pokoju ok.30m2, kuchni 20m2 oraz łazience 10m2 oraz budowę komina, bądź zamontowania komina metalowego (wychodzącego ze ściany). Na całej powierzchni domu na podłogach są płytki, które jednak trochę ziębią. Dom był budowany z myślą że bedzie to dom letniskowy, lecz chciałbym go przekształcić w dom mieszkalny całoroczny. Myślę, nad tym aby na sam początek z racji tego że zbliża się okres letni i grzanie nie bedzie potrzebne, zamontować w samym pokoju piec kaflowy który ogrzał by sam pokój, tylko pytanie czy piec da radę ogrzać też chociaż w minimalnym stopniu kuchnie gdy będzie taka pogoda jaką mamy teraz (-10stopni)? I jaki byłby koszt takiej instalacji wraz z kominem oraz czy jest to opłacalne?Proszę o odpowiedzi czy coś takiego jak wymieniłem jest opłacalne i czy ma to sens, bądź inne możliwości ogrzewania, kominek myślę że odpada ponieważ mam w planach kuchnię pomniejszyć na pół i zrobić częściowo korytarz i przedpokój, a pokój zrobić z aneksem kuchennym.Myślałem też nad piecem na pellet, tylko czy to jest opłacalne przy dużym grzaniu? Nie ukrywam ze jestem bardzo ciepłolubny. Do domu jest przyłączone pomieszczenie gospodarcze ok 15m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.03.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 jeśli domek jest ocieplony to zamontuj najtansza pompę ciepła p-p(klimatyzator z funkcją grzania) i zwykłe konwektorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowus48 24.03.2013 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 No właśnie problem w tym że domek nie jest ocieplony, a w przyszłości chcę dobudować 40m2, aby zrobić z nich 2 pokoje. Więc nie wiem czy opłaci mi się teraz zamontować klimatyzator czy robić coś innego z myślą że później dobuduje i zrobię przyłącze do centralnego które zrobię teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.03.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 to moze wrzuc jakies szkice co i jak ma byc bo ciezko sie zorientowac w rozplanowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowus48 24.03.2013 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Szybki szkic domu zrobiony w paincie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.03.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 w tej sytuacji i tak fajnym rozplanowaniu wnętrza to jednak nie robiłbym pieca kaflowego i komina tylko ocieplenie i prąd ,szkoda miejsca na jakieś niepotrzebne konstrukcje które potem i tak nie będą wykorzystywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowus48 25.03.2013 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 może i z prądem nie było by źle, tylko że teren jest po ogródkach działkowych i sieć elektryczna na całym osiedlu jest bardzo słaba i czesto prądu nie ma.myślę nad tym żeby zrobić piec w pomieszczeniu, kupić 3-4 grzejniki i postawić komin. tylko pytanie czym palić? jaki piec na taki metraż? i co jak dom nie jest ocieplony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.03.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 no to troszkę jest "pod górkę" jeżeli prądu często nie ma i siada sieć to lepiej zrobić mały kominek z DGP .a grzejniki swoją drogą konwektory z marketu za 60zł/sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 26.03.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) Ja na twoim miejscu z pomieszczenia gospodarczego zrobił bym kotłownię dostawił do ściany na fundamencie komin systemowy (taki z ceramiką i wełną do około za ok 1300pl) kocioł jeżeli mam kasę to z podajnikiem jeżeli nie mam to zasypowy dolnego spalania tak z 8 kW bo mniejszych chyba nie ma. Instalacje na rurkach alu pex i grzejniki aluminiowe zostawiając sobie oczywiście wyjcie na dodatkowe pokoje.I co najważniejsze przed nowym sezonem grzewczym koniecznie ociepliłbym ściany i stropy. Edytowane 26 Marca 2013 przez cysiokysio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts